Gambia of Senegal

Gambia of Senegal: welk Afrikaans land past bij jou?

Als je gaat voor een vakantie in Afrika heb je meerdere keuzes. Egypte en Tunesië zijn geliefd onder zonaanbidders, maar hoe zit het als je kennis wil maken met authentiek Afrika. Dan kan je beter kiezen uit Gambia of Senegal. In dit artikel zetten we de grootste verschillen tussen de twee landen op een rijtje. Jij hoeft daarna alleen nog maar te kiezen!

Waar staan Gambia en Senegal om bekend?

Gambia en Senegal staan niet bekend als doorsnee zonbestemmingen én dat terwijl je er wel degeljk kunt genieten van zon, zee en strand. In Gambia zijn Kololi, Kotu en Bakau bekende badplaatsen. In Senegal draait alles om de badplaats Saly, waar een langgerekt strand op je ligt te wachten.

In beide landen kan je kennismaken met de lokale cultuur, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan een lokale (vis)markt of een excursie langs lokale dorpen te boeken. In Senegal kan je het voormalige slaveneiland Ile de Gorée bezoeken.

Kortom: beide Afrikaanse landen lenen zich prima voor een veelzijdige zonvakantie

Wat zijn de grootste verschillen tussen Gambia en Senegal?

Laten we eerst een klein stukje van de geschiedenis meenemen. Gambia was ooit een Britse kolonie. Pas in 1965 kreeg het een onafhankelijkheidsstatus. Senegal is lange tijd een Franse kolonie geweest.

En dat verschil zie je nog altijd terug. Al is het alleen maar vanwege de talen die er worden gesproken. In Senegal kun je het beste uit de voeten met Frans en in Gambia is Engels de voertaal.

Zijn er nog meer verschillen? Jazeker!

  • Senegal staat bekend om de mogelijkheden voor het maken van een safari. Nee, je kunt er niet de hele big five spotten, maar wel o.a. giraffen en zebra’s. Omdat één van de nationale parken vlakbij de grens met Gambia ligt, kun je overigens wel vanuit Gambia een dagtour maken om op safari in Senegal te gaan.
  • In Gambia is alles net wat meer op toerisme ingespeeld. Zo heb je in de badplaats Kololi de bekende Senegambia Strip. Dit is de plek om uit eten te gaan of je aan een dansje te wagen. Op lokale markten merk je ook dat de inwoners meer gewend zijn aan toeristen die even een kijkje komen nemen.
  • Senegal is een stuk groter (196.839 km²) dan Gambia (11.300 km²). Dat betekent dat je voor excursies vaak grotere afstanden moet afleggen, waar je in Gambia – tenzij je echt het binnenland in wil – veel op beperktere reisafstand vindt.
  • Ga je voor luxe? Dan tippen we Senegal. De oorsprong vanuit de Franse kolonie heeft gezorgd voor een hogere standaard in hotels. In Gambia zijn de hotels allemaal net wat eenvoudiger.

Vind je de mooiste stranden in Gambia of Senegal?

In beide landen kan je neerstrijken op een ligbedje op langgerekte stranden, maar als we dan toch mogen kiezen… Dan kiezen we Gambia. Waarom?

Op ca. 3 tot 5 km van de populaire badplaatsen – en dus altijd binnen handbereik – vind je Sanyang Beach. Dit strand wordt niet geheel onterecht door de locals Paradise Beach genoemd. Extra pluspunt: elke middag worden hier de vissersboten binnengehaald door de mannen. Je krijgt dus ook nog een stukje mee van de lokale cultuur.

En dan tippen we graag nog Kombo Beach in Kotu. Dit lange zandstrand is prachtig door de vele palmbomen die het strand omzomen. Het is daarnaast populair bij locals, waardoor je direct kennis maakt met de typisch Gambiaanse gastvrijheid. Je snapt meteen waar Gambia de bijnaam The Smiling Coast of Africa aan te danken heeft!

African Princess Beach Hotel, GambiaEen gastvrij onthaal van het personeel kan je ook verwachten bij African Princess Beach Hotel. En dan heb je ook nog eens een zwembad bij de hand, verblijf je in een comfortabele kamer en ligt Kombo Beach voor de deur. Heb je nog meer nodig?!

Gambia of Senegal: strand

Wat kun je doen in Gambia en Senegal?

Zowel in Gambia als Senegal kun je genoeg doen. Beide Afrikaanse landen bieden een goede mix van zon en cultuur.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Gambia:

  • Als je kennis wil maken met de authentieke kant van Gambia raden we je aan om een excursie te boeken door Zuid-Gambia. Je wordt o.a. meegenomen naar een vismarkt, mooie stranden een schooltje.
  • Maak een uitstapje naar de hoofdstad Banjul. Het is dan misschien de kleinste hoofdstad van Afrika, maar het biedt wel een levendig markt (de Albert Market) en een aantal culinaire bezienswaardigheden. Neem zeker een kijkje in het oude stadsgedeelte.
  • Aapjes spotten? Bijilo Nationaal Park heeft niet voor niets de bijnamen Monkey Forest en Monkey Town; er leven tal van apen in dit park. Ideaal: het ligt op een steenworp afstand van de populaire badplaatsen Kotu en Kololi.

Bekijk wat je nog meer kunt doen in Gambia

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Senegal:

  • Neem een duik in de geschiedenis van de slavernij tijdens een bezoek aan Ile de Gorée.
  • Spot zebra’s, giraffen, struisvogels, antilopen en impala’s in Bandia Game Reserve, een van de populairste parken voor een safari-ervaring in Senegal.
  • In M’bour kan je ’s ochtends de grootste visafslag van het land bezoeken. Als je ergens kennismaakt met de lokale cultuur is het wel op deze kleurrijke plek.
  • Op ca. 2 uur rijden van de populaire badplaats Saly – waar je het gros van onze hotels vindt – ligt Lac Rose. De naam zegt het al; dit meer is roze. Prachtig om te zien!

Lees alles over excursiemogelijkheden in Senegal

Gambia of Senegal: wat te doen?

De mooiste hotels in Gambia of Senegal?

Qua hotelaanbod is er wel degelijk een verschil tussen Gambia en Senegal. Dit zit hem met name in de luxe; in Senegal liggen de standaarden net wat hoger. De hotels – en dus de reizen – in Gambia zijn daarentegen betaalbaarder. Aan jou welke hotels bij jouw budget passen!

  • Voor een op-en-top luxe vakantie in Senegal tippen we Ngala Lodge. Het is een rustig en kleinschalig adults only hotel, gevestigd in een oud koloniaal herenhuis. Vanwege de ligging op een klif word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over zee en strand.
  • Service met een glimlach; dat vind je in Senegambia Beach Hotel. Dit eenvoudige hotel heeft een perfecte ligging nabij het strand en middenin de gezellige drukte van het Gambiaanse Kololi. Relax bij het zwembad, speel een potje tennis of bestel een lekkere cocktail aan de bar en geniet van de tropische tuin.
  • Op zoek naar het beste all inclusive hotel in Senegal? Als we onze reizigers mogen geloven is dat Royal Horizons Baobab. Dit hotel beschikt niet alleen over een uitgebreide all inclusive formule, maar ook over meerdere zwembaden, tal van sportfaciliteiten, voldoende vermaak voor de kinderen én een ligging direct aan een privéstrand.
  • De charme van Bakotu Hotel? Die zit hem in de exotische tuin met witte huisjes, prachtige bloemen, een verdwaalde schildpad en ondeugende aapjes. Het hotel in de populaire Gambiaanse badplaats Kotu biedt daarnaast ook nog eens een fraai zwembad, verzorgde kamers en meerdere restaurants.

Hopelijk ben je aan de hand van dit artikel meer te weten gekomen over de verschillen tussen Gambia en Senegal. Voor welk Afrikaanse land ga jij?

Gambia of Senegal: hotels

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Gambia of Senegal: welk Afrikaans land past bij jou?

  1. Wat een leuk stukje informatie. Wij komen al 25jaar in Gambia.
    Je laat echt elk land in zijn waarde maar laat de verschillen goed zien:
    het armere eenvoudige Gambia tegen het wat geciviliceerde Senegal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *