Beestenboel! Deze dieren spot je op Curaçao

Curaçao staat bekend om haar stranden. En die zijn ook prachtig! Het eiland kent echter meer kanten. Cultuur in de hoofdstad Willemstad bijvoorbeeld. Maar wist je ook dat je heel wat dieren kunt spotten op Curaçao?

Als we het over dieren op Curaçao hebben, hebben we het overigens niet over loslopend vee op de weg of over straathonden. Met name deze laatste vind je veel op Curaçao. Sinds enkele jaren zijn er ook asiels op het eiland; dit zorgt voor minder overlast en bovenal voor meer aandacht voor deze honden.

De dieren waar we het wél over hebben, zijn o.a. schildpadden, flamingo’s, leguanen en roofvogels. Kijk je mee naar deze immense openlucht dierentuin?

Flamingo’s in de zoutpannen

Veel mensen denken dat ze voor flamingo’s op Aruba moeten zijn. Daar vind je immers een heus flamingostrand. Toch kan je ze óók spotten op Curaçao.

De meest bekende plek is bij de zoutpannen van Landhuis Jan Kok, welke je vindt langs de weg van Willemstad naar Willibrordus. Wanneer je jouw auto langs de weg parkeert, kun je ze vanaf daar direct bewonderen.

Bijzonder detail; de flamingo’s worden doorgaans geboren op Bonaire en komen naar Curaçao om voedsel te zoeken. Omdat de zoutpannen niet meer worden gebruikt, is dit de ideale plek voor ze om dit in alle rust te doen.

De beste kans om de groep op de foto te zetten is vroeg in de ochtend, tussen 06.30 en 07.30 uur. Toch maar die wekker zetten op vakantie?
Dieren Curaçao: flamingo's
In de zoutpannen op Curaçao spot je zomaar flamingo’s

Leguanen bij Playa Lagun

Wie Curaçao verlaat zonder leguanen te spotten, heeft echt oogkleppen op gehad; deze beschermde diersoort is in overvloed aanwezig. Gedurende de week dat ik er verbleef spotte ik ze onder meer op Mambo Beach en Kokomo Beach.

De meest bekende plek voor boomkippen – zoals ze lokaal worden genoemd – is echter Playa Lagun. Bij een van de restaurants die je hier vindt, zijn ze inmiddels zo tam dat ze zo op je schoot kruipen. Sowieso staan de leguanen op Curuçao niet bekend als gevaarlijk, maar je moet ze niet in het nauw drijven. Ze hebben wel scherpe nagels schijnt…

Leguanenvlees is overigens een bekende delicatesse op Curaçao. Wie dit wil proeven – als je dat nog kan na het zien van de beestjes uiteraard – kan hiervoor het beste afreizen naar Westpunt. Hier vind je het beroemde restaurant Jaanchies.

Dieren CuraçaoPapagayo Beach Hotel is een modern hotel mét hippe beachclub. Het hotel ligt direct aan een hagelwit strand en beschikt over een idyllisch infinity-zwembad. Wie weet spot je hier ook wel leguanen op het strand.
Dieren Curaçao: leguaan
Op meerdere stranden op Curaçao tref je leguanen aan, ze zijn niet gevaarlijk

Snorkelen tussen de zeeschildpadden

Hoewel er rondom Curaçao flink wat zeeschildpadden zwemmen, is er één populaire hotspot om deze immense beesten te spotten; Playa Piskado (ook wel bekend als Playa Grandi).

Het strand – populair onder vissers, locals en inmiddels dus ook toeristen vanwege de schildpadden – is kleinschalig en biedt een steiger waar vandaan de schildpadden te spotten zijn. Ze zwemmen hier zoveel omdat de vissers hun afval van de vangst in de zee gooien. Samen met de aanwezige pelikanen vechten ze om voedsel.

Omdat de schildpadden hier áltijd zijn, is het wel een toeristische plek en zijn de dieren niet echt meer in hun natuurlijke habitat; ze zijn praktisch tam. Dat betekent niet dat je ze zomaar dient aan te raken; respecteer ze en laat ze wel rustig zwemmen.

Wil je de schildpadden in volle glorie en zonder toerisme spotten? Dan hebben we hieronder nog een tip voor je!

Via Bearded Butlers kun je een seabob tour boeken om schildpadden te spotten. Een seabob is feitelijk een soort onderwater-jetski waarmee je in een korte tijd (dus zonder ademlucht) veel van de onderwaterwereld kunt zien. Je bent feitelijk voor even een dolfijn!
Dieren Curaçao: schildpadden
Zeeschildpadden spotten op Curaçao kan bij Playa Piskado

Nog meer dieren op Curaçao

  • Struisvogels bewonderen doe je op Curaçao Ostrich Farm. Hier waan je je even niet in de Caraïben, maar in Zuid-Afrika. Je leert er praktisch alles over de struisvogels en mag ze voeren en van heel dichtbij bewonderen.
  • Wil je dolfijnen in het wild zien? Verblijf dan in Avila Beach Hotel, waar ze regelmatig voor de kust hun kunsten vertonen. Ook als je een dagje een strandbedje huurt bij de populaire beachclub Zest heb je de kans om ze te spotten. Een andere optie is om een excursie naar Klein Curaçao te boeken.
  • Een duik- of snorkelsessie geeft je de kans om een van de ruim 350 soorten rifvissen te spotten die rond het eiland leven.
  • Flamingo’s mogen dan de meest bekende vogelsoort zijn op Curaçao, in totaal kun je er bijna 170 (!) soorten bewonderen. Het grootste deel hiervan komt uit Noord-Amerika, maar er zijn ook ruim 50 soorten die zich voortplanten op het eiland zelf. Boven het eiland vliegen daarnaast regelmatig grote roofvogels. Grote kans dat dit warawara’s zijn. Deze roofvogels hebben het voorzien op o.a. de straathonden.
  • Curaçao is het enige eiland in de Caraïben dat hertjes herbergt, om precies te zijn het witstaartje, een mini-hertje. Er zijn er ca. 200 en die vind je allemaal in het Christoffelpark. Je vindt ze overigens niet bij elkaar, ze leven geheel solitair.
  • Ze leveren regelmatig schrikmomentjes op voor toeristen; de kleine zandkrabbetjes die plots uit het zand naar boven komen. Wees niet bang, hij is banger voor jou en duikt zo weer het zand in als hij jou in het zicht krijgt. Ook op de rotsen aan de kust vind je trouwens veel krabbetjes.
  • Zonnen tussen de varkentjes? Dit kan op Playa Porto Marie. Rond en op het strand scharrelen deze rond en als je mazzel hebt, komen ze naast je in de branding liggen.

Zijn er gevaarlijke dieren op Curaçao?

Laten we vooropstellen dat je eigenlijk met geen een dier ruzie wil krijgen én dat je dieren vooral in hun eigen omgeving moet respecteren; drijf ze niet in het nauw, dat vinden ze niet leuk.

Maar gevaarlijke dieren op Curaçao? Nee. Er zijn geen roofdieren die het op mensen hebben voorzien. Er leven wel slangen, maar die zijn ongevaarlijk en de schorpioenen die je er vindt steken minder hard dan bijen. Laat wel de varkentjes op Playa Porto Marie met rust; die zijn niet zo leuk als ze kwaad zijn.

Voor welk van deze dieren ga jij graag naar Curaçao?

Zelf dieren spotten op Curaçao?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *