Wie-is-de-Mol-Toscane

Wie is de Mol? Ga jij de deelnemers achterna in Toscane?

De twintigjarige jubileumeditie van het populaire tv-programma Wie is de Mol? speelt zich af in Toscane. Wij waren al verliefd op deze Italiaanse regio, maar met het zien van de prachtige beelden van het tv-programma willen we het liefst vandaag nog een retourtje boeken.

De Itlaiaanse streek is niet zonder reden gekozen door de programmamakers; Toscane is de bakermat van de renaissance, dat letterlijk ‘wedergeboorte’ betekent. Niet zo gek dus dat ze tien oud-deelnemers hebben gevraagd om opnieuw jacht te maken op de Mol. Wij nemen je mee langs de hoogtepunten van Toscane.

Toscane en de renaissance

Wie is de Mol? ToscaneVoordat we in de hoogtepunten duiken, vertellen we eerst iets over het ontstaan van de renaissance. Deze cultuurstroming ontstond doordat na de middeleeuwen een nieuwe periode van welvaart was aangebroken. Kunstenaars lieten zich inspireren door de klassieke oudheid. Zo ontstond er een wedergeboorte van kunst en architectuur uit de Romeinse tijd.

Ook voor de wetenschap was de renaissance een belangrijke periode. Zo ontdekte men dat de zon het middelpunt van het heelal is en niet de aarde. Uitvindingen als de drukpers, papier, kompas en buskruit stammen ook uit de renaissance. Bovendien was de renaissance dé tijd voor de ontdekking van nieuwe continenten.

Florence; het culturele centrum van de renaissance

Wie is de Mol? Toscane - FlorenceFlorence – ook wel Firenze genoemd – is de belangrijkste stad van Toscane en de eerste stad van de renaissance. Deze stad bloeide in de 14e-, 15e– en 16e eeuw helemaal op, met name dankzij de productie van wollen stoffen. Nergens anders in Italië vind je zoveel gebouwen en kunstwerken uit de renaissance.

Enkele bezienswaardigheden in Florence die je niet mag missen? Palazzo Vecchio dat tegenwoordig een museum is, de Duomo; ook wel bekend als Santa Maria del Fiore en Uffizi; een museum waar je talloze kunstwerken uit de renaissancetijd vindt. Tot slot tippen we nog Galleria dell’Accademia waar het beroemde beeld de David van Michelangelo staat. Herken je hem nog uit jouw geschiedenisboek?

Anno 2020 is Florence dus een echte must-see als je in Toscane bent. Dat geldt ook voor de Wie is de Mol?-deelnemers. Wij hopen dan ook dat de stad nog vaak terugkomt in de serie.

Val d’Orcia

Wie is de Mol? Toscane - Val d'OrciaIn de eerste Wie is de Mol?-aflevering was het bekende heuvellandschap van Val d’Orcia al veelvuldig terug te zien. Deze vallei is niet voor niets de meest gefotografeerde van heel Toscane. Een van de meest fotogenieke plekken is het slingerweggetje tussen La Foce en Radicofani. Dankzij het groene heuvellandschap en de cipressen langs de weg wordt het gegarandeerd een prachtig plaatje. Sinds 2004 staat Val d’Orcia zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In Val d’Orcia vind je verschillende schilderachtige dorpjes. In één daarvan, Pienza, speelt een deel van aflevering twee zich af. Ook de Ponte Peruzzi – een brug nabij het plaatsje San Quirico d’Orcia – speelt een rol in de tweede aflevering.

Daarnaast doen de kandidaten Rocca di Radicofani – ook wel Fortezza di Radicofani genoemd – aan. Dit voormalige fort doet tegenwoordig o.a. dienst als museum en beschikt over een uitkijktoren die je kunt beklimmen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de Val d’Orcia.

Dit is slechts een kleine greep van de prachtige Val d’Orcia. Wij kunnen in ieder geval geen genoeg krijgen van dit prachtige en veelzijdige gebied in Toscane.

Het kasteel van Poppi

Wie is de Mol? Toscane - Kasteel van PoppiIn de eerste aflevering stond het kasteel van Poppi centraal. Dit kasteel wordt ook wel Castello dei Conti Guidi genoemd en stamt uit de middeleeuwen. In de jaren na de bouw zijn door de vele bewoners verschillende decoraties toegevoegd. Zo zie je ook diverse invloeden van de renaissance terug.

Van de architect Arnolfo di Cambio wordt gezegd dat hij het kasteel van Poppi heeft gebruikt als ‘prototype’ voor het Palazzo Vecchio in Florence. Je kunt ook duidelijk de overeenkomsten tussen beide bouwwerken zien.

Nog meer hoogtepunten van Toscane

Wie is de Mol? Toscane - PitiglianoWij hopen dat de programmamakers nog veel meer van het mooie Toscane laten zien. Deze drie must-sees komen in ieder geval terug:

  • In een van de afleveringen maken de Wie is de Mol?-deelnemers hun test in het dorpje Bagno Vignoni. Dit kleine dorpje is met name populair vanwege de aanwezige warmwaterbronnen. Naast een groot waterbassin zie je de kandidaten achter de laptop zitten. Wij kunnen ons slechtere plekken voorstellen…
  • Voor een andere opdracht reizen de kandidaten naar Pitigliano. Met name de weg naar het stadje toe is adembenemend mooi. De stad is namelijk gebouwd op vulkanisch tufsteen. In Pitigliano vind je daarnaast een bijzonder aquaduct en Palazzo Orsini. Slenter ook zeker door de charmante straatjes, want laten we wel wezen; dat is toch het allerfijnst?
  • De deelnemers mogen hun tests wel op idyllische plekjes maken. Montalcino is er ook zo één. Dit heuveldorpjes is geliefd onder wijnliefhebbers vanwege de Brunello. Proost!

Boek jij na het zien van de schilderachtige beelden uit Wie is de Mol? het liefst ook direct een vakantie naar Toscane? Bekijk dan snel ons aanbod.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *