Kleurrijke vakwerkhuizen Colmar, Elzas

Héél veel liefde voor de kleurrijke vakwerkhuizen in Colmar

Colmar, met de prachtige kleurrijke vakwerkhuizen doet dit Franse stadje aan als een openluchtmuseum. Of als een sprookje. Het kan allebei. Hoe je het ook went of keert; je hebt het gevoel alsof je letterlijk in een ansichtkaart bent beland. Ga je mee naar de Elzas?

Kleurrijke vakwerkhuizen Colmar, ElzasColmar in een vogelvlucht

Het mooie stadje in de Elzas heeft weliswaar slechts een oppervlakte van ca. 65 km; het is groots in vele vormen. Zo wordt het gezien als de hoofdstad van de wijnen en trekken de kleurrijke vakwerkhuizen in het historische centrum jaar na jaar vele toeristen.

Doordat Colmar altijd in het twistgebied van Frankrijk en Duitsland heeft gelegen, vind je hier invloeden uit beide landen. En deze mooie huizen zijn zeker van Duitse hand. Ze doen bijvoorbeeld denken aan de huisjes in het romantische Rotenburg ob der Tauber.

Ondanks dat je hierdoor de helft van de tijd het gevoel hebt door Duitsland te lopen, behoort het stadje toch echt sinds de Tweede Wereldoorlog definitief tot Frankrijk.

Een kijkje in de historische kern van Colmar

Het historische centrum van Colmar is een plaatje. Kleurrijke vakwerkhuizen met dito luikjes worden afgewisseld met uithangborden.

Kleurrijke vakwerkhuizen Colmar, ElzasDe vakwerkhuizen stammen voor een groot deel uit de 15e en 16e eeuw. Het oudste vakwerkhuis werd echter al in de 14e eeuw gebouwd. Dit samen zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je terug in de tijd wordt gegooid. Opvallend is de goede staat van vakwerkhuizen. Door decennialang te renoveren zijn alle huizen in ere hersteld en ademen ze weer de allure van vroeger.

De twee bekendste vakwerkhuizen van Colmar zijn Maison Pfister (Rue des Marchands) en Maison des Têtes (Rue de Têtes). Het in het oog springende hoekhuis Maison Pfister dateert uit de Duitse Renaissance en valt op door de houten erker en balustrade aan de buitenzijde. Deze zijn versierd met schilderijen van o.a. Bijbelse en mythologische figuren.

Maison des Têtes doet haar naam – vrij vertaald ‘Het huis van de hoofden’ – echt eer aan. Het huis is versierd met meer dan 100 hoofden.

Na een lange dag slenteren langs de vele vakwerkhuizen jouw voeten even rust geven? De twee kanalen (Canal de Colmar en Canal de la Lauch) lenen zich prima voor een boottochtje.

Gezelligheid in Petit Venise

Petit Venise, Colmar (Elzas)Eén van de mooiste delen van Colmar is zonder twijfel Petit Venise, dat bestaat uit meerdere wijken. De vakwerkhuizen lijken hier nog kleurrijker dan elders in het stadje en in de avonduren is het prachtig verlicht.

Petit Venise grenst aan Canal de Lauch. Aan de waterkant hiervan vind je gezellige restaurantjes en cafeetjes. Het meest gezellige deel is Le Quartier des Tanneurs, ofwel de Leerlooierswijk.

Er is méér dan de vakwerkhuizen

De rijke geschiedenis van Colmar en de Franse en Duitse invloeden hebben niet alleen gezorgd voor vakwerkhuizen. Het dorpje lijkt een aaneenschakeling van bezienswaardigheden. We pikken de belangrijkste er voor je uit:

  • In Colmar vind je een van de drukstbezochte musea van heel de Elzas; jaarlijks mag Museum Unterlinden maar liefst 20.000 bezoekers ontvangen. Dit dankt het met name aan het 16e eeuwse kunstwerk het Isenheimer altaarstuk van Matthias Grünewald. Je vindt er daarnaast nog vele andere kunstwerken, voornamelijk uit de Middeleeuwen en Renaissance.
  • Een geschikt musea om met kinderen te bezoeken is Musée animé du Jouet et Petits Trains, ofwel het speelgoed- en treinenmuseum. Barbies en de koets van Assepoester voor de meisjes, treinen voor de jongens. Of andersom. De oudste Barbie stamt uit 1959 en het hart van menig treinliefhebber gaat harder kloppen bij het zien van de Brittania Pacific 231.
  • Aan Place des Cathédral vind je de 14e eeuwse kerk Saint-Martin. Bijzonder is dat onder de fundamenten van deze kerk resten zijn gevonden van een kerk die vermoedelijk al in de 10e eeuw werd gebouwd. Neem een kijkje bij de brandgeschilderde ramen uit de 13e eeuw, waar Jezus zonder baard op wordt weergegeven, en bewonder de lantaarnvormige torenspits.

En dit is nog maar een kleine selectie van alles wat Colmar te bieden heeft. We laten natuurlijk ook graag een paar verrassingen voor je over…

Praktisch!

Door de relatief korte afstand (je rijdt er vanaf Utrecht in ca. 6,5 uur heen) kun je Elzas prima voor een lang weekend bezoeken. Óf je kunt het combineren met een langere vakantie in de Elzas.

Hotels nabij Colmar, ElzasWaar je dan kan overnachten? In Colmar is een optie, maar de kamerprijzen liggen hier vrij hoog. Je kunt beter buiten het stadje verblijven. Check deze opties eens:

  • Op ca. 20 minuten rijden van Colmar vind je Hotel Des Deux Clefs in Turckheim. Qua uitstraling heeft het veel weg van de vakwerkhuizen in Colmar zelf. En doordat de wijnroute door het plaatsje loopt, is het de perfecte uitvalsbasis als je alle aspecten van de Elzas wilt leren kennen.
  • Hotel du Bollenberg is een fantastisch hotel, middenin het groene landschap van de Elzas. Je kunt er genieten van lokale gerechten én natuurlijk ook de geweldige wijnen waar de Franse regio om bekend staan. Je maakt vanaf hier eenvoudig een dagtripje naar Colmar.
  • Grand Hotel & Spa is een stijlvol familiehotel gelegen in een prachtig nationaal park. Ga hier voor een ontspannen wandeling en wissel dit af met baantjes trekken in het binnenbad of een bezoekje aan de sauna. De gerechten in het restaurant zijn daarnaast om je vingers bij af te likken. Rijd naar de Oost-uitgang van het park en je komt automatisch uit in Colmar.

Uiteraard biedt de Elzas meer opties dan alleen deze. Bekijk ons uitgebreide aanbod én word verliefd op Colmar. Net als wij!

Ook leuk om te lezen

  • Where to stay? De leukste badplaatsen in Zuid-FrankrijkWhere to stay? De leukste badplaatsen in Zuid-FrankrijkKleurrijk, zonnig én vol cultuur; dat zijn de belangrijkste steekwoorden van de badplaatsen in Zuid-Frankrijk. Maar weet jij precies welke badplaats wat te bieden heeft? We reizen virtueel met je af naar Zuid-Frankrijk. Kan jij daarna mooi jouw keuze maken!
  • Kiezen maar! De leukste Franse stedenKiezen maar! De leukste Franse stedenOf Parijs de enige stad is in Frankrijk waar we van houden? Het blijft uiteraard een topper, maar er zijn meer Franse steden om verliefd op te worden. We zetten onze favorieten op een rijtje. Bonnes vacances!
  • Afvinken maar! Dit kun je allemaal doen op CorsicaAfvinken maar! Dit kun je allemaal doen op CorsicaIs er een Franse bestemming die meer ‘eigen’ is dan Corsica? Wij kunnen het ons nauwelijks voorstellen. Op het mediterrane eiland vind je een mix van Frans en Italiaans, prachtige natuur en een lange geschiedenis. En er is daarnaast enorm veel te doen op Corsica!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *