Greenwich Village

Greenwich Village, de knusse en dorpse kant van New York

Een groot contrast, dat ervaar je als je vanaf Midtown Manhattan richting Greenwich Village loopt. Want hoewel deze wijk óók onderdeel is van Manhattan doet het meteen heel anders aan. Het is er knusser en je lijkt de immense wolkenkrabbers die in een rechte lijn zijn gebouwd even achter je te laten.

Pak de kaart van New York er maar even bij voor de juiste locatie: Greenwich Village ligt tussen 14th Street in het noorden, Houston Street in het zuiden, Broadway in het oosten en de Hudson River in het westen.

Het is een wijk apart. In Greenwich Village vind je geen strak stratenstelsel zoals in de rest van Manhattan. Alles loopt hier schots en scheef! Loop een steegje of hofje in en je komt ongetwijfeld weer op een volgende verrassende plek met mooie huizen. Want als één wijk in New York mooie huizen herbergt, dan is het wel Greenwich Village. Je lijkt hierdoor even van een drukke stad in een klein dorp te zijn beland…

Een stadsplattegrond kan, juist doordat het hier niet recht toe recht aan is, geen kwaad tijdens een bezoek aan Greenwich Village. Hoewel verdwalen hier ook geen straf is.

Greenwich Village in een vogelvlucht

Greenwich Village werd gestart door een Nederlander als onderdeel van de kolonie Nieuw-Nederland. Het was bekend onder de naam Noortwijck of Groenwijck, en uit die laatste vloeit dan ook de naam Greenwich door. Het is sindsdien uitgegroeid tot een van New York’s meest geliefde wijken.

Greenwich Village, New YorkIn de jaren ’30 en ’40 werd The Village (zoals de wijk ook wel door de New Yorkers wordt genoemd) bewoond door volkszangers. Drugsgebruik werd orde van de dag en niet veel later trokken muzikanten uit alle genres naar de wijk. Saai was het er allerminst! De unieke mix zorgde voor muzikale vernieuwingen en o.a. Bob Dylan was daar het ‘resultaat’ van.

Het kunstzinnige karakter heeft het altijd weten te behouden. Anno 2017 wonen er nog steeds muzikanten, maar ook schrijvers, acteurs en kunstenaars. Het is daarnaast een geliefde wijk onder homo’s.

Bijzonder is ook de opbouw van de wijk; het is geen strak stratenstelsel zoals in de rest van New York. Alles loopt hier schots en scheef! Loop een steegje of hofje in en je komt ongetwijfeld weer op een volgende verrassende plek met mooie huizen. Want als één wijk in New York mooie huizen herbergt, dan is het wel Greenwich Village.

Gespot!

Loop je door de wijk en spot je bekende gebouwen? Dat kan maar zo! Carrie uit Sex and the City woonde op 66 Perry Street en ook de bekende cupcakezaak uit de serie, Magnolia Bakery, vind je in Greenwich Village. Overigens vind je deze in meer delen van de stad, maar dit is toch wel de bekendste.

Ook het gebouw waar de vrienden van Friends woonden, vind je in Greenwich Village. Je kunt lang op zoek gaan naar hun stamkroeg Central Perk, maar die bestaat dus niet. Dat was slechts een decor. Maar we hebben een goed alternatief voor je; de Little Owl. Deze kroeg vind je onderin het gebouw waar de vrienden woonden.

Een pizza met een beroemd tintje kopen? Ga naar Joe’s Pizza op Carmine Street. Deze pizzeria, waar je echt heerlijke slices kan kopen, was te zien in de film Spiderman 2. Nog meer ‘bekende’ pizza haal je bij John’s Pizza. Deze vind je op Bleecker Street, een straat die we natuurlijk kennen van Simon & Garfunkel.

En als we het dan toch over films, beroemdheden en muziek hebben; in Cafe Wha? werd Jimi Hendrix in 1965 ontdekt. En je kunt je gezien zijn populariteit niet voorstellen dat Bob Dylan hier ooit voor een bijna lege zaal op zijn mondharmonica speelde. Je vindt Wha? op de kruising van MacDougal Street en Minetta Lane.

Niet te missen: dé bezienswaardigheden van de wijk

De grote ‘toppers’ van New York – zoals Central Park, Top of the Rock, Empire State Building en Fifth Avenue – dien je achter te laten. Daarvoor terug krijg je minder bekende, maar wel heel bijzondere bezienswaardigheden.

Greenwich Village, New York: bezienswaardighedenZo vind je in Greenwich Village het smalste huis van New York. Aan 75 ½ Bedford Street vind je een huis uit 1873 dat slechts 2,9 meter breed is. Bijzonder detail: het werd eerder bewoond door de Amerikaanse acteurs Cary Grane en John Barrymore (de opa van Drew).

Het hart van de wijk is Washington Square. Neem plaats op een van de bankjes en geniet van de kunsten van straatartiesten of bekijk de outfits van de flamboyante New Yorkers. Bijzonder is ook de triomfboog ter ere van George Washington, de Washington Square Arch. Deze marmeren boog uit 1892 is duidelijk gebaseerd op Arc de Triomphe in Parijs.

In Christopher Street vind je één van de belangrijkste locaties uit de strijd voor de Amerikaanse homorechten. Op de plek waar je de Stonewall Inn vindt, waren in 1969 de bekende Stonewall-rellen. Drie dagen lang streden homo-activisten toen tegen de politie. De bars, winkels en restaurants in de straat zijn om deze reden populair bij de homogemeenschap.

De leukste adresjes in Greenwich Village

  • Voor de beste oesters van New York ga je naar Jeffrey’s Grocery, dat na een eerste oordeel aan de hand van de bruine kroeg-inrichting echt verrast! Het is een plek die niet alleen onder toeristen populair is, maar ook onder locals.
  • Voor een lokaal gebrouwen biertje ga je naar het biercafé Upright. Het zit aan het eerdergenoemde Bleeckerstreet.
  • Een avondje stappen? MacDougal Street is the place to be. Deze straat komt rond 21.00 uur tot leven en het gaat tot in de vroege uurtjes door in de kleurrijke cafés en restaurants.
  • Voor een avondje goede jazzmuziek je je naar Village Vanguard, Bradley’s, Blue Note of Sweet Basils.
  • Zoetekauwen opgelet! Op de hoek van Bleeckerstreet en Carmine vind je ijssalon GROM. Haal hier een ijsje of milkshake op warme zomerdagen.

Wil jij zelf door Greenwich Village en de andere geweldige wijken van New York slenteren? Bekijk ons uitgebreide aanbod aan stedentrips. America, here you come!

Fotografie: Eo Naya | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *