Grotwoningen Matera (Italië): culturele hoofdstad 2019

Op de bucketlist voor 2019: de grotwoningen van Matera

Het is de plek waar The Passion of the Christ werd opgenomen. Filmmakers, kunstenaars en schrijvers werden eindeloos geïnspireerd door dit bijzondere dorp. Waarom? Het historische centrum van Matera is simpelweg magisch. En het is dan ook om deze reden dat het Italiaanse stadje is uitgeroepen tot de Europese Culturele Hoofdstad in 2019.

“Chiunque veda Matera non può non restarne colpito, tanto è espressiva e toccante la sua dolente bellezza.”

Het zijn de woorden van de Italiaanse auteur Carlo Levi. Voor diegenen die geen Italiaans kunnen: “Niemand die Matera ziet kan onaangedaan blijven, zo expressief en aandoenlijk is haar pijnlijke schoonheid.” Tijd om je kennis te laten maken met deze unieke schoonheid. Wedden dat je meteen jouw koffers wil pakken?

Matera in een vogelvlucht

Grotwoningen Matera (Italië): culturele hoofdstad 2019Om in 2019 (of nu al!) een kijkje te nemen in de Europese Culturele Hoofdstad dien je af te reizen naar het zuiden van Italië. Matera is namelijk de hoofdstad van de Zuid-Italiaanse regio Basilicate. Hiermee versloeg het concurrenten als Cagliari, Siena en Lecce.

Matera dankt haar bekendheid aan Sassi di Matera, de oude stadskern aan de rand van de kloof. Deze staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Waar het deze eervolle vermelding aan te danken heeft? Het stadsdeel bestaat uit huizen die grotendeels uit bergen zijn gehouwen. Hier komt ook de bijnaam van Matera – a città sotteranea, ofwel ondergrondse stad – vandaan.

Matera ligt in een prachtig dal van de rivier Gravina di Matera en is hemelsbreed 46 kilometer verwijderd van de Ionische Zee. Na een dagje cultuur snuiven in het historische centrum kun je ook eenvoudig een dagje strand inplannen.

De geschiedenis van Matera

Grotwoningen Matera (Italië): culturele hoofdstad 2019Laten we een stukje teruggaan in het verleden; hoe zijn de grotwoningen in Matera tot stond gekomen? Volgens de verhalen zouden deze zijn uitgehouwen door kloosterlingen die waren gevlucht uit het Byzantijnse rijk.

Zij gebruikten de uitgehouwen ruimtes als schuilplaatsen. Uiteindelijk werden dit gehele woningen en ontstond er een heuse stad. Alleen de leefomstandigheden werden door de eeuwen heen steeds slechter en de hygiëne was niet om over naar huis te schrijven. Het waren immers slechts grotten, die door gemiddeld negen mensen plús huisdieren werden bewoond. Veelal bestonden deze woningen uit slechts één ruimte. Stel het je even voor… Het is niet verrassend dat het sterftecijfer hier erg hoog was!

De duizenden bewoners die in 1952 nog in de grotwoningen leefden, werden daarom gesommeerd om naar het nieuwe deel van de stad te verhuizen. Of ze daar blij mee waren? Nee. Maar de regering zette door, het oude centrum werd geheel vergrendeld en compleet gerestaureerd.

Nu kan je Sassi di Matera weer met al haar pracht en praal bezoeken. De grotwoningen doen nu dienst als restaurants, hotels en ateliers. Sommige grotten doen wél weer dienst als woning; als je hier wilt wonen, heb je als inwoner de plicht om de grot geheel te renoveren.

Een kijkje in Sassi di Matera

Grotwoningen Matera (Italië): culturele hoofdstad 2019Doordat alle grotwoningen letterlijk op elkaar zijn gebouwd kun je tijdens een wandeling in Sassi di Matera makkelijk verdwalen in de smalle straatjes vol trappetjes. Samen vormen ze een geweldig labyrint met om elke hoek weer een verrassend mooi gebouw.

Barokke paleizen zijn er in overvloed en als je fan bent van Byzantijnse fresco’s zit je er ook goed. Je vindt deze o.a. in de kathedraal uit 1230, die het hoogste punt van Matera vormt. En je vindt er meer dan 150 (!) grotkerken, die in sommige gevallen slechts enkele vierkante meters groot zijn. Een deel van deze kerken is ook van binnen te bezichtigen.

Sassi di Matera beschikt daarnaast over prachtige pleinen, die door de ligging veelal een prachtig uitzicht over de omgeving bieden. Een goed voorbeeld hiervan is Piazzetta Pascoli.

Wil je een kijkje nemen in een grotwoning? Storica Casta Grotta di Vico is geheel gerestaureerd. Het geeft je een goed beeld van hoe het eruit zag in de tijd dat de grotwoningen nog wel werden bewoond.

Matera ontdekken vanuit Puglia

Matera ligt in de regio Basilicata, net over de grens van het immer populaire Puglia. We raden je aan om in deze laatste regio te verblijven. Je kan dan niet alleen Matera ontdekken, maar bijv. ook Alberobello, waar wij een kleine voorliefde voor hebben. Deze plekken liggen op ca. een uur rijden van elkaar.

Of we ook een aantal hotels hebben die we je kunnen aanraden? Uiteraard!

  • Op slechts een paar kilometer van het historische centrum van Matera ligt Hotel La Corte. Het stijlvolle hotel beschikt over een restaurant, bar, lounge, gratis WiFi en parkeermogelijkheden. Handig; want een auto is zeker aan te raden als je de omgeving wilt ontdekken.
  • In Alberobello-stijl verblijven? Het stadje staat bekend om de duizenden trulli, witte huisjes met ronde kegeldaken. En jij kunt in zo’n trulli verblijven. Hoe uniek?!? Bekijk snel de mogelijkheden bij Trulli Holiday.
  • Hotel Sierra Silvana is de ideale uitvalsbasis voor wie nog meer dan Matera en Alberobello wil ontdekken. Het hotel nodigt daarnaast uit om eens flink te ontspannen. Relax aan het zwembad, geniet van Italiaanse specialiteiten in het restaurant, ga een middagje golfen of ontdek de omgeving per huurfiets.

Alvast een voorproefje op jouw vakantie nemen?

Grotwoningen Matera (Italië): culturele hoofdstad 2019De pracht van Matera is voor veel filmmakers een bron van inspiratie en er zijn dan ook talloze films (deels) in het stadje opgenomen. Voor wat vakantievoorpret moet je in elk geval de in 2004 uitgebrachte film The Passion of the Christ met Mel Gibson bekijken.

Andere (veelal minder bekende) films die hier zijn opgenomen zijn o.a. Viva l’Italia (1961), King David (1985), Ben-Hur (2016), Wonder Woman (2017) en Tulpen, Eer, Liefde en een Fiets (2017).

Kijk deze films en je ziet jezelf ongetwijfeld al door de mooie straatjes wandelen. En dan weet je wat je te doen staat: afreizen naar Matera!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *