Praktische informatie Senegal

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Senegal voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Senegal wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in Senegal is van slechte kwaliteit. We raden je daarom aan enkel mineraal- of bronwater te gebruiken, ook voor het poetsen van je tanden. Pas daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groente en fruit.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Senegal is 220/230 volt. Er worden diverse soorten stopcontacten gebruikt, die niet allemaal geschikt zijn voor onze stekkers. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Senegal zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 4 april – Dag van de Onafhankelijkheid
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 29 oktober – Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)
 • 1 november – Allerheiligen
 • 25 & 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden. Hieronder vallen o.a. een reeks islamitische feestdagen, waaronder de Ramadan en het Suikerfeest. Een groot deel van de Senegalezen is namelijk Islamitisch. Op deze dagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Senegal is de West-Afrikaanse Frank (CFA). In Saly – waar de meeste van onze reizen heen gaan – kun je pinnen met een bankkaart.

Houd er wel rekening mee dat de pinautomaten regelmatig leeg of in storing zijn. Handig is het om voor de zekerheid contant geld mee te nemen in euro’s. Deze kun je veelal wisselen in hotels. Dit advies geldt ook wanneer je niet in Saly verblijft. Creditcards worden voornamelijk geaccepteerd bij grote banken en hotels.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Senegal afreist.

Gezond op reis

Er is slechts één verplichte vaccinatie; wanneer je kort voor bezoek aan Senegal in een gele koorts-gebied bent geweest, dien je een gele koorts-vaccinatie te halen.

Er zijn daarnaast enkele aanbevolen vaccinaties. Dit geldt o.a. voor DTP en Hepatitis A. Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen en het advies kan per persoon verschillen.

Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
 • In Senegal komt hondsdolheid (rabiës) voor. Mocht je worden gebeten door een zoogdier (bijv. een hond of kat) neem dan onmiddellijk contact op met een arts, ook als je een rabiës-vaccinatie hebt gehad.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Senegal. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 17: politie
 • 1515: ambulance
 • 18: brandweer

Reisdocumenten

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Met een identiteitskaart kun je niet afreizen naar Senegal. Het paspoort dient nog minimaal 90 dagen geldig te zijn en er dient één lege pagina te zijn voor een stempel van de douane.

Er is geen visumverplichting voor Senegal. Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Senegal kan het wel verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Senegal bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 6 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

Tot aan 1960 was Senegal een Franse kolonie. Als erfenis hiervan is Frans – ondanks dat het land bijna 40 (!) eigen talen kent – nog steeds de officiële taal. En dat terwijl maar 15% van de bevolking dit spreekt.

Het zijn wel vooral de mensen die in het toerisme werken die Frans spreken. Je kan hiermee dan ook goed uit de voeten. In de toeristische gebieden geldt dat ook, weliswaar in iets mindere mate, voor Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor Senegal wijken dan ook af van de standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger.  Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je (mogelijk tegen betaling) gebruikmaken van WiFi in de accommodaties.

Tijdsverschil

Senegal heeft een tijdverschil met Nederland. Tijdens onze wintertijd is het een uur vroeger in Senegal, tijdens de zomertijd is dit tijdsverschil twee uur.

Toeristenbelasting

In Senegal geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

De criminaliteitscijfers in Senegal zijn laag en het wordt gezien als een veilig land. Houd er wel rekening mee dat de salarissen daar laag zijn en wij al snel als ‘de rijken’ worden gezien. Let daarom op zakkenrollers wanneer je op drukke plekken komt. Ook raden we je aan kostbaarheden (zoals reisdocumenten of sieraden) in een kluisje bij de accommodatie op te bergen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Het verkeer in Senegal is – net zoals in veel andere West-Afrikaanse landen – allesbehalve goed geregeld. Het is er op zijn zachtst gezegd chaotisch. Busjes, auto’s, vrachtwagens, paard en wagen, fietsers; alles rijdt door elkaar heen. Dat gaat voor de lokale bevolking allemaal goed, maar als je het Nederlandse verkeer gewend bent, is het misschien niet de beste optie voor vervoer.

Taxi’s daarentegen zijn erg voordelig in Senegal. En er is een ruim aanbod aan excursies. Deze twee opties zijn dan ook het meest geliefd om het land te ontdekken.

Meer praktische informatie over Senegal

 • Senegalezen staan niet graag op de foto; een deel denkt dat hun ziel wordt weggenomen én in het verleden zijn er gevallen geweest waarbij ze zichzelf opeens op ansichtkaarten terugzagen. Het is daarom raadzaam (en respectvol!) om vooraf te vragen of je een foto mag maken.
 • In bars en restaurants is het gebruikelijk om 10% fooi te geven. In taxi’s is dit niet noodzakelijk, maar het wordt wel gewaardeerd wanneer je iets extra’s geeft als je tevreden bent over de taxirit.
 • Heb je kleding, schoenen, sportartikelen, verzorgingsproducten of schoolmaterialen die je niet meer gebruikt? Neem ze dan mee op vakantie. Lokale dorpen en scholen doe je hier een groot plezier mee.
Op vakantie naar Senegal?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen