Senegal & Gambia combineren

Senegal vs. Gambia; twee landen in één vakantie

We mogen bij dé VakantieDiscounter dan geen rondreizen aanbieden, je kunt wel eenvoudig twee landen combineren in één vakantie. Zo is het mogelijk een dagtrip naar Senegal te maken vanuit Gambia.

Afgelopen april ontdekte ik een week lang alle highlights van Gambia. En stiekem ook een beetje van het buurland. De dagtrip die we maakten naar Senegal was een van mijn persoonlijke hoogtepunten. Wat een belevenis!

Van Senegambia naar Senegal & Gambia

Even een klein lesje geschiedenis; Gambia en Senegal zijn nauw met elkaar verbonden. Sterker nog, het was ooit bekend onder de naam Senegambia. Inmiddels zijn de landen al enige tijd onafhankelijk.

Als we dan kijken naar de topografie zijn de landen ook nauw met elkaar verbonden. Gambia wordt in zijn geheel omsloten door Senegal. En doordat Gambia langgerekt en slechts tientallen kilometers breed is, is buurland Senegal eigenlijk altijd relatief gezien binnen handbereik.

En dat maakt dat het mogelijk is om vanaf bijv. de badplaatsen Kololi en Kotu een dagtrip te maken naar Senegal. Bereid je dan voor op flink wat prikkels.

Met de boot de Gambia Rivier over

Senegal & Gambia combinerenHoe uitnodigend het ook is om de hele vakantie vanaf jouw ligbedje te genieten van uitzicht over zee en een cocktail; als je in Afrika bent, wil je misschien ook wel kennismaken met de lokale cultuur. En dat doe je zeker tijdens deze trip!

Neem nu alleen al de boottrip die we moesten maken om bij ons einddoel, Fathala Wildlife Reserve, uit te komen. Je dient bij Banjul de oversteek te maken naar het noordelijke deel van Gambia. Met een ferry waarvan je eigenlijk opgelucht bent dat hij van Nederlandse makelij is.

Er gaat voor je gevoel namelijk een halve Arena aan boord. Je staat hutje mutje tussen andere mensen en dat niet alleen. Volgepropte busjes staan op het benedendek en her en der zie je een verdwaalde geit. Die vervoerd worden zoals wij het nooit zouden doen. Maar dat is hier normaal.

Met honderden mensen tegelijk loop je van de boot af, alsof je de Arena verlaat na een geslaagd concert. De rust is daarna snel wedergekeerd, want iedereen gaat een andere kant op. Voor ons is het tijd om af te reizen naar de grens met Senegal.

Paspoort stempelen aan de grensovergang

Dacht je dat de bootovertocht een hele belevenis was, dan heb je de grensovergang nog niet gehad. En wat ben je blij dat je dan een goede gids bij je hebt die je er doorheen loost.

Met alle paspoorten in zijn hand haalt hij een stempel aan de Gambiaanse kant; onze stempel dat we het land uit mogen. Daarna is het in de rij staan om de stempel van Senegal te bemachtigen. En dan weet je waarom de excursie zo vroeg vertrok; voor de meute uit. Want als we na een half uur aan de beurt zijn, is de rij achter ons immens.

Opvallend is vooral ook de controle; waar mijn reisgenoot enkel haar vinger hoeft te stempelen, wordt mijn paspoort uitvoerig bekeken en moet ik op de foto. Weer een andere reisgenoot krijgt niets van dit alles en direct de stempel. Een wassen neus.

Wildlife spotten in Senegal

Senegal & Gambia combinerenEn dan gaan we eindelijk écht op weg naar datgene waar we voor kwamen; Fathala Wildlife Reserve. Oké, je kunt er geen Big Five spotten, maar voor bijvoorbeeld een eerste wildlife ervaring is het zeker een mooi natuurgebied.

Je komt er oog in oog te staan met giraffen, zebra’s, buffels, apen en neushoorns. Vanuit een open jeep. De gids vertelt je ondertussen alles over de dieren en het park. Maar grote kans dat je de verhalen mist als er opeens een giraffe voor je neus opduikt…

De terugweg – na een fijne lunch – voelt minder enerverend dan de heenweg. We weten wat ons te wachten staat, we hoeven niet in een lange rij bij de Senegalese grens en de ferry is een stuk rustiger. Maar bovenal; we weten dat het het tripje zó waard was. Wat een belevenis!

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 reacties op “Senegal vs. Gambia; twee landen in één vakantie

 1. Wij gaan in maart een weekje naar Gambia en willen ook graag naar Senegal naar Fathala NP. Kunnen we dan de excursie het beste vooraf in NL regelen of beter ter plaatse? En wat zijn de visum / gezondheids regels (inentingen etc.) m.b.t. de grensovergang naar Senegal? Hetzelfde als voor Gambia?

  1. Beste Lindy,

   Qua gezondheidsadvies verwijzen we je graag naar een medische instelling, wij mogen hier officieel geen uitspraak over doen. En tevens gaat dit heel erg in op de persoonlijke omstandigheden; jullie verblijven immers maar een dag in Senegal. De excursie zelf is veelal ter plaatse nog te boeken.

   Met vriendelijke groet,
   Laura

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *