Christoffelpark Curaçao, met de hoogste berg, Christoffelberg

Christoffelpark op Curaçao: beklim jij de hoogste berg?

Met een hoogte van ca. 375 meter is de Christoffelberg geen immense verschijning. Maar het is wel de hoogste berg van Curaçao. Én het ligt in het mooiste en grootste park van het Caribische eiland. Tijd om een kijkje te nemen in Christoffelpark!

Christoffelpark in een vogelvlucht

Het noorden van Curaçao wordt gedomineerd door het grootste nationaal park van het eiland. Christoffelpark heeft een oppervlakte van zo’n 2.000 hectare.

Het park – pas opgericht in 1978 en daarmee feitelijk een jonkie – wordt geroemd om haar enorme variatie aan flora en fauna. Er zijn veel lokale vogels, dieren en planten te vinden die nergens anders op Curaçao voorkomen. Zo kun je hier zeldzame palabrua (een variant op de kerkuil) en witstaartherten spotten. Prachtig zijn ook de wilde orchideeën die in groten getale in het park groeien.

Het absolute hoogtepunt van het Christoffelpark – letterlijk en figuurlijk – is echter de gelijknamige Christoffelberg. Met zijn hoogte van ca. 375 meter is het voor Europese begrippen een kleintje, maar het is zeker een opvallende verschijning in het landschap van het park.

Wil je meer weten over het Christoffelpark? Bij de ingang staat een oud plantagehuis, het Savonet Huis. Deze doet nu dienst als bezoekers- en informatiecentrum.

Christoffel park Curaçao: informatie

Met de auto Christoffelpark ontdekken

Door de omvang van het park, kun je het park is de beste en snelste manier om veel van het park te zien een auto. Speciaal hiervoor zijn er diverse autoroutes aangelegd in het park, waaronder de Mountain Route en North Coast Route. Omdat de wegen van deze routes geheel geasfalteerd zijn, heb je geen 4WD nodig!

Houd er wel rekening mee dat de wegen soms steil zijn en vol bochten zitten. Omdat de temperaturen hoog kunnen oplopen in het park is het raadzaam voor vertrek de koelvloeistof te checken en de airco niet op volle toeren te laten draaien.

Tijdens jouw rondrit door het park zal je op een aantal ‘stops’ stuiten. Je kunt hier uitstappen en te voet via (berg)paden naar mooie uitzichtpunten lopen.

Doen: de Christoffelberg beklimmen

Naast de twee autoroutes zijn er in het Christoffelpark diverse wandelroutes uitgezet. De meest bijzondere? De route richting de top van de Christoffelberg. Een wandeling voor die hards!

En daar komen we meteen bij tip nummer 1: onderschat de berg niet! Het kan zijn dat je hogere bergen hebt beklommen, maar heb je dit ook gedaan bij Caribische temperaturen? Dat kan best een mokerslag zijn, dus bereid je hier in elk geval op voor en ga er zéker vanuit dat het geen peulenschilletje wordt.

Je kunt vanaf de ingang bij Landhuis Savonet (aan de Weg naar Westpunt) te voet naar de berg gaan, maar dat is nog best een stukje. We raden je aan om per auto naar de parkeerplaats van de Christoffelberg te rijden. Dat scheelt je een flink stuk lopen en die energie kan je goed gebruiken voor het uur dat nog volgt. Althans dat is de gegeven tijd, ervaring leert dat het eerder 1,5 uur duurt.

De route begint enigszins rustig en zeker niet steil, maar loop niet te hard van stapel; al snel zal je merken dat het steiler en steiler wordt. Op sommige plekken is wandelen misschien niet eens meer het goede woord en past klauteren beter. Zeker bij het laatste stukje. Maar dan word je daarna wel beloond op een indrukwekkend uitzicht… Bij helder en onbewolkt weer kan je zelfs Bonaire zien liggen!

Christoffel park Curaçao: beklimmen

Tips voor het beklimmen van de Christoffelberg

Je kan de berg prima alleen beklimmen, maar leuker is het eigenlijk per gids. Deze kan je namelijk alles vertellen over de geschiedenis van het park en de flora en fauna die je onderweg tegenkomt.

Ga je zonder begeleiding op pad? Neem dan in elk geval deze tips in acht:

  • Ga vroeg op pad! De temperatuur neemt later op de dag rap toe in het Christoffelpark. Vanwege dit feit mag je niet later dan 10.00 of 11.00 uur (afhankelijk van de periode) beginnen aan de klim.
  • Neem voldoende water mee. Zeker als je de berg gaat beklimmen, heb je aan een flesje per persoon niet voldoende.
  • Neem voldoende zonnebrandcrème mee. Er zijn weinig plekken met schaduw gedurende de route naar de top! Ook een zonnebril en hoed zijn welkom.
  • Doe stevige schoenen aan. Voor de wandelpaden die je per auto bezoekt geen must, maar dus wél als je de Christoffelberg wilt beklimmen.

Praktische informatie!

Christoffelpark is dagelijks geopend van 06.00 tot 14.00 uur.Houd er rekening mee dat je 1,5 uur voor sluiting niet meer wordt toegelaten in het park.

Verblijf je niet in het noorden van het eiland? Willemstad en Mambo Beach liggen op ca. 50 minuten rijden van Christoffelpark, de Jan Thiel Baai ligt op een uurtje afstand.

Christoffelberg, Curaçao: Rancho el Sobrino & Blue View AppartementenLiever in de omgeving van Christoffelpark verblijven, zodat je niet extreem vroeg op pad hoeft? Rancho el Sobrino & Blue View Appartementen is een goede optie. Het kleinschalige complex biedt o.a. een zwembad en ligt vlakbij het strand.

Durf jij de klim naar de top van de Christoffelberg aan of tuf je liever in jouw huurautootje rond in het Christoffelpark op Curaçao?

De Christoffelberg op Curaçao beklimmen?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Christoffelpark op Curaçao: beklim jij de hoogste berg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *