Trulli in Alberobello, Puglia

De duizenden trulli van Alberobello

Stenen ronde huisjes met kegelvormige daken vormen een uniek geheel in het landschap van Puglia, een Italiaanse regio in de hak van de laars. De huisjes worden omgeven door boomgaarden én vormen een unieke plek om te overnachten.

Wat zijn trulli?

Trulli (enkelvoud: trullo) zijn kleine ronde huisjes met een kegelvormig dak van gestapelde grijze stenen versierd met symbolen. Je vindt deze bijzondere bouwwerken in de Italiaanse regio Puglia (ook wel bekend als Apulië). In het bijzonder Valle d’Itria wordt gekenmerkt door de vele kegelvormige daken.

Alberobello, de trulli hoofdstad

Trulli vind je o.a. in de plaatsen Locorotondo, Martina Franca, Cisternino, Ostuni en Ceglie Messapici. Maar geen van deze plaatsen kan het winnen van de onbetwiste trulli hoofdstad Alberobello. In deze plaats vind je meer dan duizend trulli. De ‘Capitale dei Trulli’ staat dan ook niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De geschiedenis van de trulli

Trulli in Alberobello, PugliaWeet je dat we eigenlijk maar weinig weten over de herkomst van de trulli? Zo is het bijvoorbeeld een raadsel wanneer de eerste trulli het landschap van Puglia verrijkten. Het vermoeden is dat dit halverwege de 14e eeuw moet zijn geweest.

Op de daken van de huisjes vind je een uniek symbool, maar ook wat deze betekenen is niet met zekerheid te zeggen. Een van de verhalen gaat dat deze tekens het kwaad buiten de deuren zouden houden, maar ook dat ze voor een goede oogst zouden zorgen.

Wat we dan wel zeker weten over de trulli? Er is o.a. bekend dat de eerste trullo zonder fundering en/of cement werd gebouwd. Dit was gezien de rotsondergrond niet nodig, maar had nog een reden. Het verhaal gaat dat ze op deze manier de belasting konden ontduiken; kwam er een belastingcontrole dan waren de huisjes snel af te breken. Anno 2018 is er wel een en ander veranderd; bij nieuwe trulli wordt er wel gebruikt gemaakt van cement deze rusten, waar nodig, wel op funderingen.

Wist je dat trulli uit slechts één kamer bestaan? Wilde je een grotere woning dan diende je een extra trullo er naast te bouwen. In Alberobello vind je dan ook veel gekoppelde huisjes.

Wat biedt Alberobello?

Kerk Trulli, AlberobelloAlberobello is verdeeld in twee stadsdelen; het nieuwe Aia Piccola en het oude Rione Monti.

Met name in het oude stadsdeel vind je de meeste originele trulli. Slenter door straten vol trulli, de ene nog mooier dan de ander. En daar ben je wel even zoet mee; Alberobello herbergt ruim 1.000 trulli.

Omdat alle trulli bekijken een onmogelijke opgave is, zetten we de belangrijkste voor je op een rij:

  • Niet alleen de huizen zijn in trulli-stijl gebouwd. Ook de 20e eeuwse kerk in het oude stadsdeel, Chiesa di Sant’Antonio, heeft de vorm van een trullo.
  • In een grote trullo op de Piazza 27 Maggio vind je een streekmuseum, Museo del Territorio. Hier leer je meer over de geschiedenis van de trulli en Alberobello. Je krijgt daarnaast een kijkje in het leven van de boerenfamilies die hier in de 16e eeuw leefden.
  • Er is slechts een trullo met twee koepels in Alberobello. Over deze zgn. Tweelingtrullo (ook wel Siameestrullo genoemd) aan de Via Monte Nero gaat een bijzonder verhaal. De originele bewoners zouden twee broers zijn geweest die verliefd waren op hetzelfde meisje.
  • Achter de kerk van het nieuwe stadsdeel vind je Trullo Sovrano, de enige trullo van twee verdiepingen. Bijzonder is dat deze trullo, die opengesteld is voor publiek, is ingericht is met de originele meubels van de eerste eigenaren.

Neem tijdens een verblijf in Alberobello ook even tijd voor een bezoekje aan het Piazza del Popolo. Op dit centrale plein maak je kennis met het dagelijks leven in Alberobello.

Slapen in een echte trullo

Trulli HolidayJouw verblijf in Alberobello is niet compleet als je niet minstens één nacht in een trullo hebt geslapen. Dit kan o.a. in Trulli Holiday.

De trulli van Trulli Holiday liggen verspreid in het centrum van Alberobello. Winkels, restaurants en bars zijn hierdoor altijd binnen handbereik. Door de samenwerking met lokale restaurants aan lekker eten geen gebrek & er zijn fietsen te huur om de omgeving te ontdekken.

Nog meer trulli!

Grote kans dat je verliefd wordt op de trulli als je ze voor het eerst in het echt aanschouwt. En grote kans dat je dan niet genoeg hebt aan alleen Alberobello. Ontdek dus vooral de omgeving en dan met name het platteland. Hier vind je diverse contrades, inimini-dorpjes waar de trulli geclusterd bij elkaar staan. Weg van alle drukte!

Ga oojk zeker naar Locorotonde. Dit witte stadje (dat gebouwd is in een ronde vorm, wat de naam al doet vermoeden) ligt op slechts 10 minuten rijden van Alberobello. Door de ligging op een heuveltop heb je vanaf Locorotonde een prachtig uitzicht over het trulli landschap.

Wil jij de trulli aanschouwen? Boek een van onze verblijven in Alberobello of verblijf elders in Puglia en ontdek de hele regio.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *