Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber: op-en-top romantiek in Duitsland

Neem een duik in de geschiedenis tijdens een tripje naar Rothenburg ob der Tauber. Slenter door middeleeuwse straatjes, proef de authentieke sfeer en neem een kijkje bij een van de vele bezienswaardigheden in misschien wel het meest romantische stadje van Duitsland.

Rothenburg ob der Tauber in een vogelvlucht

Met slechts een oppervlakte van 42 km², een heel heel klein stukje van de totale oppervlakte van Duitsland, zou je niet verwachten dat dit één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Duitsland is. Maar dat is Rothenburg ob der Tauber, in de deelstaat Beieren, wel degelijk!

Hoe dit komt? Het stadje – dat met 11.000 inwoners door veel mensen wordt gezien als een dorp – is er in geslaagd haar middeleeuwse stijl en pittoreske karakter te behouden. Ondanks een groot bombardement op 31 maart 1945, waarbij maar liefst 40% van de stad werd verwoest. De verwoeste gebouwen en straten zijn deels herbouwd en evt. nieuwe gebouwen zijn aangepast zodat het binnen het oude straatbeeld van Rothenburg ob der Tauber zou passen.

Een kijkje binnen de stadsmuren

Rothenburg ob der Tauber: stadsmurenHet middeleeuwse deel van de stad wordt nog altijd omheind door een stadsmuur uit de 14e eeuw. De muren werden deels vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werden met dank aan wereldwijde donaties weer herbouwd en hersteld.

Om zoveel mogelijk van de stadsmuren mee te krijgen, heb je de mogelijkheid om op diverse plekken met een trap naar boven te gaan en op ca. 10 meter aan de binnenkant van de stadsmuur te lopen. Je hebt dan een mooi uitzicht over het middeleeuwse deel van Rothenburg ob der Tauber én je kunt via de speciale kijkgaten de omgeving aan de andere kant bewonderen.

Alle donateurs van de stadsmuur zijn op een bijzondere manier bedankt. In de huidige stadsmuur vind je plaquettes met de namen en woonplaatsen van de gulle gevers.

Marktplatz, het hart van Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber: MarktplatzHet hart van het romantische Rothenburg ob der Tauber is zonder twijfel het Marktplatz. Je vindt rondom dit plein de meeste historische gebouwen, zoals het raadhuis. Deze heeft een unieke mix van gotische elementen aan de achterkant en een voorkant welke gekenmerkt wordt door details uit de renaissance.

Meerdere keren per week vindt er een markt plaats waar lokale producten (zoals groenten, honing, kaas, worst, fruit en vlees) worden verkocht. Het plein is tevens het startpunt van diverse (georganiseerde) stadswandelingen.

Tussen 10.00 en 22.00 uur lijkt op ieder uur even het hele plein en alle voetgangers te bevriezen om te kijken naar de 17e eeuwse astronomische klok. Op elk heel uur gaat de klok van de Ratstrinkstube, de gelagkamer van het raadhuis open om vervolgens het legendarische verhaal van de Meistertrunk te tonen.

Wat deze legende vertelt? Volgens de overlevering dronk burgemeester Nusch op bevel van de graaf Tilly in een teug een kruik met 3,25 liter wijn leeg om zo de stad van de vernietiging te redden. De legende is nooit bewezen, maar dat maakt het schouwspel niet minder mooi.

Andere bijzondere bezienswaardigheden

  • Eén van de mooiste stadspoorten van Rothenburg ob der Tauber is zonder twijfel de Röderpoort, die feitelijk bestaat uit twee poorten. Eentje voor auto’s en eentje voor voetgangers. Nabij de poort vind je de gelijknamige Röderturm. Dit is de enige uitkijktoren in de stadsmuur die je tot op de dag van vandaag kunt beklimmen.
  • De eerste stadsmuur van Rothenburg ob der Tauber werd rond 1172 gebouwd. Onderdeel van deze stadsmuur waren de Markustoren en de Röderboog met een kleine klokkentoren. Hoewel twee eeuwen later de nieuwe stadsmuur 200 meter verderop werd gebouwd, zijn deze twee bezienswaardigheden nog steeds te bezichtigen.
  • Wil jij getrakteerd worden op een mooi uitzicht over het Tauberdal én de stad? In het westen van de stad bevond zich ooit een bijzonder fraaie burcht. Deze werd door een aardbeving in 1356 compleet verwoest, waarna er een mooie burchttuin werd aangelegd. Door haar ligging heb je vanaf hier een mooi uitzicht.
  • Het Rothenburg ob de Tauber dat je op veel foto’s terugziet (waaronder ook de foto bovenaan dit artikel) is het middeleeuwse Plönplein. Aan dit plein vind je diverse middeleeuwse huizen, twee bijzonder fraaie straten en de 14e eeuwse Sibertoren. Het is een uitdaging om deze mooi op de foto vast te leggen; er zijn bijna altijd mensen. Wil je een foto zonder mensen, ga dan vroeg op pad, wanneer de bussen met toeristen nog niet zijn gearriveerd.
  • In het hart van Rothenburg ob der Tauber vind je de Lutherse Sint-Jakobskerk. De bouw van deze kerk startte al in 1311, maar pas aan het einde van de 15e eeuw was deze voltooid. Je vindt in de kerk onder andere het Heilige Bloed altaarstuk en het Altaar van de Twaalf Apostelen. Bijzonder is dat de Klingengasse, waar de kerk aan ligt, letterlijk door de kerk heen loopt middels een doorgang.

Een klassieke tour door het stadshart

Rothenburg ob der Tauber: klassieke autorondtourHet is haast zonde dat zo’n bijzonder stadscentrum als dat van Rothenburg ob der Tauber niet autovrij is. Maar… aan de andere kant heeft het ook zo zijn voordelen. Je hebt hierdoor namelijk de mogelijkheid om in een klassieke auto met gids annex chauffeur door de stad te rijden en alles te weten te komen over de geschiedenis en de bezienswaardigheden. Deze klassieke auto’s vertrekken voornamelijk vanaf het Marktplatz.

Een andere bijzondere manier om de stad te ontdekken is met een nachtwacht. Deze vertelt je in de donkere uren alles over het middeleeuwse Rothenburg ob der Tauber en weet je op een boeiende en humoristische wijze mee te nemen in de tijd.

Geniet van lokale specialiteiten

Tijdens een vakantie of een dagje Rothenburg ob der Tauber mag je twee specialiteiten niet overslaan, de worstsigaren en de schneeballen.

De eigenaren van slagerswinkel Metzgerei Hahn hebben de voorliefde van Duitsers voor worsten omgezet in een uniek product; worstsigaren. Dit zijn gedroogde varkensworstjes met een sigarenbandje welke worden verkocht in een sigarendoosje. Niet alleen lekker om zelf op te eten, maar ook leuk als souvenir!

Schneeballen, ofwel sneeuwballen, zijn ronde gebakjes van zanddeeg die al meer dan 300 jaar geleden voor het eerst werden gebakken in het Duitse stadje. De ronde gebakjes met een doorsnede van ca. 10 centimeter zijn bedekt met een laag poedersuiker; daaraan dankt het dus haar naam. Inmiddels zijn er veel varianten op deze standaard versie en zijn er ook schneeballen met kaneel, glazuur, marsepein en chocolade te verkrijgen.

Het hele jaar door Kerst

Niet alleen cultuurfanaten maar ook kerstliefhebbers kunnen terecht in Rothenburg ob der Tauber. Het stadje biedt onderdak aan het Deutsches Weihnachtsmuseum dat al in 1981 haar deuren opende. Inmiddels is het een van de bekendste kerstmusea ter wereld. Je leert er alles over kersttradities wereldwijd en in het bijbehorende museum kun je heel wat kerstaccessoires inslaan.

Een ander bijzonder museum is het Mittelalterliches Kriminalmuseum van Rothenburg ob der Tauber. Dit middeleeuwse museum is geheel gewijd aan de criminologie tussen de late middeleeuwen en de 19e eeuw. Je komt er alles te weten over straffen, terechtstellingen, foltertechnieken en –werktuigen en schandpalen. Een beetje luguber, maar wel enorm boeiend.

Ontdek de Romantische Straβe

Rothenburg ob der Tauber: romantische StrasseDe Romantische Straβe is een 385 kilometer lange toeristische route door Duitsland, welke een combinatie biedt van cultuur, historie, bijzondere natuurgebieden en gastvrijheid. Rothenburg ob der Tauber maakt onderdeel uit van de route en is ook een perfect startpunt om meer van de omgeving te ontdekken.

Zo vind je aan de van oudsher handelsroute, die loopt van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen, het sprookjeskasteel Neuschwanstein, het middeleeuwse stadje Dinkelsbuhl, witte Alpentoppen en bijzondere rivierdalen.

Rothenburg ob der Tauber; wij zijn verliefd. En jij?

Fotografie: Jorg Hackemann | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *