Scheve toren van Pisa

Kijk verder dan de scheve toren van Pisa

Pisa heeft de toren en that’s it!” Ja, de toren is inderdaad wat toeristen naar de Italiaanse stad brengt, maar als je iets verder kijkt dan je neus lang is, zal je zien dat de stad meer dan dat te bieden heeft.

De scheve toren van Pisa

Scheve toren van PisaMet jaarlijks honderdduizenden bezoekers is de scheve toren van Pisa (ook wel the leaning tower genoemd of, in de volksmond, de scheve toren) zonder twijfel de meest bezochte bezienswaardigheid van Pisa en misschien wel van heel de Toscane.

Met de bouw van de bijna 56 meter hoge klokkentoren werd gestart in 1173. Het eerste deel werd snel voltooid, maar het tweede deel zou lang op zich laten wachten. Inmiddels was de toren gaan hellen. De bouwers besloten het tweede, en later ook het derde deel, loodrecht op de scheve toren te plaatsen, waardoor deze niet alleen scheef, maar feitelijk ook krom is.

In 1990 bleek de overhanging van de toren maar liefst 5,5 meter te zijn en de angst was dat deze bij een grotere helling om zou vallen. Om dit te voorkomen startte men met een reconstructie, waardoor de toren gedurende 11 jaar (tot 2001) gesloten bleef. De overhanging is nu 4,5 meter en de toren is gered. Feitelijk had de toren ook recht gezet kunnen worden, maar het bestuur van de stad was bang dat er dan geen toeristen meer zouden komen…

Het is leuk om te zien hoe scheef de toren staat én natuurlijk wil je een foto waarbij je de toren optilt/duwt/kust. Maar leuker is het eigenlijk om de toren te beklimmen. Pas tijdens het beklimmen zal je merken hoe scheef de toren feitelijk is. Omdat het een vrij populaire attractie is, raden we je aan vooraf kaartjes te kopen en een tijd te reserveren. Dit kan eenvoudig via Tiqets.

Piazza dei Miracoli

Piazza dei MiracoliNiet alleen het feit dat de Toren van Pisa aan dit plein ligt, maakt dit plein tot het belangrijkste van de stad. Ook de Dom en de doopkapel vind je aan het plein dat ook wel Piazza del Duomo wordt genoemd.

De Dom (Duomo di Santa Maria Assunta) is een knap staaltje werk en tevens een weelde van rijkdom. Ten tijde van de start van de bouw van deze bijzondere kathedraal was Pisa de machtigste Toscaanse stad. De Pisenaren wonnen een zeeslag met de Arabieren en financieerden de bouw van de Dom met hun enorme oorlogsbuit.

Net zo bijzonder als de scheve toren en de Dom is de doopkerk recht tegenover de Dom. De bouw werd gestart in de 12e eeuw en zou uiteindelijk zo’n 250 jaar duren. Recht tegenover de doopkerk vind je Camposante, een indrukwekkende ommuurde begraafplaats die heilige grond zou bezitten. Deze grond werd in 1203 verscheept vanuit Palestina. De heilige grond maakte de begraafplaats tot een gewilde plek. Hier je laatste rust te vinden, was dan ook enkel voorbehouden aan de rijke en machtige inwoners van de stad.

Je kunt bovenstaande bezienswaardigheden bezoeken door een combiticket te kopen. Ook dit kan eenvoudig via Tiqets.

Het levendige historische centrum

Historische centrum van PisaVanaf de Toren van Pisa kun je via de Via Santa Maria naar het historische centrum van Pisa lopen. Voor je die bereikt, kom je langs een reeks toeristische restaurantjes. Trap vooral niet in de verkooppraatjes van de obers; je betaalt hier veel voor weinig en een mindere kwaliteit. Elders in de stad vind je goedkopere restaurants met een betere kwaliteit.

Het historische centrum bevindt zich aan de rand van de rivier de Arno. Hier vind je o.a. Borgo Stretto, een van de bekendste straten van de Italiaanse stad. Tal van winkels, restaurants en cafés kenmerken het straatbeeld. Rondom Borgo Stretto vind je Piazza Vettovaglie en de Piazza Sant’Omobono. Dit deel van de wijk wordt gekenmerkt door veel levendigheid en kleurrijke kraampjes.

Aan de noordkant van de historische wijk vind je Piazza dei Cavalieri. Na Piazza dei Miracoli is dit het mooiste en bekendste plein van Pisa. Je vindt er fraaie voorbeelden van laat-renaissance gebouwen, waaronder een aantal prachtige paleizen.

Aan de andere kant van de Arno

Steek het water over naar Sant’Antonio, de oudste wijk van Pisa, voor nog enkele van Pisa’s bekende bezienswaardigheden. Zodra je de Ponte di Mezzo (geniet even van het uitzicht over de kleurrijke oever) oversteekt, kun je rechts afslaan naar Lungarno Gambacorti. In deze mooie straat vind je o.a. Santa Maria della Spina kerk.

Corsa ItaliaLiever shoppen? Loop rechtdoor vanaf de brug en je komt automatisch aan in Corso Italia. In deze winkelstraat draait alles om mode, design en lekker eten. Als je de straat uitloopt, kom je automatisch uit bij Piazza Vittorio Emanuele II, waar je een bijzonder kleurrijk kunstwerk (gratis!) kunt bewonderen. Op de achterzijde van het klooster van Sant’Antonio Abate prijkt namelijk een muurschildering van Keith Haring.

Dit kunstwerk, met de titel Tuttomondo (‘Heel de wereld’) is een van de weinige permanente schilderingen van deze graffitikunstenaar. Haring maakte Tuttomondo in 1989, een paar maanden voor zijn dood. Hij voltooide het kunstwerk van 180 vierkante meter in precies een week.

De leukste uitstapjes rondom Pisa

Uitstapjes Pisa; FlorencePisa is relatief klein en in een goede dag ken je de stad op je duimpje. Tijd om de omgeving te ontdekken! Met dank aan de korte reisafstanden en het uitgebreide treinnetwerk zijn er diverse mogelijkheden:

  • Op ca. een uur reizen met de trein en ca. 1,5 uur per auto vind je Florence, de stad die ook wel de bakermat van de Renaissance wordt genoemd. In deze grootste stad van de Toscane kun je je vergapen aan de pracht en praal van de Duomo, een kijkje nemen bij de bekendste Italiaanse brug Ponte Vecchio en neerstrijken bij een van de vele uitmuntende restaurants die de stad biedt. Voor het mooiste uitzicht over de stad ga je naar Piazzale Michelangelo.
  • Binnen 40 minuten per trein of 30 minuten per auto ben je in Lucca, een kleine maar sfeervolle Toscaanse stad. Ik sloot Lucca direct in mijn hart en was daarmee niet de enige; Julius Caesar en Pompeius deden deze stad al aan in de Romeinse tijd en ook in de Middeleeuwen was Lucca een bekende en populaire stad. Word jij ook verliefd tijdens het slenteren door de mooiste straatjes en langs prachtige gebouwen?
  • Op nog geen 1,5 uur reizen met de trein vind je Cinque Terre. Dit unieke gebied bestaat uit vijf dorpjes (Riomaggiore, Vernazza, Manarola, Monterosse en Corniglia) die door de kleurrijke huisjes prijken op menig ansichtkaart. En ja, het is in het echt net zo kleurrijk en mooi!

Wil jij de scheve toren in het echt aanvaren én ook zelf ontdekken wat Pisa nog meer te bieden heeft? Bekijk ons aanbod aan stedentrips naar de Italiaanse stad.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *