excursies Senegal

Must do! De leukste excursies in Senegal

Op zoek naar het authentieke Afrika? Ruil Kaapverdië of Egypte eens in voor een ander Afrikaans land. Tijdens de mooiste excursies in Senegal maak je namelijk kennis met de lokale cultuur én natuur.

Hoewel ik op reis het liefst mijn eigen plan trek en zelfstandig op pad ga, raad ik je aan om in Senegal excursies te boeken. Of een privégids te huren. Niet omdat zelfstandig op pad gaan in Senegal niet veilig is, maar neem alleen al het verkeer. Chaotisch to the max! Daar wil je niet zelf tussen rijden.

Ze zijn daarnaast in het Afrikaanse land nog niet zo enorm gewend aan toeristen. Een gids kan jou helpen dichterbij de bevolking te komen. En meer over het land te leren! Welke dagtripjes en excursies in Senegal je zeker moet maken? Check het snel hieronder.

LET OP! Deze excursies in Senegal worden aangeboden via een van onze partners. Je kunt zelf – ook als je je vakantie (nog) niet bij ons hebt geboekt – eenvoudig jouw excursie online reserveren en direct bij hen boeken. Ideaal!

Een duikje in de geschiedenis van de slavernij

Een must see voor elke cultuurliefhebber: Ile de Gorée, een eiland voor de kust van Dakar. Wat op het eerste gezicht een mooi eiland is, heeft feitelijk een veel minder mooie geschiedenis. Vanaf dit eiland werden gedurende meerdere eeuwen zo’n 20 miljoen Afrikanen geëxporteerd naar Amerika.

Met een ferry vaar je in ca. 20 minuten vanaf de chaotische hoofdstad naar het eiland, om vervolgens aan te komen op een eiland vol contrasten. Aan de ene kant de prachtige, kleurrijke herenhuizen van de slavendrijvers en aan de andere kant de krottenwijken van de arbeiders. Echt duidelijk wordt het totaalplaatje als je een bezoek brengt aan het laatste slavenhuis dat werd gebouwd op het eiland. Je kan hier niet zonder kippenvel naar huis gaan.

Als je even bij wilt komen van alle indrukken, kun je – voor je weer op de boot terug stapt – plaatsnemen in één van de restaurants aan de waterkant. Vanaf daar heb je uitzicht op spelende kinderen aan het strand en vrouwen met de meest kleurrijke kleding. Even vergeet je weer waar je bent…

Wil je meer weten over de geschiedenis van het slaveneiland? Ik schreef een uitgebreid artikel over Ile de Gorée.
Excursies Senegal: Ile de Gorée
Boek een excursie naar Ile de Gorée als je meer wil weten over het slavernijverleden van Senegal

Giraffen spotten in Bandia Game Reserve

Nee, Senegal huist niet – zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika – de big five, maar je kunt wél excursies in Senegal boeken om wilde dieren te spotten. In Bandia Game Reserve, een 3.500 hectare groot natuurpark, bijvoorbeeld.

Het park is opgezet met als doel de dieren die ooit in Senegal leefden, weer te herintroduceren en in een groot park onder te brengen. Met succes! Je vindt er inmiddels een flinke kolonie giraffen en ook zebra’s en neushoorns kun je er spotten. Tel daar ook nog o.a. impala’s, varanen, kleurrijke vogels, struisvogels en antilopen bij op.

Je kunt het park met eigen auto of safaritruck én gids bezoeken. Met gids weet je zeker dat je het maximale uit de trip haalt. De gidsen houden elkaar namelijk onderling op de hoogte over waar de dieren zich op dat moment bevinden.

Bandia Game Reserve in beeld? Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over safari in Senegal en over mijn bezoek aan het natuurpark. Na het zien van die beelden wil je het liefst meteen jouw koffers pakken, wedden?!?
Excursies Senegal: safari
Of je naar Zuid-Afrika moet voor safari? Nee, boek een excursie naar Bandia Reserve in Senegal

Voel je een local op de visafslag in M’bour

Zonder twijfel één van mijn leukste excursies in Senegal; een ochtend in M’bour. Hier vind je de grootste visafslag van het westen van het land. Jaarlijks worden hier tonnen aan vis verhandeld. Voor locals, plaatselijke hotels en zelfs een stukje export.

Aan de waterkant vind je honderden gammele maar kleurrijke bootjes; ze reiken verder dan je op het oog kunt zien. Op en om (ja, in het water) krioelen vissersmannen om met behulp van kratten hun verse vangst aan wal te brengen.

De kratten voor export en hotels gaan meteen door, maar vis die door locals wordt opgekocht, wordt door ijverige vrouwen meteen op het strand schoongemaakt. Op vieze matjes of zo op het zand. Ja, dan vergaat de eetlust je even. Maar het is fantastisch om zo dicht bij het lokale leven te staan.

In M’bour vind je overigens niet alleen de visafslag; rondom vind je nog meer markten. Met groenten, fruit, vlees en andere waren. Een en al gekakel en gekrioel van mensen; het echte Afrika!

Ook van de visafslag en de omringende markten maakte ik een mooie fotoserie tijdens mijn verblijf in Senegal. Lees snel mijn artikel over de visafslag in M’bour.
Excursies Senegal: visafslag
Kennismaken met de lokale bevolking? Bezoek tijdens een excursie de visafslag van M’bour

Nog meer excursies in Senegal

Hoewel veel vakantiegangers de zon en deze excursies in Senegal misschien wel voldoende zijn, hoef je geen dag stil te zitten als je dit niet wilt. Er zijn namelijk nog meer mogelijkheden:

  • Diverse hotels bieden excursies van een paar uurtjes in de directe omgeving aan. Zo kun je tijdens een verblijf in Royal Horizons Baoab vanaf het strand bij het hotel een boottocht maken in het natuurreservaat La Somone. Of wat dacht je van een quadtour?
  • Op ca. 2 uur rijden vanaf Saly – waar je het gros van onze hotels vindt – ligt Lac Rose. De naam zegt het al; dit meer is roze. Dit zoutmeer van een oppervlakte van 3 km² is roze gekleurd met dank aan de hoge zoutconcentratie en de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën.

Bekijk meer excursies in Senegal

Voor welke excursies in Senegal zou jij kiezen tijdens jouw volgende zonvakantie?

Sta jij te trappelen om nu naar Senegal te gaan?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *