Toren van Pisa, Italië

Toren van Pisa: alles over de bekendste scheve toren

Met jaarlijks honderdduizenden bezoekers is de scheve toren van Pisa (ook wel the leaning tower genoemd of, in de volksmond, de scheve toren) zonder twijfel de meest bezochte bezienswaardigheid van Pisa en misschien wel van heel de Toscane. Tijd om deze eens flink onder de loep te nemen!

“Pisa heeft de toren, and that’s it!” We horen het vaak genoeg. En los van het feit dat Pisa écht meer heeft dan enkel de toren (lees dit uitgebreide artikel) is de toren op zichzelf ook erg bijzonder. Want het is meer dan een attractie waarbij mensen al leunend tegen de toren foto’s van zichzelf en hun reisgenoten maken. Laten we eerst even een duik in het verleden nemen…

Waarom staat de Toren van Pisa scheef?

Al in de 12e eeuw (om precies te zijn in 1173) startte men met de bouw van de bijna 56 meter hoge klokkentoren. Er waren al zo’n 10.000 torens te vinden in de stad, maar er was nog geen klokkentoren voor de kathedraal. Geld was er ook niet. Totdat een inwoonster van de stad, Berti di Bernardo, bij haar overlijden geld schonk voor deze klokkentoren.

Het eerste deel van de bouw ging rap. En redelijk goed. De problemen ontstonden pas toen men vele jaren later het tweede en ook het derde deel op de toren wilde plaatsen. De ondergrond was te zacht en door het grote gewicht zakte de toren weg naar één kant. Men bleef stug doorgaan met de bouw tot aan de 8e verdieping, maar recht kregen ze de toren nooit meer…

In 1990 werd de ‘schade’ onder de loep genomen en de uitslag was schrikbarend; de overhelling bleek maar liefst 5,5% te zijn. De angst dat deze op den duur zou bezwijken was groot. En dus werd er gestart met een reconstructie, welke ervoor zorgde dat de Toren van Pisa tot aan 2001 gesloten bleef.

In de tussenliggende jaren is ervoor gezorgd dat de overhanging is beperkt tot 3,97%; dat betekent dat de toren alsnog 4 meter uit het lood staat. Waarom hij niet in zijn geheel recht werd gezet? Het bestuur van de stad was bang dat met het rechtzetten van de toren het toerisme in zijn geheel zou afnemen.

Toren van Pisa, Italië: scheef
Toeristen maken graag grappige foto’s bij de Toren van Pisa, bijv. hoe ze de toren oppakken of omver duwen

De Toren van Pisa bezoeken

Het gros van de toeristen brengt een vluchtig bezoekje aan de Toren van Pisa. Ze begeven zich linea recta naar Piazza dei Miracoli, het plein waaraan de toren ligt, en maken een paar foto’s waarbij ze de toren optillen/duwen/kussen.

Dan al merk je hoe scheef de toren staat, maar pas echt merken doe je het als je de toren beklimt. Lopend over de wenteltrappen voel je het óók. Wat ons betreft hoort dit verplicht bij een bezoekje aan Pisa.

Trek wel goede schoenen aan, want het zijn bijna 300 treden. En door de vele bezoekers is het marmer uitgesleten en glad. Een goed profiel op jouw zolen is een must have! En de beklimming is ook zeker de moeite waard; vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de plein en de stad.

De Toren van Pisa is een populaire attractie en per shift zijn er een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Reserveer jouw plekje dus op tijd. Aan Piazza dei Miracoli vind je niet alleen de Toren van Pisa, maar ook de indrukwekkende Duomo di Santa Maria Assunta en de begraafplaats Camposante. Vergeet ook deze niet te bezoeken. Er zijn combitickets beschikbaar.

Het is een wonder dat we de Toren van Pisa anno 2018 nog kunnen bezoeken. Amerikaanse soldaten kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog het bevel om alle gebouwen in Italië, die als uitkijkpunt of schuilplaats voor de vijand konden dienen, te vernielen. Ze waren echter diep onder de indruk van de pracht en praal en besloten de toren te sparen.
Toren van Pisa, Italië: uitzicht
Je kan de Toren van Pisa beklimmen en hebt dan een prachtig uitzicht over de stad

Leuke weetjes!

De Toren van Pisa is niet alleen bijzonder om te zien; de scheve toren kent ook veel verhalen en er zijn eindeloos veel leuke feitjes en weetjes om te delen. Een kleine selectie:

  • Bovenin de toren hangen – hoe kan het ook anders met een klokkentoren – zeven zware klokken. De grootste heeft zelfs een gewicht van 400 kilo. Ze hangen er echter sinds de renovatie nutteloos bij; men is bang dat de trillingen zorgen voor nog meer verzakking van de toren.
  • Ze luiden misschien niet meer, maar elke klok heeft wel haar eigen naam. Ze heten L’Assunta II, Crocifissa, San Ranieri, La Terza, La Pasquereccia ofwel La Giustizia, II Vespuccio en Dal Pozz.
  • Wij noemen hem de scheve toren van Pisa, de Italianen noemen hem de overhellende toren van Pisa, ofwel torre pendente di Pisa.
  • Het NTS-journaal maakte in 1960 een slechte 1 april grap; zij lieten het Nederlandse volk weten dat de Toren van Pisa was omgevallen.
  • Wist je dat Pisa meer scheve torens herbergt? De slechte ondergrond was niet alleen bij de Toren van Pisa een probleem, maar ook bij andere (klokken)torens in de stad. Dit geldt o.a. voor de klokkentoren van Sint Michele degli Scalzi.
  • De Toren van Pisa is niet de scheefste toren ter wereld. In Dubai is een wolkenkrabber die maar liefst 18% overhelt. Vier keer meer dan de Italiaanse toren, maar dan wel bewust als architectonisch hoogstandje.
Toren van Pisa, Italië: nacht
Ook ’s avonds is de Toren van Pisa prachtig!

Hotels in de buurt van de Toren van Pisa

Zie jij een stedentripje naar Pisa met een bezoek aan de scheve toren wel zitten? We hebben een paar fijne suggesties voor je:

  • Royal Victoria Hotel Pisa heeft een dubbel zo mooie locatie; op slechts 10 minuten lopen van de scheve toren én aan de Arno. Deze rivier splits de stad als het ware in tweeën. Het hotel heeft alles in huis voor een ontspannen verblijf, inclusief fijn ontbijt.
  • Villa Tower Inn is een kleinschalig hotel – slechts een handje vol kamers – in een villa uit het begin van de 20e eeuw. Maar dan wel met alle gemakken van nu. En de Toren van Pisa? Daar loop je zo naar toe!
  • ’s Morgens wakker worden met uitzicht op de Toren van Pisa? Dan móet je verblijven in Grand Hotel Duomo Pisa. Ontbijten met een Italiaanse koffie en een uitzicht om nooit meer te vergeten!

Bekijk alle hotels in Pisa

We wensen je veel plezier met jouw bezoek aan de Toren van Pisa!

De Toren van Pisa in het echt bewonderen?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *