Praktische informatie Duitsland

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Duitsland voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Duitsland wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in Duitsland is van goede kwaliteit; je kan gewoon uit de kraan drinken. In de bergachtige gebieden kan het water wel een lichte ijzersmaak hebben.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Duitsland is 230 volt. Je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig om gebruik te maken van de stopcontacten.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Duitsland zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
 • 25 en 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren, en regionale feestdagen en evenementen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Duitsland kun je – wel zo makkelijk – met euro’s betalen. Geldautomaten waar je terecht kunt met je pinpas of creditcard zijn overal aanwezig. In bijna alle winkels, hotels en restaurants kan je ook betalen met je pinpas of creditcard. Het is wel raadzaam om ook altijd wat contant geld op zak te hebben.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Duitsland.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in de duurdere privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Duitsland. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 110: politie

Reisdocumenten

Voor Duitsland is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met de auto naar Duitsland op vakantie gaat, is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Vanaf Utrecht tot aan de Duitse grens reis je in ca. een uur. Daarna kan de reistijd nog oplopen tot max. 7 uur.

Even een paar richtlijnen vanaf Utrecht

 • Keulen: ca. 2,5 uur
 • Winterberg: ca. 3 uur
 • Frankrfurt: ca. 4 uur
 • Berlijn: ca. 6 uur

Reis je met het vliegtuig naar Duitsland? Ook dan is de reistijd afhankelijk van de bestemming. Je bent gemiddeld 1 tot 2 uur onderweg. Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De meest gesproken taal in Duitsland is Duits. Regionaal kunnen er sterke dialecten voorkomen. Je kunt daarnaast meestal ook met Engels uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland.

Toeristenbelasting

In Duitsland geldt mogelijk toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Duitsland is qua veiligheid vergelijkbaar met Nederland. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Duitsland? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • Op een groot deel van de snelwegen in Duitsland geldt geen maximale snelheid. Houd wel te allen tijde de veiligheid in acht. Wanneer er wel een beperking m.b.t. de snelheid geldt, staat deze aangegeven.
 • Op diverse plekken in Duitsland zijn milieuzones ingevoerd; deze mag je alleen inrijden wanneer jouw auto is voorzien van een milieusticker. Een actuele lijst met plekken waar dit voor geldt (en meer informatie!) vind je hier. Milieustickers zijn o.a. te koop bij de ANWB.
 • Als bestuurder mag je jouw telefoon niet vasthouden tijdens het rijden, ook niet als je stilstaat in de file of voor een rood licht staat. Je mag een telefoon alleen in je handen hebben als de motor uitstaat. Dit verbod geldt ook voor vergelijkbare apparatuur als een tablet, e-reader of iPod.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan; oortjes en koptelefoons mogen hierbij niet zo hard staan dat omgevingsgeluid niet meer te horen is. Geadviseerd wordt om één oordopje in te doen.
 • Bumperkleven wordt zwaar bestraft. Houd altijd de halber Tacho rekening in de gaten; de minimumafstand in meters is de snelheid gedeeld door twee. Rijd je 100 km per uur dien je 50 meter afstand te houden.
 • Haaientanden zal je niet tegenkomen in Duitsland; deze zijn vervangen door een dikke streep, die aangeven dat je voorrang moet verlenen op een kruising.
 • Auto’s met een Duits kenteken dienen verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos aan boord te hebben. Uit veiligheidsoverwegingen adviseren we je deze ook aan boord te hebben. Het kan ook evt. discussies met politie voorkomen.
 • Op sommige verkeersborden (bijv. voor parkeren) staat dat dit voor werktags is. In tegenstelling tot in Nederland betekent dit maandag t/m zaterdag.
 • Ga je de bergen in? Stijgend verkeer heeft over het algemeen voorrang op dalend verkeer. Op smalle bergwegen geldt echter de regel dat diegene die het makkelijkst kan uitwijken voorrang verleent.
 • Ga je op wintersport? Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht. In bergachtige gebieden kunnen ook sneeuwkettingen verplicht zijn. Spijkerbanden zijn praktisch overal verboden.

Maak jij een stedentrip in Duitsland? De grote steden (waaronder Berlijn en Keulen) kennen over het algemeen een uitgebreid en betrouwbaar bus-, metro- en tramnetwerk.

Meer praktische informatie over Duitsland

 • Ga je wintersporten in Duitsland? Een skihelm is niet verplicht, maar wordt met name voor kinderen wel aangeraden.
 • Voor fooien (in restaurants en bij bijv. taxichauffeurs) geldt een richtlijn van 10%. Bij hogere rekeningen kun je dit percentage gerust verlagen.
Op vakantie naar Duitsland?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen