Excursie Zuid-Gambia

Een dagje op ontdekkingstocht in Zuid-Gambia

The Smiling Coast of Africa; zodra je in Gambia komt lachen de inwoners je tegemoet. Dat merk je al in de hotels, maar helemaal als je je daarbuiten in het lokale leven waagt. Hoe? Boek een excursie waarbij je het zuiden van Gambia ontdekt. Je doet de leukste plekken aan!

Niets fijner dan met uitzicht op palmbomen en een zwembad nippen aan een tropische cocktail of een verfrissend colaatje. Maar laten we wel wezen; als je 6 tot 7 uur vliegt naar jouw vakantiebestemming is het toch ook fijn om wat van de bestemming mee te krijgen…?

Gambia is geen land waar onze vakantiegangers massaal een auto huren om zelfstandig op pad te gaan. Het is echter wel een bestemming waar je per excursie veel kan zien. En bovenal kennis kunt maken met het authentieke Afrika.

Ontdek het zuiden van Gambia

De aangeboden excursies ter plaatse kunnen verschillen, maar er worden veel zogenaamde south tours aangeboden.

Deze laten je kennismaken met het zuiden van het land. En in veel gevallen betekent dat een bezoek aan een lokale vismarkt en een van Gambia’s mooiste stranden. Vaak is er ook nog een tussenstop bij een school en/of een lokale markt.

Als je bij ons een vakantie naar Gambia boekt, wordt deze ondergebracht bij een van de reisorganisaties waar wij mee samenwerken. Zij hebben ieder een eigen excursie-aanbod. Vraag hier naar bij aankomst. Óf informeer bij het hotel; privé op pad gaan met een lokale gids kan ook erg leuk zijn!

Zelf mocht ik vorig jaar – tijdens een drukke studiereis – een tour maken langs het vissersdorpje Tanji en Sanyang Beach. Wegens tijdsdruk zat er voor ons geen lokale markt en schooltje in, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik neem je graag mee tijdens een persoonlijk verslag.

Excursie Zuid-Gambia

Sanyang Beach

Onze eerste stop is Sanyang Beach. Dit strand – op ca. 3 tot 5 km van de populaire badplaatsen – wordt door de inwoners ook wel Paradise Beach genoemd. Een mooi strand is het zeker, maar dat is niet waarom ik verliefd werd op deze plek. Ik had hier enkel oog voor de locals, die voor Afrikaanse begrippen vrij open waren en ook geen moeite hadden om op de foto te gaan.

Wat je hier kunt verwachten? Ik was o.a. getuige van de vissersboten die ’s middags binnen werden gehaald door de mannen. Met een man of 20 werden de kleurrijke boten stuk voor stuk het zand opgetrokken. Daarna werden de emmers met verse vis verdeeld onder de vrouwen.

Hun taak? Het schoonmaken van de vis. Midden in het zand. Waar onze hygiëne voelsprieten meteen omhoog gaan staan, is dat daar heel normaal. Net zoals het normaal is om het daarna in de volle zon te laten liggen voor een paar uur. Geruststelling; dit is niet de vis die naar hotels gaat, dit is voor lokaal gebruik.

Te midden van de hardwerkende mannen en vrouwen spelen jonge kinderen. Met een emmertje en wat zand. Of ze doen handjeklap met een bereidwillige toerist. En de vele boten bieden ruimte voor een potje verstoppertje.

Je doet flink wat indrukken op tijdens jouw bezoek aan Sanyang Beach. Zorg dat je na afloop tijd hebt om hiervan bij te komen in de aanwezige strandtent. Met een koel Gambiaans biertje! Hier zijn overigens ook toiletten aanwezig.

Excursie Zuid-Gambia: Sanyang Beach

Tussen de rokende vissen in Tanji

We reizen nog zo’n 20 km af naar het zuiden voor onze volgende stop; het vissersdorpje Tanji. Het plaatsje ligt aan het strand en op dit strand vind je dezelfde taferelen als bij Sanyang Beach. Het kent echter ook haar eigen ‘visafslag’, wat het onderscheidend maakt.

Wat je van een visafslag moet verwachten in Gambia? Niet teveel! En vooral een gekrioel van mensen en dieren. Bijvoorbeeld kortgeschoren schapen, waarvan je ongetwijfeld zult denken dat het geiten zijn. Zwerfkatjes zijn er ook zeker aanwezig. Laat je niet verleiden om deze te aaien; ze kunnen ziektes bij zich dragen die je echt niet wilt hebben.

Hoe ik mijn bezoek aan Tanji heb ervaren? Intensief, door de vele indrukken en prikkels. En dat is niet wat ik verwachtte toen we met de jeep stopten aan de kant van de weg. Ik zag enkel een rij met gebouwtjes staan en niets deed vermoeden wat ik daarachter aan zou treffen…

Een gebied vol krakkemikkige bouwwerken met rieten daken, zodat er in de schaduw hard gewerkt kon worden aan het roken, drogen en schoonmaken van verse vis. Door mannen en vrouwen en soms zelfs kinderen. Of er alleen maar hard gewerkt wordt? Nee, er is ook tijd om een geintje te maken met de locals. Houd er wel rekening mee dat je soms in wat visrook staat…

Excursie Zuid-Gambia: tanji

Praktische tips voor jouw tour in Zuid-Gambia

  • Eerlijk is eerlijk; op een lokale vismarkt komt de visgeur je direct tegemoet en dat is even wennen. Ook ligt er op de grond veel restmateriaal van schoongemaakte vis. We raden je daarom aan om dichte schoenen te dragen en zeker geen lange jurken of rokken die over de grond kunnen slepen.
  • In Afrika kan het nog wel eens een uitdaging zijn; het fotograferen van mensen. Ik vond dit in Gambia enorm meevallen. Wel wordt het gewaardeerd als je ze een klein fooitje geeft (bijv. 50 dalasi, omgerekend ca. een euro) of wat bij ze koopt. Het gemiddelde inkomen van een Gambiaan is nog geen € 50,- per maand, dus het is meer dan welkom.
  • Je kunt ook kleinigheidjes meenemen voor de inwoners. Zo droeg ik een goedkope zonnebril (hij kostte een paar euro), die door een van de vrouwen in Tanji bewonderd werd. Ik heb hem haar gegeven en kreeg een vrolijk rondedansje als cadeau. Als je een schooltje gaat bezoeken, is het leuk om ballonnen of stickers mee te nemen voor de kinderen.
Gambia is zeker geen standaard strandbestemming. En om goed voorbereid op pad te gaan heb ik nog meer praktische tips voor je op een rij gezet.

Ik vond Gambia geweldig en dat kwam zeker niet in de laatste plaats door mijn tour door Zuid-Gambia. Een aanrader mocht je binnenkort naar The Smiling Coast of Africa vliegen.

Kennismaken met The Smiling Coast of Africa?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Een dagje op ontdekkingstocht in Zuid-Gambia

  1. Ja wij zijn ook in Tanji geweest. Veel vuil op de weg. Maar 1x per week maken ze alles schoon. Ik vind Gambia prachtig. Mooie lieve mensen. Het leven is daar zo anders. We noemen dat easy easy Gambia way. Geen haast hebben. Dat kan ook niet daar is het te warm voor. Ga snel weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *