Witte dorpjes Puglia

Fantastico! De mooiste witte stadjes & dorpjes in Puglia

Weet je nog niet waar je volgend jaar heen wilt op vakantie? Wij gooien Italië in de strijd. Je vindt bijvoorbeeld prachtige witte stadjes & dorpjes in Puglia.

Puglia in het kort

Hoewel Puglia een opkomende vakantiebestemming in Europa is, heeft nog lang niet iedereen van de streek gehoord. Tijd voor een korte introductie!

Je vindt Puglia in het zuiden van Italië, om precies te zijn in de hak van de laars. De (nu nog authentieke) regio wordt gekenmerkt door helderblauw water, mooie stranden, grillige rotspartijen en witte stadjes & dorpjes.

Vooral dit laatste zorgt ervoor dat mensen verliefd terugkomen. Net als ik. Met alle liefde deel ik dus mijn favoriete plaatsjes. Wit, witter, witst!

Alberobello, de hoofdstad van de trulli

Witte dorpjes Puglia, AlberobelloPuglia & Alberobello; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden doordat het dorpje Alberobello dé hotspot van de populaire Italiaanse regio is. Alberobello dankt deze eer aan de vele witte trulli die het dorp sieren.

En als we zeggen velen, dan hebben we het ook echt over velen. Duizenden trulli kenmerken het landschap in en om het dorpje. En voor wie nog nooit van trulli heeft gehoord; dit zijn ronde, witte huisjes van steen met een kegelvormig dak van gestapelde grijze stenen, versierd met symbolen.

Bijzonder zijn de wijken Rione Monti en Aia Piccola. Deze bestaan louter uit trulli én je vindt er wel heel bijzondere trulli; een trulli kerk, een trulli van twee verdiepingen en een Siamese trulli. Meer weten? We schreven een uitgebreid artikel over de hoofdstad van de trulli.

Locorotondo, het rustige zusje van Alberobello

Witte dorpjes Puglia, LocorotondeAlberobello is fantastisch, maar er is ook een keerzijde van de medaille; het kan er overdag best druk zijn met toeristen. Eerder gaven we al tips om de drukte te vermijden. Eén van deze tips was de omgeving verkennen. En daar komt Locorotondo om de hoek kijken!

Locorotondo, dat op nog geen 10 km van Alberobello ligt, is een cirkelvormig dorp midden in de Valle d’Itria. Vanaf het dorpje heb je uitzicht over de vallei, die wordt gekenmerkt door dezelfde witte trulli als in Alberobello, én uitgestrekte wijngaarden.

Het dorpje zelf is ook bijzonder; haar naam dankt het aan de cirkel vorm. Slenteren door de smalle straatjes & steegjes is hier geen straf. Om elke hoek word je weer verrast door nieuwe details. En lokale gerechten worden hier bij de vleet geserveerd. Inclusief de beroemde wijn uit het dorpje zelf!

Ostuni, hét witte stadje van Puglia

Witte dorpjes Puglia, OstuniOfficieel is er overigens maar één stadje in Puglia dat de bijnaam ‘wit stadje’ draagt. Dat is Ostuni, ofwel La Citta Bianca. Deze naam dankt het dorpje feitelijk aan een regel die de gemeente heeft ingesteld; inwoners zijn verplicht hun huis elk jaar wit te kalken.

Het effect hiervan? Zodra je aankomt rijden in het stadje, schittert al dit wit al op je af. En eenmaal slenterend door de wirwar aan steegjes in het oude centrum wordt dit er niet minder op. De witgekalkte muren worden afgewisseld met mooie trappetjes, kleurrijke balkonnetjes met veel bloemen en wapperende was.

Te midden van al deze geweldige details vind je in Ostuni stijlvolle bars, traditionele pizzeria’s en restaurants waar lokale specialiteiten de menukaarten sieren. Ook een bezoek aan de kathedraal, met kleurrijke tegeltjes op de koepel, mag niet ontbreken.

Eén van de meest gefotografeerde plekken van Puglia is de bekende blauwe deur. Wil jij deze deur op de foto zetten? Even naar Via Brancasi lopen en je spot hem vanzelf.

Nog meer witte stadjes & dorpjes in Puglia

  • In Italië is er een lijst met piu bella d’Italia, ofwel een lijst met de mooiste dorpjes. Verrassend veel dorpjes in Puglia staan op deze lijst. En dat geldt ook voor Cisternino. Het charmante centrum wordt gekenmerkt door smalle straatjes met witte huizen, steile trappetjes en kleurrijke balkonnetjes. Je bezoekt deze plaats niet om van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te hoppen, maar om kennis te maken met het lokale leven.
  • Cisternino ligt net als Alberobello en Locorotonde in de Valle d’Itria en dat geldt ook voor Martina Franca. Trulli vind je er niet, maar wel stijlvolle barokke paleizen gebouwen in rococostijl. Én bijzondere stadspoorten van zwart lavasteen. Een mooi contrast met de witte gebouwen!
  • Net zoals in veel van de andere dorpjes werd de witte kalk op de huizen in Ceglie Messapica vooral gebruikt om een beetje licht te brengen in de smalle steegjes. Gelukt! En dat niet alleen; dit meest zuidelijke plaatsje van de Valle d’Itria is ook nog eens enorm authentiek. Rode Fiatjes sieren het straatbeeld en op de pleintjes komen de inwoners samen om de laatste roddels te delen

Al deze witte dorpjes in Puglia combineren?

Witte dorpjes Puglia, hotelsHet fijne aan al deze witte stadjes & dorpjes in Puglia? Ze liggen op een steenworp afstand van elkaar. Je kunt ze moeiteloos met elkaar combineren door op één plek te blijven. Wat ons betreft is Alberobello (en directe omgeving) dan de place to be. En oh, wat hebben we daar leuke plekken om te overnachten!

  • Maak jouw Alberobello-ervaring compleet door te overnachten in een heuse trulli. Dit kan o.a. bij Trulli Holiday. De verschillende huisjes liggen verspreid door het plaatsje.
  • Net buiten de drukte van Alberobello verblijven? Ga voor Grand Hotel la Chiusa di Chietri. Je kunt hier rekenen op o.a. een fijn zwembad, lokale keuken en landelijke omgeving.
  • Rust, ruimte & kleinschaligheid: dat is wat Victor Country Hotel biedt. Je hebt o.a. een zwembad en restaurant tot jouw beschikking en staat in no time tussen de trulli van het witte stadje Alberobello.

Heb je graag wat meer keuze tot jouw beschikking? Bekijk ons volledige aanbod in de witte stadjes en dorpjes van Puglia en op andere bijzondere plaatsen in de Zuid-Italiaanse regio.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Fantastico! De mooiste witte stadjes & dorpjes in Puglia

  1. Ben geinteresseerd in authentiek Italië en wil graag op de hoogte blijven van de mogelijkheden voor een mogelijk verblijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *