Hudson Yards Vessel, New York's Staircase

Gespot! Alles over New York’s Staircase, Hudson Yards Vessel

Wie net als wij uren per week rondsnuffelt op Instagram voor de mooiste reisfoto’s, zal gemerkt hebben dat er een nieuwe hotspot in New York is. Hudson Yards Vessel is Instagrammable to the max. Maar wat is dit gebouw eigenlijk? We gingen op onderzoek uit.

Als verslaafde Instagrammer – dat mag je best over jezelf zeggen toch? – struin ik voor elke trip relevante hashtags af voor de bekende en minder bekende hotspots. En toen viel me bij New York een gebouw op dat ik eerder niet tegenkwam. Mijn aandacht was meteen getrokken; wat is dit gebouw nog meer dan enorm fotogeniek?

Hudson Yards Vessel in het kort

Hudsons Yards Vessel, New York's StaircaseIs het een gebouw? Dat is de eerste discussie die je aan kan gaan. Ja, met dank aan de vele trappen en platforms hiertussen zal het officieel als gebouw bestempeld zijn. Maar nog veel meer is het een kunstwerk. Van de hand van de Britse designer Thomas Heatherwick.

Het gebouw annex kunstwerk bij de bekende High Line is een echte eyecatcher met dank aan o.a. de half ovalen vorm, die van boven breder is dan van onder. Kenners vergelijken het veel met het werk van Escher. Maar ze zijn niet anoniem over waar het écht op is geïnspireerd, wel komt de honingraat vaak terug in artikelen.

Hudson Yards Vessel in cijfers

Op plaatjes oogt Hudson Yards Vessel al indrukwekkend, laat staan wanneer je er echt bent. En wat denk je van de cijfers?

  • Na een bouwperiode van bijna 2 jaar werd Hudson Yards Vessel geopend op 15 maart 2019.
  • Het gebouw is aan de onderkant 15 meter breed en aan de bovenkant 46 meter.
  • Hudson Yards Vessel bestaat uit 154 trappen met ca. 2.500 treden. Deze vormen samen een lengte van ruim 1,5 kilometer.
  • De top bereiken kan een flinke uitdaging zijn als jouw conditie niet al te best is; je dient 15 verdiepingen te trotseren.
  • Tussen de vele trappen vind je 80 uitkijkplatforms die je spontaan de aanslag op jouw lichaam doen vergeten.
  • Ook altijd leuk om te weten; wat zal dit kunstwerk hebben gekost? Naar verluid is dat ca. 200 miljoen dollar. Kassa!
De vele trappen van Hudson Yards Vessel hebben ervoor gezorgd dat het de bijnaam New York’s Staircase draagt.

Waar vind je dit unieke kunstwerk?

Hudson Yards Vessel, New York's StaircaseHudson Yards Vessel ligt – en de naam verklapt het stiekem al – in Hudson Yards, een van de nieuwste buurten in Manhattan. Het is een uniek onroerendgoedproject van Manhattan met meerdere futuristische woon- en kantoorgebouwen, afgewisseld met restaurants, bars en winkels. Het kunstwerk past precies in het plaatje!

In dit deel van New York kun je vanaf maart 2020 overigens ook Edge Hudson Yards Observation Deck bezoeken. Vanaf dit observatieplatform op de 100e (!) verdieping heb je een 360 graden uitzicht over New York vanaf ruim 350 meter hoog. Een goed alternatief voor – in elk geval in het begin, het zal snel populair worden is de verwachting – het drukkere Rockefeller Center en The Empire State Building.

Hoe kun je New York’s Staircase bezoeken?

En dat is misschien nog wel het allerleukst; Hudson Yards Vessel is gratis toegankelijk. Mits je vooraf online reserveert. Er is – gelukkig, anders zou het wel heel vol worden op die trappen – een beperkt aantal kaarten per dag beschikbaar. Gezien de populariteit zou het overigens niet gek zijn als er binnen afzienbare tijd wel een toegangsprijs wordt gevraagd.

Als online reserveren niet meer mogelijk is voor de dagen dat jij doorbrengt in New York is er mogelijk nog een oplossing; een georganiseerde tour met gids. Hier worden namelijk andere plekken voor gereserveerd. Via onze partner GetYourGuide kun je o.a. een rondleiding door de High Line en Hudson Yards Vessel boeken.

Heb jij Hudson Yards Vessel al toegevoegd aan jouw lijstje met must-sees tijdens een stedentrip in New York?

Fotografie: Stef Ko | Shutterstock, Haeryung Stock Images | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *