Wijken Florence

Florence van wijk tot wijk

Laat die stappenteller maar overuren draaien; Florence is een echte loopstad én er valt ook flink wat te lopen. Als je het niet – zoals helaas veel toeristen doen – alleen bij het historische centrum houdt. Florence kent geweldige (andere) wijken! Tijd om de leukste wijken van Florence op een rijtje te zetten.

Florence – door de Italianen zelf Firenze genoemd, dat kom je dan ook regelmatig tegen op borden – is de hoofdstad van de Toscane en bovenal de bakermat van de renaissance. Het staat vol bezienswaardigheden die je écht niet mag missen! Maar daarnaast is het vooral een jonge en diverse stad. De wijken in Florence bewijzen die diversiteit.

Een kijkje in het historische centrum

Wijken Florence: historisch centrumHet autovrije historische stadscentrum – dat je ten noorden van de bekende Ponte Vecchio vindt – is de meest bekende wijk van Florence. Niet verrassend als je je bedenkt dat hier de meest bekende bezienswaardigheden van de stad te vinden zijn.

Om er maar een paar te noemen; de Duomo (die officieel de Santa Maria del Fiore heet), de 85 meter hoge klokkentoren Campanile di Giotti, het indrukwekkende Piazza della Repubblica en Mercato Centrale di San Lorenzo. Een bezoek aan Florence is overigens niet compleet als je de Duomo en de klokkentoren niet hebt beklommen. Reserveer je kaartjes vooraf, zodat je niet wordt verrast met een drie uur durende wachtrij in drukke tijden.

Laten we de Ponte Vecchio ook nog even benoemen, het is immers niets voor niets de bekendste brug van Florence. De brug werd in de Middeleeuwen over het smalste deel van de rivier de Arno gebouwd. Het had als doel de drukke handelswijken met elkaar te verbinden. Aanvankelijk vestigden veel slagers zich op en rondom de brug, maar doordat dit met name voor stankoverlast zorgden, maakten zij ruimte voor goudsmeden. En tot op de dag van vandaag vind je er chique juweliers.

Hoe mooi de brug is, zie je overigens niet vanaf de brug zelf, daarvoor loop je één brug verder. Vanaf de Ponte Santa Trinita heb je een geweldig zicht over de Ponte Vecchio. Dit is ook de plek om een selfie te maken met de brug op de achtergrond. Een must do als je in Florence bent.

Wijken Florence: Hotel Brunelleschi Firenze, ItaliëMidden in het stadscentrum vind je Hotel Brunelleschi Firenze. Een hotel met een betere ligging tref je bijna niet in Florence; Piazza del Duomo ligt op ca. 2 minuten lopen. Je verblijft in modern ingerichte kamers in een authentiek Italiaans hotel.

Op bezoek in volkswijk Oltrarno

Als je vanuit het historische centrum de Arno oversteekt via de Ponte Vecchio, kom je uit in de upcoming wijk Oltrarno, dat letterlijk aan de andere kant van de Arno. Hier vind je het échte Florence. Want de wijk – gevormd door de kleinere wijken San Niccolo, Santo Spiritoen San Frediano – wordt gekenmerkt door smalle straatjes met ateliers van lokale ondernemers, leuke winkeltjes en restaurantjes.

Het is óók de wijk waar je kunt genieten van een van de mooiste uitzichten over Florence. Hiervoor moet je een flinke klim maken naar Piazzale Michelangelo. In warme periodes kan dat flink pittig zijn. Ga dus bij voorkeur vroeg of laat op de dag. Zonsopgang en -ondergang zijn ook nog eens de mooiste momenten van de dag. Twee vliegen in één klap.

Rust in Santa Croce

Wijken Florence: Santa CroceWaar het er in de straten van het historische centrum soms wat druk aan toe kan gaan, vind je in het oosten van het centrum de rustigere wijk Santa Croce. De rust dankt de wijk aan het feit dat hier weinig bekende bezienswaardigheden te vinden zijn, op de Basilica di Santa Croce. Hier liggen helden uit de Renaissance begraven, waaronder Michelangelo en Galileo Galilei.

Laat je niet weerhouden door het gebrek aan een overdaad aan bezienswaardigheden. Je vindt er namelijk prachtige smalle straten die Florence goed weergeven. En die kun je op de foto zetten zonder de hordes toeristen die je wel vaak treft in het historische centrum. Een fijne escape als het je even te druk wordt!

Jong & levendig San Marco

Ten noordoosten van het historische centrum vind je de wijk San Marco, dat veelal in één adem wordt genoemd met het historische centrum.

In deze wijk vind je de Universiteit van Florence, wat heeft gezorgd voor een jong en levendig straatbeeld. Het kloppende hart van de wijk is echter niet de universiteit, maar het sfeervolle Piazza Santissima Annunziata. Rondom het plein vind je prachtige gebouwen uit – hoe kan het ook anders in Florence – de Renaissance.

Cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen bij diverse musea, zoals het Archeologisch Museum, Museo di San Marco (gevestigd in een prachtig oud Dominicanenklooster) en het wereldberoemde Galleria dell’Accademia. Deze laatste dankt haar bekendheid aan de werken van kunstenaar Michelangelo. Je vindt hier o.a. het beroemde David-beeld.

Wijken Florence: Athenaeum Personal HotelAthenaeum Personal Hotel is een eigentijds en kunstzinnig hotel in Florence waar comfort voorop staat. Het ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden in San Marco en het historische centrum.

Ben jij eruit in welk van deze wijken in Florence je wilt verblijven? Bekijk ons volledige aanbod en pak je koffers. Je zal verliefd terugkomen van deze geweldige Italiaanse stad

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *