Praktische tips Gambia vakantie

7 praktische tips voor een onbezorgde vakantie in Gambia

Reis jij binnenkort af naar Gambia? Tijd om goed voorbereid op pad te gaan met deze praktische tips in je achterhoofd. Gambia is namelijk niet gewoon een simpele strandbestemming; je maakt er ook nog eens kennis met het authentieke Afrika én doet af en toe een stap terug in de tijd.

Gambia in een vogelvlucht

Waar Gambia ligt? Het grenst aan zee en wordt verder zijn geheel omsloten door buurland Senegal. De vliegtijd naar Gambia bedraagt ca. 7 uur (afhankelijk van de wind en zonder tussenstop).

Met een oppervlakte van ruim 12.000 km² (dat is ca. een vierde van Nederland) is Gambia het kleinste Afrikaanse land. Maar… het herbergt wél strand, prachtige flora en fauna, een rijke geschiedenis en bijzondere cultuur.

Gambia werd in 1965 onafhankelijk, daarna is het toerisme langzaam op gang gekomen. Langs de 70 kilometer lange kustlijn zijn diverse badplaatsen tot stand gekomen, met als bekendste Kololi en Kotu. Dit zijn de plaatsen waar Nederlanders naartoe reizen voor een flinke dosis (winter)zon. En dat niet alleen; met dank aan de Gambia-rivier, prachtige nationale parken en traditionele vissersdorpjes kun je er zéker meer dan sunsnacken. Om nog maar niet te spreken over een flinke dosis gastvrijheid, waar je ook komt!

Toch heeft Gambia ook een kleine handleiding; het is niet te vergelijken met de Spaanse costa’s en het is daarom goed om vooraf een en ander te weten om goed voorbereid op pad te gaan. Wat moet je wel en niet doen in Gambia? Met deze praktische tips voor Gambia moet dat zeker lukken!

Praktische tips Gambia: waar ligt Gambia?

1. Zorg voor voldoende dalasi of euro’s

Ondanks het toenemende toerisme is Gambia zeker geen ontwikkeld land; het is armer dan bijvoorbeeld buurland Senegal. Het gemiddelde salaris ligt rond de € 50,- per maand. En hoewel de bewoners af en toe laidback ­– en soms zelfs een tikkeltje lui – overkomen, is het leven er zeker niet altijd even makkelijk.

Draag je steentje bij! Koop eens wat bij die lokale ondernemer, zonder enorm af te dingen. Een beetje voor het spel mag, maar haal niet het onderste uit de kan. Of koop nootjes of een fruitshake bij één van de vele verkopers aan het strand. Zij hebben het harder nodig dan jij!

Houd er rekening mee dat veel geldautomaten alleen Visa- en Mastercard-kaarten accepteren. Maestro is er zeker geen vast gegeven, ook niet in restaurants. Betalen kan overal in dalasi, de lokale munteenheid. Ook euro’s worden op veel plekken geaccepteerd.

Dalasi mogen officieel niet uitgevoerd worden en wisselen is maar beperkt mogelijk op de luchthaven. Houd hier de laatste dagen rekening mee en neem niet te veel geld op. Dat kleine beetje dat je nog over hebt? Geef het aan de schoonmaker, chauffeur of gids als extraatje.
Praktische tips Gambia: munteenheid?

2. Huur een goede gids in

Vlieg jij niet alleen om te zonnen naar Gambia, maar wil je ook graag meer van het land zien? Huur een goede (privé)gids in. Naast dat deze je de leukste weetjes over zijn Gambia (ze zijn erg trots op hun land!) kan vertellen, brengt een Gambiaanse gids je ook nog eens dichterbij de lokale mensen.

De leukste plekken om kennis te maken met het lokale leven? Maak een uitstapje naar het vissersdorpje Tanji, raak in gesprek met de vissers aan Sanyang Beach, breng een bezoek aan de hoofdstad Banjul en maak een overtocht per ferry naar Noord-Gambia of ga een dagje naar het binnenland.

3. Fotograferen mag, maar vraag het wel even

Gambia draagt de bijnaam The Smiling Coast of Africa. Eenmaal aangekomen snap je dit direct; de inwoners lachen je breed toe! Hoe geweldig is het als je dit op de foto vast kan leggen?

Fotograferen is geen enkel probleem voor de meeste Gambianen, mits je het even vriendelijk vraagt, zeker bij portretten. Zorg ook voor wat kleingeld op zak; het wordt gewaardeerd als je ze een klein fooitje geeft. De max. hierbij is 50 dalasi, omgerekend nog geen euro. Fotografeer je een verkoper op het strand of lokale markt? Dan is het ook voldoende om iets kleins te kopen.

Praktische tips Gambia: fotograferen

4. Pas op voor Banjul Belly

Wie vaker naar Afrikaanse landen afreist, is zeker een keer de dupe geweest van reizigersdiarree. Ook in Gambia ligt deze op de loer. Sterker nog; ze hebben er een eigen naam voor; Banjul Belly.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je de Banjul Belly wel zo ver mogelijk uit de buurt houden. Neem bijv. reinigingsgel mee voor je handen; vooral briefgeld bevat veel bacteriën. En zorg voor flesjes water, ook voor het tandenpoetsen. IJsblokjes toevoegen aan je drankjes? Liever niet!

Je kan altijd onverhoopt geveld worden door Banjul Belly. Zorg daarom altijd voor loperamide (diarreeremmer) en ORS (tegen uitdroging) in jouw koffer. Des te sneller ben je weer up and running.

5. Zorg voor het juiste verwachtingspatroon

Jarenlang was Yahya Jammeh aan de macht als president. Als je het de inwoners vraagt, heeft deze man het land niet veel goeds gedaan en zijn ze onnodig – zeker gezien het feit dat er wél al jarenlang veel toerisme is – stil blijven staan. Sinds hij in 2017 onder druk aftrad als president is er gelukkig veel veranderd.

Toch is Gambia niet te vergelijken met andere Afrikaans landen. Je vindt er niet de luxe die je in bijv. Egypte en Kaapverdië vindt. De hotels zijn overal basic en dat geldt ook voor de voorzieningen ter plaatse. Dit is geen probleem als je je er op instelt. Sterker nog; als je het ons vraagt, is het juist de charme van het land.

Bij het beoordelen van onze hotels houden we rekening met de internationale kwalificatie qua sterren. Deze is o.a. gebaseerde op de aanwezige faciliteiten en niet zozeer op de luxe. Zie je een viersterren hotel in Gambia? Qua luxe kun je dit doorgaans – uitzonderingen daargelaten – vergelijken met een driesterren hotel in Egypte. Is luxe voor jou een van de belangrijkste criteria van vakantie? Kies dan voor een vijfsterren hotel!

Praktische tips Gambia: Ngala LodgeRust en kleinschaligheid: dat is wat het luxe Ngala Lodge het best omschrijft. Dit adults only hotel is gevestigd in een oud koloniaal herenhuis met Afrikaanse elementen en ligt bovenop een klif, waardoor je geniet van een prachtig uitzicht.

Praktische tips Gambia: verwachting

6. Laat je adviseren over vaccinaties & malaria

Wist je dat uit recent onderzoek is gebleken dat slechts 58% van de reizigers zich verdiept in benodigde vaccinaties? Van de overige reizigers zegt 12% zich niet te verdiepen in vaccinaties en 30% doet dat soms, afhankelijk van de vakantiebestemming.

Gambia is zo’n bestemming waar je je zéker wel moet verdiepen in de juiste vaccinaties. Zo worden o.a. vaccinaties voor gele koorts, DTP en hepatitis A aangeraden én kan het zo zijn dat je een cholerastempel nodig hebt in je medisch paspoort. Afhankelijk van je reisduur en -doel kunnen er ook nog aanvullende vaccinaties nodig zijn.

Het Afrikaanse land staat daarnaast bekend als malaria-bestemming. In veel gevallen zijn artsen geneigd – afhankelijk van jouw verblijfsplek en duur van de reis – om malariatabletten voor te schrijven.

Wij werken voor vaccinaties samen met Thuisvaccinaties.nl. Adviseurs komen dan bij je thuis voor een afspraak, naar wens ook in de avonduren. En handig; afhankelijk van jouw zorgverzekering zijn de kosten geheel gedekt.

7. Voel je veilig én welkom!

De drukte, de manier waarop Gambianen communiceren en de lichaamstaal; het kan – zeker omdat je niets kan verstaan en de inwoners echt niet zo goed leert kennen in een weekje (of twee) vakantie – allemaal nogal imponerend overkomen.

Of je je daardoor onveilig kunt voelen? Ja! Maar het is nergens voor nodig. Criminaliteit en geweld; we zouden willen dat het bij ons zo weinig voorkomt als hier. Gambianen zijn daarbij erg blij dat toeristen hun weg naar het land weten te vinden én zorgen voor meer inkomen. Ze zullen daardoor eerder een stapje harder voor je doen dan dat ze verkeerde bedoelingen hebben.

In sommige gevallen kunnen verkopers dwingend overkomen, maar besef je dan dat ze een mager inkomen hebben en wel een hele familie moeten voeden. Betekent niet dat jij niet het recht hebt om ‘nee’ te zeggen. Doe dit standvastig en met respect en het komt helemaal goed!

Fijn: veel Gambianen spreken een aardig woordje Engels. En als je met ze in contact komt spreken ze ook nog eens vol trots over The Gambia, zoals ze het land zelf noemen. Ze nemen je graag mee in hun wereld en ‘overladen’ je graag met hun liefde voor het land.

The Gambia; zoals de Gambianen het uitspreken, lijkt het een kwestie van trots. Niets is minder waar. Dit voorvoegsel gebruiken ze al decennia om verwarring tussen Gambia en Zambia te voorkomen.

Met deze praktische tips voor Gambia kan jouw onbezorgde vakantie in The Smiling Coast of Africa beginnen. We wensen je veel plezier op deze onvergetelijke bestemming!

Op vakantie naar Gambia?Bekijk ons aanbod
Praktische tips Gambia

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “7 praktische tips voor een onbezorgde vakantie in Gambia

  1. Hallo Laura,
    Wij overwegen serieus om begin april a..s op vakantie te gaan naar Gambia. Wij hebben de verhalen gelezen en de filmpjes gezien; aanlokkelijk!
    Kun je ons informeren over de temperatuur in de maand april. (incl. luchtvochtigheid en UV index) Het avontuurlijke van Gambia spreekt ons meer aan dan het massa toerisme op Kaap Verdie. Wij overwegen om een 5 sterren locatie te kiezen aan de kust om van daaruit enkele uitstapjes te maken.
    Alvast bedankt voor je bijdrage en (zeker op dit moment) een erg mooi en zonnig 2024 gewenst!

    Marcel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *