Leukste souvenirs Puglia

Dit zijn de leukste souvenirs uit Puglia

De zoektocht naar een originele souvenir voor jezelf als aandenken aan een geweldige vakantie óf voor het thuisfront, is niet altijd even makkelijk. Je belandt al snel tussen de handdoeken, armbandjes, sleutelhangers en onderzetters met de naam van jouw vakantiebestemming. In de Zuid-Italiaanse regio Puglia is souvenirs shoppen echter wél leuk!

Massaia, de dikke dames uit Lecce

Leukste souvenirs Puglia: dikke dames uit LecceLecce is de thuishaven van de Massaia-vrouwen, ook wel de dikke dames genoemd. Je vindt de voluptueuze dames terug in menig souvenirwinkel. En er zit een verhaal achter…

De beeldjes werden ontworpen door Maria Gabrielle Epifani, die ze als eerbetoon aan de cultuur in ‘haar’ Puglia maakte. Zij wilde graag de vrouwen eren die hier hele dagen op het land werkten en dan ook nog eens het huishouden runden. En wie van buiten kwam mocht dan ook nog mee blijven lunchen en dineren.

Want dat ze in Puglia gastvrij zijn, staat als een paal boven water. Dat merk je al snel als je een paar dagen in Puglia doorbrengt. En dan is zo’n eerbetoon alleen maar geweldig!

Eén van de bekendste adresjes in Lecce om een Massaia-beeldje te kopen is Uru aan de Via Vito Fazzi. Verspreid door de stad vind je echter nog meer adresjes met elk haar eigen unieke varianten van de dikke dame.

Mini-trulli uit Alberobello

Leukste souvenirs Puglia: mini trulli uit AlberobelloAlberobello is misschien wel de meest geliefde plek van heel Puglia. Dit komt door het unieke straatbeeld, dat wordt gekenmerkt door de kegelvormige leistenen huisjes. Deze huisjes worden in groten getale in mini-varianten aangeboden.

Ja, dat is geheel op het toerisme ingespeeld. Maar als je naar Aia Picollo gaat, de oudere wijk van Alberobello, kan je dit op een wel heel bijzondere plek kopen. Wie rondslentert door de wijk komt uiteindelijk – nabij Museo del Territorio – een oud mannetje tegen die in een soort van ‘uitklapkast’ voor zijn huis de mini-trulli voor zijn huis vervaardigt. Extra leuk is dat hij jou ze ook zelf laat maken!

Een andere aanrader voor een trulli-gerelateerde souvenir is Lithos, een klein verstopt winkeltje in een van de hoofdstraten van Alberobello. De eigenaar maakt hier unieke koelkastmagneten. Ze zijn gemaakt van het grijs/witte leisteen en zwart geverfd. Vervolgens graveert de eigenaar er een tekening op en komt het wit weer tevoorschijn. Hij tekent vooral trulli-landschappen, maar bijvoorbeeld ook de symbolen die je terugvindt op de daken van de trulli.

Orecchiette, oortjespasta uit Bari

Leukste souvenirs Puglia: oortjespasta BariEr zijn weinig menukaarten in Puglia waar het niet op de kaart staat; orecchiette, ofwel oortjespasta. Deze pastasoort dankt haar naam aan de vorm; een hoedje (oortje) van 2 à 3 centimeter doorsnede.

Hoewel orecchiette in heel Puglia wordt gegeten, is het eigenlijk het symbool van de stad Bari. Hier vind je namelijk de zogenaamde Via delle Orecchiette, ofwel de Straat van de Oortjes. Het straatbeeld wordt hier – en dan met name in de ochtend – getypeerd door vrouwen die in rap tempo pasta in de oortjesvorm snijden. Tussen het snijden door wisselen ze de laatste nieuwtjes uit en ligt de pasta in grote bakken te drogen.

Dit is dé plek om een of meerdere zakken orecchiette mee te nemen. Als je dit thuis bereid – het liefst op de traditionele manier met rapini (een soort broccoli) – waan je je weer even helemaal terug in Puglia.

Hoe Italiaans dit product nu ook is, vermoedelijk komt het niet eens uit Italië. Het zou in de Franse Provence zijn ontstaan en vanaf daar per schip in Italië terecht zijn gekomen.

Nog meer souvenirs uit Puglia

Leukste souvenirs Puglia: pepersDeze drie souvenirs zijn de bekendste voorbeelden van producten die uniek zijn voor Puglia. Maar er is meer…

  • Sta niet raar te kijken als je in Puglia – en in het bijzonder in Alberobello – opeens peperoncini te drogen ziet hangen aan deuren en ramen. Oók dit hoort bij het straatbeeld! Deze Italiaanse variant van chilipepers zijn geliefd om in maaltijden te gebruiken. Bij de bar Il Trulletto di Cosmo Palmisano in Alberobello schaf je jouw voorraad voor thuis aan. Ze hebben hier overigens niet alleen de pepertjes zelf, maar ook talloze lekkernijen die er van zijn gemaakt. Proef o.a. het drankje Peperoncino del Baffo.
  • In Lecce vind je niet alleen dikke dames, maar ook souvenirs gemaakt van cartapesta, ofwel papier-maché. Dit materiaal – is door de betaalbaarheid – altijd erg geliefd geweest onder lokale kunstenaars. Het werd gebruikt voor beelden voor processies en je vindt het zelfs terug in het plafond van de Chiesa di Santa Chiara. Voordeel: het is enorm licht. En dat betekent dat je extra veel souvenirs in jouw koffer kunt stoppen!
  • Als je eenmaal één taralli in je mond hebt gestopt, zullen er vele volgen; deze crunchy broodringen – die vaak voor de maaltijd worden geserveerd in restaurants – zijn verslavend. Om het afkicken na de vakantie wat makkelijker te maken, raden we je aan op vakantie een paar zakken in te slaan. Extra leuk; je hebt ze in talloze smaken!

Souvenirs shoppen in Matera

Leukste souvenirs Puglia: Cucu in MateraVeel vakantiegangers plannen vanaf Puglia een dagtripje in naar Matera. Deze plaats vol grotwoningen bevindt zich net over de grens in buurregio Basilicata. Ook hier vind je veel lokale souvenirs om jouw koffer mee te vullen.

Eén van de bekendste souvenirs is de cucù. Lokale ambachtslieden maken deze kleine fluitjes van terracotta in de vorm van een haan. Volgens de inwoners zouden deze een flinke dosis geluk brengen. Want een haan staat symbool voor kracht en bescherming tegen de duivel. Ook zou het voor vruchtbaarheid staan.

Wil je een cucù-maker aan het werk zien? Ga dan naar Tegia Creazioni (nabij de Santa Lucia alle Malve kerk). Het kan zomaar zijn dat je de eigenaar aan een gammel tafeltje cucùs ziet maken.

Een bekende lokale specialiteit van Matera is Pane di Matera. Dit brood werd vroeger door de vrouwen in de grotwoningen gekneed. Hoewel er nu moderne technieken worden gebruikt, gaat dit nog altijd volgens het oude recept. En het is dus nog altijd even lekker!

Mee naar huis nemen is wat lastig, maar je kunt wel een andere unieke souvenir mee naar huis nemen die hier bij hoort. Bij Mancini Timbri del Pane (nabij Piazza Pascolo) verkopen ze namelijk ouderwetse broodstempels. Deze werden vroeger gebruikt om de familienaam in het brood te stempelen. Zo wist je precies uit elke bakkerij jouw brood kwam.

Met welk van deze souvenirs uit Puglia (en omgeving) kom jij graag thuis?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *