Drukte vermijden Alberobello

Zo vermijd je de drukte in Alberobello

Het nadeel van extreem mooie plekken? Elke dag stoppen er ladingen toeristenbussen. Dit geldt ook voor de trulli-hoofdstad van de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om de drukte in Alberobello te vermijden. Of er in elk geval geen ‘last’ van te hebben.

Alberobello stond al jaren op mijn bucketlist, met dank aan de schattige trulli die het landschap bepalen. Als je dan eindelijk gaat, is er één valkuil; je hebt de bestemming door de foto’s zo geadoreerd dat het haast enkel kan tegenvallen. Bijvoorbeeld door de drukte waar iedereen het over heeft.

Laat ik je geruststellen; die drukte was er zeker. Maar met onderstaande tips kun je deze zoveel mogelijk te vermijden. En dan steelt Alberobello genadeloos je hart. Been there, done that!

Rione Monti vs. Aia Picolla

Drukte vermijden Alberobello: Rione MonteDe meest bekende wijk van Alberobello is zonder meer Rione Monti, dat wordt gezien als het toeristische hart van het stadje. Niet verwonderlijk, want alleen al in dit deel van Alberobello vind je zo’n 1.000 trulli.

Rione Monti trekt dagelijks veel toeristen met dank aan de aanwezigheid van toeristenwinkeltjes in schattige trulli, de bekende Siamese trulli, de enige echte trullikerk en charmante restaurants met dakterrassen tussen de grijze puntdaken.

De wijk Aia Piccola daarentegen kent deze hotspots niet. Hierdoor is het er een stuk rustiger én bovenal minder commercieel. Mocht het je even te druk worden in Rione Monti, ‘vlucht’ dan zeker hierheen. Niet alleen de rust is er fijn, maar ook het feit dat het er allemaal wat minder gepolijst is.

Verblijf in Alberobello zelf

Drukte vermijden AlberobelloDe meeste toeristenbussen komen rond 09.30-10.00 uur aan en vertrekken einde middag. Dit zijn de piektijden in het dorpje én zeker in bet toeristische gedeelte. Door in Alberobello te verblijven, kun je eenvoudig deze drukte omzeilen.

Zo kun je ‘s morgens voor het ontbijt in alle rust al een rondje door de haast lege straten maken terwijl de winkeliers langzaam hun spullen buitenzetten en de vele katjes ontwaken.

’s Avonds – als het gros van de toeristen weer onderweg is naar hun hotel elders in Puglia – is het genieten van een prachtig verlichte stad vanaf het balkon naast de kerk, Belvedere Vista Trulli. De verlichting tussen de trulli verspringt om de paar minuten van kleur.

Drukte vermijden Alberobello, Trulli HolidayHet leuke aan in Alberobello verblijven? Je kunt overnachten in een van de duizenden trulli. Trulli Holiday biedt je o.a. deze mogelijkheid. Je vindt hun huisjes verspreid door het centrum (o.a. in de charmante wijk Aia Piccola).

Ontdek de omgeving

Drukte vermijden AlberobelloWanneer het op de piektijden te druk wordt in het stadje is het tijd om de omgeving te ontdekken. Alberobello bevindt zich in de Valle d’Itria, dat in zijn geheel gekenmerkt wordt door trulli. Een toer door dit unieke gebied zorgt voor een hoop oh’s en ah’s.

Dit geldt ook als je een bezoek brengt aan de charmante stadjes Locorotondo en Martina Franca. Voor een uitstapje naar de kust zijn Monopoli en Polignano a Mare aanraders. Al deze plekken liggen op slechts 10-30 minuten rijden.

Iets verder ligt Ostuni, ofwel het witte dorpje. Inwoners zijn hier verplicht elk jaar hun woning wit te kalken. Dit zorgt voor een uniek straatbeeld. Een dorpje om verliefd op te worden! En wie niet op ziet tegen een reistijd van ca. een uur kan een uitstapje maken net buiten Puglia, naar Matera. Dit stadje wordt gekenmerkt door unieke grotwoningen.

Mocht je de omgeving willen verkennen, raden we je aan dit per huurauto te doen. Dit kan je bij ons eenvoudig al tijdens boeking doen, maar ook nog daarna. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Nog meer tips om de drukte in Alberobello te vermijden

Het eerdergenoemde Belvedere Vista Trulli is zonder twijfel het bekendste uitkijkpunt van Alberobello. Het ‘balkon’ naast de kerk geeft je een goed zicht over de omvang van de wijk Rione Monti. Vanaf hier zie je goed hóeveel trulli er eigenlijk gebouwd zijn in het stadsdeel.

Drukte vermijden Alberobello: zonsondergangEr zijn echter ook rustigere en uniekere plekken voor een goede overview van de wijk. Let maar eens op de bordjes bij de vele toeristenwinkels met de woorden ‘roofterrace’ en ‘panoramic view’.  Een aanschaf in deze winkeltjes (bijv. een verkoelend drankje of je eigen mini-trullo voor thuis) is het enige dat je hoeft te doen om jezelf toegang te verschaffen tot deze terrassen. Vooral rond zonsondergang is dit overigens een aanrader!

Ook een must-do: terwijl iedereen voor de lunch zich stort op een van de vele terrasjes aan het hoofdplein of in een van de hoofdstraten ga jij voor een panini van La Pagnotella (Piazza Plebiscito 10). In dit zaakje verkopen ze pasqualino, een typische lokale specialiteit. Dit broodje is belegd met o.a. tonijn, kappertjes, salami en provola.

Waar je het best dit broodje op eet? In Villa Comunale Belvedere. Dit parkje verbindt Aia Piccola en Rione Monti en biedt fijne muurtjes om op te zitten. Met uitzicht over de vele trulli in Rione Monti.

Drukte in Alberobello is er zeker, maar met deze tips is het niet storend én ervaar je het stadje wel zoals het is; ge-wel-dig. Ik wens je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *