Vakantie Gambia tips

Op vakantie naar Gambia? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op vakantie naar Gambia? Met deze tips weet je in no time alles over het bijzondere Afrikaanse land. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Gambia-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie in Gambia.

Waar ligt Gambia?

Gambia ligt in het westen van Afrika. Het is niet alleen het kleinste land van het Afrikaanse vasteland, het heeft ook een bijzondere vorm. Het is namelijk 250 kilometer lang en slechts tientallen kilometers breed. Het wordt in zijn geheel omsloten door Senegal.

Het Afrikaanse land ligt hemelsbreed zo’n 6.000 kilometer van Nederland. Je overbrugt deze afstand vanaf Nederland in ca. 6 tot 7 uur. En het unieke is dat je dan in een totaal andere, maar oh zo bijzondere, wereld terechtkomt.

Waar staat Gambia bekend om?

Vakantie Gambia tips: smileDe bijnaam van Gambia – The Similing Coast of Africa – had niet toepasselijker kunnen zijn; de inwoners lopen de hele dag met een big smile op hun gezicht. Je wordt met open armen ontvangen en ze helpen je graag op weg. Dat is wat ons betreft alleen al uniek aan Gambia.

Maar het land heeft meer; je vindt er cultuur in lokale dorpjes en op vismarkten, spot wildlife als je even over de grens met Senegal reist (hoe leuk; twee landen in één vakantie), beleeft bruisende avonden aan de Senegambia Strip en maakt kennis met de Gambiaanse keuken. Kortom; je kunt rekenen op een veelzijdige vakantie!

Is Gambia veilig?

Ja! Het is druk in de steden en de Gambianen kunnen vol passie en met veel lichaamstaal communiceren. Dit kan soms imponerend overkomen, maar laat je hier niet door misleiden. We zouden in Nederland willen dat er zo weinig criminaliteit en geweld voor zou komen als in Gambia.

Het Gambiaanse volk is enorm afhankelijk van toerisme; dit is hun bron van inkomen. Het laatste dat ze willen is dat toeristen verkeerd behandeld worden. En hier is dan ook een soort sociale controle voor. Daarnaast doen ze altijd een stapje harder voor je en overladen ze je met liefde en hun eeuwige smile.

Zien & doen in Gambia: de ultieme tips

Vakantie Gambia tips: excursieGambia leent zich prima voor de ultieme zonvakantie met dank aan de luxe hotels en uitgebreide resorts. Je kunt daarnaast genoeg zien tijdens jouw vakantie, in het bijzonder als je met een excursie op pad gaat. En ja, daar hebben we wel wat tips voor:

  • Wil je kennismaken met het authentieke Afrika? Dan raden we je aan een dagtrip in het zuiden van Gambia te maken. Excursies die worden aangeboden kunnen onderling verschillen, maar in de meeste gevallen doe je dan het prachtige Paradise Beach en een vissersdorpje aan.
  • Maak een uitstapje naar de hoofdstad Banjul. Het is dan misschien de kleinste hoofdstad van Afrika, maar het biedt wel een levendig markt (de Albert Market) en een aantal culinaire bezienswaardigheden. Neem zeker een kijkje in het oude stadsgedeelte.
  • Steek de grens met Senegal over. Superleuk; je hebt de mogelijkheid om twee landen in één vakantie te bezoeken. Boek een excursie naar buurland Senegal en ga hier wildlife spotten.

Wat je nog meer kunt doen in Gambia

Een woordje Gambiaans

Engels is de officiële taal in Gambia en dat leren kinderen dan ook op school. Er bestaan echter nog wel lokale dialecten. Een van de meest voorkomende is Wolof. En hoe leuk is het als je de locals met deze taal kunt aanspreken? Even een kleine cursus:

  • Ja – Waaw
  • Dank u – Jere Jef
  • Goedendag – Naka Bechebi
  • Hoe heet je? – Na nga tudda
  • Ik weet het niet – How ma loolu

Wat is de beste reistijd voor Gambia?

Met dank aan de ligging kun je in Gambia het hele jaar door profiteren van een fijn klimaat. Het kwik komt hier overdag maar zelden onder de 28 °C. Dat maakt het in onze winter een geliefde bestemming om een dosis vitamine D op te doen.

Ook de rest van het jaar geniet je er van hoge temperaturen. Houd er wel rekening mee dat juni t/m september het regenseizoen is. Je kunt dan rekenen op tropische buien. Maar gezien de temperaturen is een klein beetje verkoeling niet eens zo heel erg…

Onze favoriete hotels in Gambia

Vakantie Gambia tips: hotelsGambia herbergt een ruim aanbod aan hotels, we zetten onze favorieten op een rij:

  • Service met een glimlach; dat vind je in Senegambia Beach Hotel. Dit middenklasse hotel heeft een perfecte ligging nabij het strand en midden in de gezellige drukte van het Gambiaanse Kololi. Relax bij het zwembad, speel een potje tennis of bestel een lekkere cocktail aan de bar en geniet van de tropische tuin.
  • Bakotu Hotel wint op het gebied van charme van veel van onze andere hotels in Gambia. Die charme zit hem in de exotische tuin met witte huisjes, prachtige bloemen, een verdwaalde schildpad en ondeugende aapjes. En vooral die laatste stelen de show! Maar dat niet alleen; je kunt er o.a. rekenen op een fijn zwembad, hoofdrestaurant met lokale keuken én streetfood restaurant.
  • De hotels in Gambia zijn niet te vergelijken met Europese hotels; de standaarden zijn er lager en alles is net wat meer basic. Tenzij je kiest voor Ngala Lodge. Daar zal je je als luxe vakantieganger zonder meer direct thuis voelen. Het resort ligt direct aan zee en biedt rust met dank aan de kleinschaligheid en adults only formule.

Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past.

Meer tips voor een vakantie in Gambia

Tot slot; nog een aantal extra Gambia-tips om écht alles uit jouw vakantie te halen:

  • Gambia is geen land dat je zelfstandig per auto zal ontdekken; je gaat hier het best op pad met een gids. Lokaal worden hiervoor talloze excursies aangeboden. Informeer bij de reisleiding of de receptie van jouw hotel.
  • The Smiling Coast of Africa. Eenmaal aangekomen snap je de bijnaam direct; de inwoners lachen je breed toe! En dat wil je waarschijnlijk maar al te graag fotograferen. Meestal hebben de Gambianen daar geen problemen mee, maar vraag het wel even vooraf.
  • Banjul Belly. Wat?! Het is de Gambiaanse bijnaam voor reizigersdiarree. Ja, dit kan je overkomen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je de kans wel verminderen. Neem bijv. reinigingsgel mee voor je handen; vooral briefgeld bevat veel bacteriën. En zorg voor flesjes water, ook voor het tandenpoetsen. IJsblokjes toevoegen aan je drankjes? Liever niet!
  • Gambia is een bestemming waar vaccinaties voor nodig zijn. Zo worden o.a. vaccinaties voor gele koorts, DTP en hepatitis A aangeraden én kan het zo zijn dat je een cholerastempel nodig hebt in je medisch paspoort. Afhankelijk van je reisduur en -doel kunnen er ook nog aanvullende vaccinaties nodig zijn.
Mil je meer weten over deze onderwerpen en nóg meer praktische tips voor een vakantie naar Gambia? We schreven eerder een uitgebreid artikel met praktische tips.

Zie jij door onze tips een Gambia-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *