Excursies Gambia

Must do! De leukste excursies in Gambia

Zonzoekers zijn aan het goede adres in Gambia; het biedt met name aan de westkust leuke badplaatsen met lange zandstranden. Mocht je echter meer willen zien van het Afrikaanse land, dan raden we je aan een of meerdere excursies in Gambia te boeken. Genoeg te zien!

Gambia is een populaire zonbestemming, ook – of misschien juist – in de winter. Door de zuidelijke ligging kun je er het hele jaar door rekenen op hoge temperaturen. Zelfs in de winter kan de maximum temperatuur de 30 °C overstijgen. En dat komt mooi uit: verspreid over een lengte van 70 km vind je gezellige badplaatsen en prachtige stranden.

Hoe verleidelijk het ook is om jouw tijd hier door te brengen, persoonlijk zouden we het zonde vinden. Want als je er dan toch in Gambia bent, duik dan meteen even in de natuur en cultuur van het land. Deze dagtripjes en excursies in Gambia zijn te leuk om niet te doen!

Nog geen vakantie geboekt naar Gambia?Bekijk ons aanbod

Een kijkje in de hoofdstad Banjul

Wist je dat Banjul de kleinste hoofdstad van Afrika is? En dat het ook niet zo chaotisch is als andere Afrikaanse steden. Sterker nog; het komt wat slaperig over. Mensen lopen in een langzaam tempo over straat en straatraces hoef je er zeker niet te verwachten.

Waar je wél op kunt rekenen tijdens een excursie in de Gambiaanse hoofdstad is levendigheid, in het bijzonder op de Albert Market. Deze Afrikaanse markt is precies wat je van een Afrikaanse markt kan verwachten; smalle doorgangetjes, enorm veel kraampjes met etenswaren die je zelf nóóit zou eten en nep-producten bij de vleet. Een ware belevenis.

Andere must sees in de hoofdstad zijn de triomfboog Arch 22, het oude stadsgedeelte Old Town, het Nationale Museum van Gambia en de twee grootste moskeeën die Gambia herbergt.

Excursies Gambia: Banjul

Ontdek de schoonheid van de Gambia Rivier

Gambia mag dan de kleinste hoofdstad van Afrika hebben, het herbergt daarnaast wel een enorm lange rivier. De Gambia Rivier is maar liefst 1.130 km en stroomt via Senegal naar de Atlantische Oceaan. Hierdoor ligt het grootste deel van de rivier in Gambia zelf.

Kilometers aan water nodigen uit tot een boottochtje. Onder leiding van een gids neem je tijdens deze excursie in Gambia bij voorkeur plaats in een typisch houten Gambiaans bootje. That’s life! De gids zal je alles vertellen over de dieren die je spot. Zoals nijlpaarden en – als je mazzel hebt – dolfijnen.

Ook leuk: sommige boten leggen aan bij dorpjes onderweg. Zo maak je kennis met de lokale cultuur én word je vaak ook nog eens getrakteerd op lokale specialiteiten.

Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden voor een boottocht tijdens zonsondergang. De Gambia Rivier is al indrukwekkend, maar dan beneemt het plaatje jou echt de adem!

Excursies Gambia: boottocht

Op bezoek bij de locals

The Smiling Coast of Africa; Gambia heeft deze bijnaam niet voor niets. De Gambianen staan namelijk bekend om hun gastvrijheid. Vraag ter plaatse naar een lokale gids en je kunt hun ‘domein’ toetreden en kijken hoe ze écht leven. In veel gevallen mag je ook mee eten.

Wel een kleine toevoeging voor als je mee gaat eten; Gambianen eten alleen met hun rechterhand. Ook als je iets wordt aangegeven, pak je dit overigens met je rechterhand. Oh, en ruiken aan eten wordt gezien als onbeleefd.

Een duik in het slavenverleden

Kunta Kinteh Island, dat beter bekend staat als het James Island, is een must see als je een duik wilt nemen in de slavengeschiedenis van Gambia. Jarenlang was dit eiland het verzamelpunt van slaven. Ze werden op dit eiland gevangengenomen en vervolgens geëxporteerd naar Suriname, de Antillen en de Verenigde Staten.

Het fort op het eiland is nog altijd de stille getuige van deze zwarte geschiedenis. Bezoek het fort en laat de gids je een geschiedenisboek in een notendop uitleggen. Ook vind je er een museum over het slavenverleden.

Het is vanuit de bekende badplaatsen bijna twee uur rijden en vanuit de hoofdstad Banjul ruim een uur. Laat je hier niet door weerhouden, het is één van de meest indrukwekkende excursies in Gambia.

Het eiland ligt middenin de Gambia Rivier en wordt langzaam maar zeker door het water opgeslokt. Om deze reden staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De organisatie strijd voor het behoud van het eiland en haar geschiedenis.

Excursies Gambia: Kunta Kinteh Island

Vissers spotten in Tanji

Ten zuiden van de bekende badplaatsen vind je het vissersdorpje Tanji. Elke dag in de namiddag komen de vissers hier terug met hun vangst en dat is een ware belevenis.

Ze komen niet thuis met een baarsje of een snoekje, maar met barracuda’s en haaien. De vrouwen helpen de mannen het vis naar het strand te brengen en daar wordt het direct klaargemaakt. Je moet wel bestand zijn tegen een gerookte visgeur!

Dit is echt een must see voor fotografieliefhebbers. De pirogues (houten kano’s) zijn fotogeniek, evenals de kleurrijke kleding van de vrouwen. Dat samen met een chaos van mensen maakt het geweldig.

Excursies Gambia: vissers Tanji

Nog meer leuke excursies in Gambia

Bovenstaande excursies worden door onze vakantiegangers in Gambia het meest geboekt. Maar er is meer. Zeker als je een privégids in handen neemt, kom je op bijzondere plekken.

  • Aan de lange weg tussen Serekunda en Abuko vind je een veemarkt. Hier neem je echt een duikje in de lokale wereld! Schapen, geiten, pluimvee en koeien worden hier verkocht en opgekocht.
  • Over markten gesproken, die vind je er nog veel meer. Bijvoorbeeld in Serekunda, de grootste stad van Gambia. Een ware belevenis, waarbij je je echt tussen de locals begeeft.
  • Gambia herbergt diverse nationale parken, waarvan het 100 hectare grote Abuko National Park het meest bekende is. Het in 1968 geopende park beschikt over een 3 km lang wandelpad. Volg deze en je kan zomaar oog in oog komen te staan met o.a. apen, eekhoorns, gekko’s en stekelvarkens. In de wateren leven krokodillen en je vindt er 300 vogelsoorten.
  • Vogelliefhebbers zijn aan het goede adres in Baboon Island National Park. Hier vind je meer dan 450 soorten vogels, waaronder grondneushoornvogels, lepelaar, kraanvogels en gieren. Naast vogels vind je er o.a. giraffen, buffels en antilopen.
  • Het kan je niet ontgaan in Gambia; de kleurrijke kleding die de locals batikken is hier immens populair. Tijd om een kijkje te nemen in de Batik Factory in Serekunda of Bakau. Je kunt er mooie stoffen voor een kleine prijs scoren en als je mazzel hebt ook even zelf met de verftechniek aan de slag.
  • Wist je dat voetbal de nationale volkssport is van Gambia? Een voetbalwedstrijd bijwonen is hier dan ook een hele belevenis. Dit kan bijvoorbeeld in het Independence Football Stadium in Bakau, dat onderdak biedt aan maar liefst 20.000 mensen. Drum & parades zijn hier aan de orde van de dag.
  • Ook bijzonder is de heilige waterplas Kachikally, nabij Bakau. Volgens de legende zouden onvruchtbare vrouwen hier kunnen badderen om toch vruchtbaar te worden. Fabel of niet; er gaan nog steeds vrouwen heen. En dat is best raar, want er leven tientallen krokodillen in de poel. Deze zijn overigens inmiddels haast tam.

Voor welke excursies in Gambia zou jij kiezen tijdens jouw volgende zonvakantie?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Must do! De leukste excursies in Gambia

  1. Wat een mooie weergaves en tips heb ik kunnen lezen op deze site.
    Ik ben COPD-patient dus heel voorzichtig met stoffige gebieden.
    De indruk heb ik nu dat het met stof best meevalt als je aan de kustzijde blijft.
    Het lijkt mij een mooi, arm land met lieve bevolking die ik graag wat extra verdienste gun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *