Vakantie Otranto, Puglia

Waarom Otranto een must-see in Puglia is

Inwoners en toeristen omarmen Otranto – het meest oostelijke plaatsje van de Zuid-Italiaanse regio Puglia – massaal! Door de ligging aan zee, de haven, de gemoedelijke sfeer in de straatjes binnen de stadsmuur én de aanwezigheid van het stadsstrand. Klinkt dit jou ook als muziek in de oren? Lees dan vooral verder.

De geschiedenis van Otranto in een notendop

Een geschiedenis met een klein zwart randje, dat is de geschiedenis van Otranto. Door de oostelijke ligging was dit de plek waar veroveraars aan land kwamen. Zo ook de Turken in 1480.

Maar liefst twee weken lang wisten de inwoners zich te verzetten tegen de aanval van maar liefst 18.000 Turkse soldaten. Uiteindelijk moesten ze zich overgeven en lieten bijna alle mannen en jongens ouder dan 15 jaar het leven. Vrouwen en kinderen werden als slaven verkocht.

Er bleven 800 mannen over. Zij hielden zich schuil in de kathedraal, biddend om een wonder. Helaas kwam dit wonder niet. Sterker nog; de Turken eisten dat de ze zich allen bekeerden tot de Islam. De weigering die hierop volgde, zorgde ervoor dat alle overleveraars werden afgeslacht.

Een kijkje in de Kathedraal van Otranto

Vakantie Otranto, Puglia: kathedraalDit stukje geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat de kathedraal een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is. De 800 overleveraars werden in 1771 heilig verklaard en hun botten werden naar de kathedraal overgebracht. Die kun je nu nog bewonderen in de Cappella dei Martriri, ofwel ‘de kapel van de martelaren’.

Om het nog even positief te houden, biedt de kathedraal ook prachtige plekken. Zoals de 12e-eeuwse mozaïekvloer, die naar verluidt het werk is van slechts één monnik. Pantaleone, zoals deze man heette, werkte hier van 1163 tot 1165 aan. En dat ging niet zo arbo-verantwoord als nu. En het is ook meteen duidelijk waar de uitdrukking monnikenwerk vandaan komt…

Nog meer zien in Otranto

Na de bloedige aanval van de Turken was wel duidelijk dat stadjes als Otranto beter verdedigd moesten worden. Het Kasteel van Otranto (ook wel bekend als Castello Aragonese) is hier een goed voorbeeld van. Het is gebouwd op de resten van eerdere forten.

Vakantie Otranto, Puglia: straatbeeldOok de stadsmuren spelen hier een belangrijke rol in. Een deel van de muren is nog geheel intact. En via deze muren bereik je ook het oude stadsdeel. En verder?

  • Een klein, maar fijn kerkje is Chiesetta di San Pietro. Binnenin vind je bijzondere fresco’s uit de Byzantijnse tijd.
  • Vanaf de Torre del Alfonsio heb je een mooi uitzicht over de haven. Ook het tunneltje onderaan is fotogeniek. Dit geldt ook voor de Torre Matta.
  • Maar vooral… het straatbeeld! Elk straatje, elke hoek; je ziet weer wat nieuws & er gebeurt weer iets nieuws. Typisch Italiaans en oh zo gemoedelijk.
Voor een goed diner ga je naar L’Altrobaffo (Via Cenobio Basiliano). De kaart bestaat uit een unieke mix van traditionele gerechten met een moderne twist. Ook AborVitea is een aanrader. Voor verse vis ga je naar Agli Angeli Ribelli.

Een hotel om verliefd op te worden

Vakantie Otranto, Puglia: hotelToen ik in september 2019 op ontdekkingsreis was in Puglia mocht ik een van onze pareltjes testen, Tenuta Centoporte Resort Hotel. Dit was zonder twijfel een van de persoonlijke favorieten deze reis.

Waarom? Laten we beginnen met het zwembad. Dit is echt Ibiza meets Italy. Stijlvol, wit & in alle rust genieten. Aan de bar is een kleine kaart beschikbaar met o.a. lokale recepten. Over lokaal gesproken; ook bij het ontbijt vind je specialiteiten uit de regio terug. En uitgebreid is het ontbijt zeker!

Tenuta Centoporte Resort Hotel ligt op een groot landgoed (Tenuta betekent feitelijk landgoed) vol olijfbomen en groen. Het is daardoor zeker geen straf om van het hotel naar het restaurant te lopen en van de receptie naar je kamer. Een kamer die van alle gemakken is voorzien overigens. En het riante balkon is fijn voor een wijntje bij zonsondergang!

De omgeving ontdekken vanuit Otranto

Vakantie Otranto, Puglia: omgevingOtranto is door haar ligging een fijne plek om meer van Puglia te ontdekken. Bij deze enkele suggesties voor als je eropuit wilt:

  • De Duitse historicus Ferdinand Gregorovius noemde Lecce het ‘Florence van het Zuiden’. Best een rare vergelijking; Florence is namelijk het huis van de renaissance, waar in Lecce juist alles om barok draait. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door barokke gebouwen en daartussendoor ‘zweeft’ vooral veel gezelligheid & gemoedelijkheid. Inclusief leuke terrasjes en winkeltjes.
  • Een van de meest gefotografeerde plekken van Puglia is Grotta del Poesia. Dit kleine, natuurlijk zwembad wordt omgeven door rotsen en is een plaatje om te zien. Het dankt haar naam aan het Griekse woord posia, dat waterbron betekent. Volgens de legende is het echte verhaal een stuk romantischer. Regelmatig zou een prinses hier een duik nemen en haar verschijning zou geleid hebben tot talloze gedichten…
  • Santa Cesarea Terme staat al sinds de oudheid bekend om haar zwavelhoudende water. Rond 1920 bloeide het opeens op als kuuroord. Bijzonder is dat het kleurrijke thermengebouw – dat uitkijkt over zee – wordt gekenmerkt door een mix van bouwstijlen. Zo zie je er duidelijk Moorse invloeden in terug, maar ook art nouveau-details.
  • Bij Gagliano del Capo vind je de Ponte Ciolo, een ca. 40 meter hoge brug waar daredevils maar al te graag vanaf duiken voor het verkoelende water van het Canalone del Ciolo. Een leuk schouwspel om naar te kijken! Duiken hoeft niet per se overigens; je kunt ook simpelweg genieten van het uitzicht vanaf de brug. En beneden aan de brug vind je een strandje voor een sessie pootje baden.

Zie jij een vakantie in en rondom Otranto wel zitten? Boek snel het getipte hotel óf bekijk ons volledige aanbod voor meer keuze.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *