Matera Italië

Matera: bijzondere grotwoningen in Italië

Het is de plek waar The Passion of the Christ werd opgenomen. Filmmakers, kunstenaars en schrijvers werden eindeloos geïnspireerd door dit bijzondere dorp. Waarom? Het historische centrum van Matera in Italië is simpelweg magisch.

“Chiunque veda Matera non può non restarne colpito, tanto è espressiva e toccante la sua dolente bellezza.”

Het zijn de woorden van de Italiaanse auteur Carlo Levi. Voor diegenen die geen Italiaans kunnen: “Niemand die Matera ziet kan onaangedaan blijven, zo expressief en aandoenlijk is haar pijnlijke schoonheid.” Tijd om je kennis te laten maken met deze unieke schoonheid. Wedden dat je meteen jouw koffers wil pakken?

Matera in Italië in een vogelvlucht

Grotwoningen Matera ItaliëWaar Matera in Italië ligt? Matera is de hoofdstad van regio Basilicate. Je dient dus naar Zuid-Italië af te reizen.

Matera dankt haar bekendheid aan Sassi di Matera, de oude stadskern aan de rand van de kloof. Deze staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Waar het deze eervolle vermelding aan te danken heeft? Het stadsdeel bestaat uit huizen die grotendeels uit bergen zijn gehouwen. Hier komt ook de bijnaam van Matera – a città sotteranea, ofwel ondergrondse stad – vandaan.

Matera ligt in een prachtig dal van de rivier Gravina di Matera en is hemelsbreed 46 kilometer verwijderd van de Ionische Zee. Na een dagje cultuur snuiven in het historische centrum kun je ook eenvoudig een dagje strand inplannen.

De geschiedenis van de grotwoningen

Grotwoningen Matera ItaliëLaten we een stukje teruggaan in het verleden; hoe zijn de grotwoningen in Matera tot stond gekomen? Volgens de verhalen zouden deze zijn uitgehouwen door kloosterlingen die waren gevlucht uit het Byzantijnse rijk.

Zij gebruikten de uitgehouwen ruimtes als schuilplaatsen. Uiteindelijk werden dit gehele woningen en ontstond er een heuse stad. Alleen de leefomstandigheden werden door de eeuwen heen steeds slechter en de hygiëne was niet om over naar huis te schrijven. Het waren immers slechts grotten, die door gemiddeld negen mensen plús huisdieren werden bewoond. Veelal bestonden deze woningen uit slechts één ruimte. Stel het je even voor… Het is niet verrassend dat het sterftecijfer hier erg hoog was!

De duizenden bewoners die in 1952 nog in de grotwoningen leefden, werden daarom gesommeerd om naar het nieuwe deel van de stad te verhuizen. Of ze daar blij mee waren? Nee. Maar de regering zette door, het oude centrum werd geheel vergrendeld en compleet gerestaureerd.

Nu kan je Sassi di Matera weer met al haar pracht en praal bezoeken. De grotwoningen doen nu dienst als restaurants, hotels en ateliers. Sommige grotten doen wél weer dienst als woning; als je hier wilt wonen, heb je als inwoner de plicht om de grot geheel te renoveren.

Een kijkje in Sassi di Matera

Grotwoningen Matera ItaliëDoordat alle grotwoningen letterlijk op elkaar zijn gebouwd kun je tijdens een wandeling in Sassi di Matera makkelijk verdwalen in de smalle straatjes vol trappetjes. Samen vormen ze een geweldig labyrint met om elke hoek weer een verrassend mooi gebouw.

Barokke paleizen zijn er in overvloed en als je fan bent van Byzantijnse fresco’s zit je er ook goed. Je vindt deze o.a. in de kathedraal uit 1230, die het hoogste punt van het stadje vormt. En je vindt er meer dan 150 (!) grotkerken, die in sommige gevallen slechts enkele vierkante meters groot zijn. Een deel van deze kerken is ook van binnen te bezichtigen.

Sassi di Matera beschikt daarnaast over prachtige pleinen, die door de ligging veelal een prachtig uitzicht over de omgeving bieden. Een goed voorbeeld hiervan is Piazzetta Pascoli.

Wil je een kijkje nemen in een grotwoning? Storica Casta Grotta di Vico is geheel gerestaureerd. Het geeft je een goed beeld van hoe het eruit zag in de tijd dat de grotwoningen nog wel werden bewoond.

Matera ontdekken vanuit Puglia

Matera ligt in de regio Basilicata, net over de grens van het immer populaire Puglia. We raden je aan om in deze laatste regio te verblijven. Je kan dan niet alleen dit stadje ontdekken, maar bijv. ook Alberobello, waar wij een kleine voorliefde voor hebben. Deze plekken liggen op ca. een uur rijden van elkaar.

Of we ook een aantal hotels hebben die we je kunnen aanraden? Uiteraard!

  • In Alberobello-stijl verblijven? Het stadje staat bekend om de duizenden trulli, witte huisjes met ronde kegeldaken. En jij kunt in zo’n trulli verblijven. Hoe uniek?!? Bekijk snel de mogelijkheden bij Trulli Holiday.
  • Hotel Sierra Silvana is de ideale uitvalsbasis voor wie nog meer dan Matera en Alberobello wil ontdekken. Het hotel nodigt daarnaast uit om eens flink te ontspannen. Relax aan het zwembad, geniet van Italiaanse specialiteiten in het restaurant, ga een middagje golfen of ontdek de omgeving per huurfiets.

Alvast een voorproefje op jouw vakantie nemen?

Grotwoningen Matera ItaliëDe pracht van Matera is voor veel filmmakers een bron van inspiratie en er zijn dan ook talloze films (deels) in het stadje opgenomen. Voor wat vakantievoorpret moet je in elk geval de in 2004 uitgebrachte film The Passion of the Christ met Mel Gibson bekijken.

Andere (veelal minder bekende) films die hier zijn opgenomen zijn o.a. Viva l’Italia (1961), King David (1985), Ben-Hur (2016), Wonder Woman (2017) en Tulpen, Eer, Liefde en een Fiets (2017).

Kijk deze films en je ziet jezelf ongetwijfeld al door de mooie straatjes wandelen. En dan weet je wat je te doen staat: afreizen naar Matera in Italië!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Matera: bijzondere grotwoningen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *