Praktische tips Gambia vakantie

7 praktische tips voor een onbezorgde vakantie in Gambia

Reis jij binnenkort af naar Gambia? Tijd om goed voorbereid op pad te gaan met deze praktische tips in je achterhoofd. Gambia is namelijk niet gewoon een simpele strandbestemming; je maakt er ook nog eens kennis met het authentieke Afrika én doet af en toe een stap terug in de tijd.

Gambia in een vogelvlucht

Praktische tips Gambia vakantieMet een oppervlakte van ruim 12.000 km² (dat is ca. een vierde van Nederland) is Gambia het kleinste Afrikaanse land. Het grenst aan zee en wordt verder zijn geheel omsloten door buurland Senegal. Het herbergt strand, prachtige flora en fauna, een rijke geschiedenis en bijzondere cultuur.

Gambia werd in 1965 onafhankelijk en toen is het toerisme langzaam op gang gekomen. Langs de 70 kilometer lange kustlijn zijn diverse badplaatsen tot stand gekomen, met als bekendste Kololi en Kotu. Dit zijn de plaatsen waar Nederlanders naartoe reizen voor een flinke dosis (winter)zon. En dat niet alleen; met dank aan de Gambia-rivier, prachtige nationale parken en traditionele vissersdorpjes kun je er zéker meer dan sunsnacken. Om nog maar niet te spreken over een flinke dosis gastvrijheid, waar je ook komt!

Toch heeft Gambia ook een kleine handleiding; het is niet te vergelijken met de Spaanse Costa’s en het is daarom goed om vooraf een en ander te weten om goed voorbereid op pad te gaan. Met deze praktische tips voor Gambia moet dat zeker lukken!

1. Zorg voor voldoende dalasi of euro’s

Praktische tips Gambia vakantie: geldOndanks het toenemende toerisme is Gambia zeker geen ontwikkeld land; het is armer dan bijvoorbeeld buurland Senegal. Het gemiddelde salaris ligt rond de € 50,- per maand. En hoewel de bewoners af en toe laidback ­– en soms zelfs een tikkeltje lui – overkomen, is het leven er zeker niet altijd even makkelijk.

Draag je steentje bij! Koop eens wat bij die lokale ondernemer, zonder enorm af te dingen. Een beetje voor het spel mag, maar haal niet het onderste uit de kan. Of koop nootjes of een fruitshake bij één van de vele verkopers aan het strand. Zij hebben het harder nodig dan jij!

Houd er rekening mee dat veel geldautomaten alleen Visa- en Mastercard-kaarten accepteren. Maestro is er zeker geen vast gegeven, ook niet in restaurants. Betalen kan overal in dalasi, de lokale munteenheid. Ook euro’s worden op veel plekken geaccepteerd.

Dalasi mogen officieel niet uitgevoerd worden en wisselen is maar beperkt mogelijk op de luchthaven. Houd hier de laatste dagen rekening mee en neem niet te veel geld op. Dat kleine beetje dat je nog over hebt? Geef het aan de schoonmaker, chauffeur of gids als extraatje.

2. Huur een goede gids in

Vlieg jij niet alleen om te zonnen naar Gambia, maar wil je ook graag meer van het land zien? Huur een goede (privé)gids in. Naast dat deze je de leukste weetjes over zijn Gambia (ze zijn erg trots op hun land!) kan vertellen, brengt een Gambiaanse gids je ook nog eens dichterbij de lokale mensen.

De leukste plekken om kennis te maken met het lokale leven? Maak een uitstapje naar het vissersdorpje Tanji, raak in gesprek met de vissers aan Sanyang Beach, breng een bezoek aan de hoofdstad Banjul en maak een overtocht per ferry naar Noord-Gambia of ga een dagje naar het binnenland.

3. Fotograferen mag, maar vraag het wel even

Praktische tips Gambia vakantie: fotograferenGambia draagt de bijnaam The Smiling Coast of Africa. Eenmaal aangekomen snap je dit direct; de inwoners lachen je breed toe! Hoe geweldig is het als je dit op de foto vast kan leggen?

Fotograferen is geen enkel probleem voor de meeste Gambianen, mits je het even vriendelijk vraagt, zeker bij portretten. Zorg ook voor wat kleingeld op zak; het wordt gewaardeerd als je ze een klein fooitje geeft. De max. hierbij is 50 dalasi, omgerekend nog geen euro. Fotografeer je een verkoper op het strand of lokale markt? Dan is het ook voldoende om iets kleins te kopen.

4. Pas op voor Banjul Belly

Wie vaker naar Afrikaanse landen afreist, is zeker een keer de dupe geweest van reizigersdiarree. Ook in Gambia ligt deze op de loer. Sterker nog; ze hebben er een eigen naam voor; Banjul Belly.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je de Banjul Belly wel zo ver mogelijk links laten liggen. Neem bijv. reinigingsgel mee voor je handen; vooral briefgeld bevat veel bacteriën. En zorg voor flesjes water, ook voor het tandenpoetsen. IJsblokjes toevoegen aan je drankjes? Liever niet!

Je kan altijd onverhoopt geveld worden door Banjul Belly. Zorg daarom altijd voor loperamide (diarreeremmer) en ORS (tegen uitdroging) in jouw koffer. Des te sneller ben je weer up and running.

5. Zorg voor het juiste verwachtingspatroon

Praktische tips Gambia vakantie: luxeJarenlang was Yahya Jammeh aan de macht als president. Als je het de inwoners vraagt, heeft deze man het land niet veel goeds gedaan en zijn ze onnodig – zeker gezien het feit dat er wél al jarenlang veel toerisme is – stil blijven staan. Sinds hij in 2017 onder druk aftrad als president is er gelukkig veel veranderd.

Toch is Gambia niet te vergelijken met andere Afrikaans landen. Je vindt er niet de luxe die je in bijv. Egypte en Kaapverdië vindt. De hotels zijn overal basic en dat geldt ook voor de voorzieningen ter plaatse. Dit is geen probleem als je je er op instelt. Sterker nog; als je het ons vraagt, is het juist de charme van het land.

Bij het beoordelen van onze hotels houden we rekening met de internationale kwalificatie qua sterren. Deze is o.a. gebaseerde op de aanwezige faciliteiten en niet zozeer op de luxe. Zie je een viersterren hotel in Gambia? Qua luxe kun je dit doorgaans – uitzonderingen daargelaten – vergelijken met een driesterren hotel in Egypte. Is luxe voor jou een van de belangrijkste criteria van vakantie? Kies dan voor een vijfsterren hotel!

Praktische tips Gambia: Ngala LodgeRust en kleinschaligheid: dat is wat het luxe Ngala Lodge het best omschrijft. Dit adults only hotel is gevestigd in een oud koloniaal herenhuis met Afrikaanse elementen en ligt bovenop een klif, waardoor je geniet van een prachtig uitzicht.

6. Laat je adviseren over vaccinaties & malaria

Wist je dat uit recent onderzoek is gebleken dat slechts 58% van de reizigers zich verdiept in benodigde vaccinaties? Van de overige reizigers zegt 12% zich niet te verdiepen in vaccinaties en 30% doet dat soms, afhankelijk van de vakantiebestemming.

Gambia is zo’n bestemming waar je je zéker wel moet verdiepen in de juiste vaccinaties. Zo worden o.a. vaccinaties voor gele koorts, DTP en hepatitis A aangeraden én kan het zo zijn dat je een cholerastempel nodig hebt in je medisch paspoort. Afhankelijk van je reisduur en -doel kunnen er ook nog aanvullende vaccinaties nodig zijn.

Het Afrikaanse land staat daarnaast bekend als malaria-bestemming. In veel gevallen zijn artsen geneigd – afhankelijk van jouw verblijfsplek en duur van de reis – om malariatabletten voor te schrijven.

Wij werken voor vaccinaties samen met Thuisvaccinaties.nl. Adviseurs komen dan bij je thuis voor een afspraak, naar wens ook in de avonduren. En handig; afhankelijk van jouw zorgverzekering zijn de kosten geheel gedekt.

7. Voel je veilig én welkom!

Praktische tips Gambia vakantie: veiligDe drukte, de manier waarop Gambianen communiceren en de lichaamstaal; het kan – zeker omdat je niets kan verstaan en de inwoners echt niet zo goed leert kennen in een weekje (of twee) vakantie – allemaal nogal imponerend overkomen.

Of je je daardoor onveilig kunt voelen? Ja! Maar het is nergens voor nodig. Criminaliteit en geweld; we zouden willen dat het bij ons zo weinig voorkomt als hier. Gambianen zijn daarbij erg blij dat toeristen hun weg naar het land weten te vinden én zorgen voor meer inkomen. Ze zullen daardoor eerder een stapje harder voor je doen dan dat ze verkeerde bedoelingen hebben.

In sommige gevallen kunnen verkopers dwingend overkomen, maar besef je dan dat ze een mager inkomen hebben en wel een hele familie moeten voeden. Betekent niet dat jij niet het recht hebt om ‘nee’ te zeggen. Doe dit standvastig en met respect en het komt helemaal goed!

Fijn: veel Gambianen spreken een aardig woordje Engels. En als je met ze in contact komt spreken ze ook nog eens vol trots over The Gambia, zoals ze het land zelf noemen. Ze nemen je graag mee in hun wereld en ‘overladen’ je graag met hun liefde voor het land.

The Gambia; zoals de Gambianen het uitspreken, lijkt het een kwestie van trots. Niets is minder waar. Dit voorvoegsel gebruiken ze al decennia om verwarring tussen Gambia en Zambia te voorkomen.

Met deze praktische tips voor Gambia kan jouw onbezorgde vakantie in The Smiling Coast of Africa beginnen. We wensen je veel plezier op deze onvergetelijke bestemming!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

14 reacties op “7 praktische tips voor een onbezorgde vakantie in Gambia

  1. Gambia in de winter is zo fijn; even vitamine D opdoen terwijl iedereen hier in winterjas loopt! Wat wil je precies weten? Wie weet kan ik je dan gericht antwoord geven. Er is zoooooveel te vertellen over dit bijzondere land. 🙂

   1. Hey Laura,
    Wij trekken 4 april 2020 richting Gambia. Ik heb mezelf al wat gedocumenteerd ivm de nodige inentingen en pillen. Heb ik het verkeerd begrepen dat wij eigenlijk, zelfs voor een luttele 10 dagen, 3 inentingen en malariapillen nodig hebben? Of is dit wat overroepen?
    Ons hotel is Bamboo Village in Kololi. Een spiksplinternieuw hotel. Geopend in januari ’20. Heb je er al recensies over gelezen of gehoord?
    En het zou ook fijn zijn om wat tips te krijgen ivm uitstapjes die een stukje authentiek Gambia laten zien. Het is ook onze bedoeling om een stukje vreemde cultuur op te snuiven. Wat kan je ons aanraden, dat doenbaar is vanuit Kololi?
    Alvast bedankt voor jouw respons!
    Groetjes
    Mireille

    1. Hoi Mireille,

     Het is een medisch advies, uiteraard is het aan jezelf wat je hier al dan niet van wilt toepassen. Ik had zelf alle inentingen al, maar heb wel malariatabletten geslikt (zelfs voor maar 6 dagen). Ik ben van de regel ‘Better safe than sorry’. Maar dat is eenieders eigen beslissing.

     Het hotel zelf ken ik (nog) niet helaas. Maar je kunt vanuit het hotel wel leuke tripjes maken. Check o.a. deze blog. Of maak een dagtrip naar Senegal.

     Groet,
     Laura

 1. Hai heb je tips voor een goed verblijf (hotel of appartement) voor een gezin met 2 kinderen (8 en 11jaar)? Wij zoeken naar een weekje vakantie in februari 2020. Ben benieuwd…

 2. Hoi Laura,

  Wij zijn meer avonturiers.
  zouden graag naar Gambia vliegen en daar bij aankomst kijken waar we willen verblijven.
  Is dat goed te doen in Gambia?
  En is het eventueel ook voordeliger of juist duurder als je ter plekke overnachtingen wil boeken?

  1. Beste Y & W,

   Helaas hebben wij hier zelf geen ervaring mee, daar we vanuit dé VakantieDiscounter niet op deze manier werken. Ons gevoel zegt echter dat de pakketreizen wel voordeliger zijn als we kijken naar de gemiddelde nachtprijs op wat willekeurige websites.

   Groet,
   Laura

  2. Ter plekke is meesstal veel goedkoper. Ff wat rondvragen.
   Als het niet erg druk is gaan de prijzen snel naar beneden na wat onderhandelen.
   M,vr,gr. Piet Rutten

 3. er word nergens gesproken over de voedselvergiftiging dat je kan oplopen,ik ben heel erg ziek geweest ,ticket terug geboekt

  1. Helaas is dat niet onze expertise; we adviseren iedereen bij de juiste instantie om advies te vragen, wij mogen geen medisch advies geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *