Schloss Neuschwanstein

Sprookjesachtig Schloss Neuschwanstein; hotspot nr. 1 in Duitsland

Heb je je wel eens afgevraagd waar Walt Disney zijn inspiratie voor het Disney-kasteel vandaan haalde? Wij hebben het antwoord. Uit Duitsland. Toen hij in Beieren was en Schloss Neuschwanstein zag, was hij verliefd. En hij niet alleen. Met hem duizenden toeristen per jaar.

Schloss Neuschwanstein kan jaarlijks rekenen op maar liefst 1,4 miljoen bezoekers. Hiermee is het – op de voet gevolgd door Europa Park – de populairste bezienswaardigheid die je bij onze oosterburen vindt.

Schloss Neuschwanstein in het kort

In de 19e eeuw gaf Lodewijk II van Beieren de opdracht om in het Beierse dorp Hohenschwangau dit unieke sprookjeskasteel te bouwen.

It is my intention to rebuild the old castle ruin of Hohenschwangau near the Pöllat Gorge in the authentic style of the old German knights’ castles, and I must confess to you that I am looking forward very much to living there one.

Schloss NeuschwansteinLodewijk II had mooie plannen; hij wilde zo graag in het kasteel wonen. Maar dat is nooit gelukt. Vlak voor de voltooiing liet de regering hem onbekwaam verklaren en werd hij gevangengezet in Slot Berg, waar hij slechts één dag later verdronk onder verdachte omstandigheden.

Slechts een week later werd Schloss Neuschwanstein geopend; niet in zijn geheel voltooid overigens, o.a. de kamers op de tweede verdieping zijn nooit afgemaakt en enkele gebouwen die er om heen zouden komen liggen, zijn nooit van de grond gekomen.

Het is sindsdien echter wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. En dat niet alleen… Walt Disney liet zich, zoals eerder genoemd, inspireren door het kasteel. Als je goed kijkt zie je duidelijk gelijkenissen tussen Schloss Neuschwanstein en het kasteel van Doornroosje in de diverse Disney-parken.

Waar ligt het?

Schloss Neuschwanstein ligt in het zuiden van Duitsland, om precies te zijn in de regio Beieren. Hohenschwangau, waar het kasteel gevestigd is, ligt op slechts enkele kilometers van de grens met Oostenrijk.

De dichtstbijzijnde grote stad is München en vanuit hier maken toeristen dan ook regelmatig dagtochten naar het sprookjesachtige kasteel. Per auto ben je ca. 1 uur en 40 minuten onderweg en met de trein reis je in twee uur af van München naar Füssen. Vanaf hier kun je een taxi of bus nemen naar Schloss Neuschwanstein.

Wat je moet weten voor je het kasteel gaat bezoeken?

Schloss NeuschwansteinZodra je aankomt in Hohenschwangau kun je een entreebewijs kopen. Vergeet dit niet! Het kasteel ligt namelijk een stuk hoger en vereist een looptijd van ca. 30 tot 40 minuten. Bovenaan kan je geen tickets meer kopen en dat betekent een flinke trip heen en weer.

Mocht je 30 tot 40 minuten lopen te lang vinden, maak dan gebruik van de koetsen die beneden klaar staan. Er zijn ook (een goedkopere oplossing!) shuttlebussen, waardoor je nog slechts 10-15 minuten hoeft te lopen.

Je entreeticket tot het kasteel is direct ook je ticket voor de rondleiding; je mag het kasteel namelijk alleen onder begeleiding van een gids bezoeken. De rondleiding, die ca. een half uur duurt, vindt plaats op een specifiek tijdstip. Zorg dat je op tijd bij de verzamelplek bij het kasteel aanwezig bent.

De rondleidingen worden in het Engels & Duits gegeven, maar er is een audioguide in het Nederlands beschikbaar. Leuk om zo meer achtergrondinformatie over het kasteel te krijgen.

En verder…

  • Schloss Neuschwanstein laat een max. aantal toeristen per dag toe. Om te voorkomen dat je in het hoogseizoen niet teleurgesteld wordt, kun je ook vooraf kaartjes online reserveren.
  • Breng eens een bezoek aan het kasteel in de winter, het is dan aanzienlijk rustiger. Mocht er sneeuw liggen dan wordt het een extra mooi sprookje.

Meer weten over Schloss Neuschwanstein? Bekijk de officiële website.

Fotografie: Patryk Kosmider | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *