Oktoberfest München

Oktoberfest: het jaarlijkse hoogtepunt van München

Veel eten, bier drinken, continu gezelligheid en nog meer bier drinken: klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan heb jij de tijd van je leven tijdens het Oktoberfest in München! Ieder jaar trekken miljoenen mensen erop uit om dit unieke bierfestijn met eigen ogen te mogen aanschouwen. Nu jij nog!

Waar wordt het Oktoberfest gehouden?

Het Oktoberfest vindt plaats in München, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en tevens de op twee na grootste stad van Duitsland. Het feest wordt op de Theresiaweide gehouden, ook wel door de inwoners van Beieren Wiesn (weide) genoemd. Deze bevindt zich niet ver van het centrum van München.

Wanneer is het Oktoberfest?

De naam doet vermoeden dat het Oktoberfest in oktober plaatsvindt, maar schijn bedriegt. In 1872 werd het Oktoberfest verpest door het slechte herfstweer en de organisatie besloot voortaan het evenement naar voren te trekken.

Dat betekent dat sinds die tijd het Oktoberfest begint op de eerste zaterdag na 15 september en 17 of 18 dagen later eindigt. Dit jaar kun je van 22 september tot 7 oktober genieten van heel veel bier en gezelligheid.

Het ontstaan van het Oktoberfest in een vogelvlucht

Het allereerste Oktoberfest werd al ruim 200 jaar geleden gehouden; op 12 oktober 1810, de dag dat kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen in het huwelijksbootje stapten.

Op die dag werden alle inwoners van München uitgenodigd om op een weiland het glas te heffen op het geluk van het bruidspaar. Deze grote toost en de bijbehorende paardenrace was het begin van een jaarlijkse traditie die is uitgegroeid tot het Oktoberfest dat we nu kennen.

Het grootste bierfeest ter wereld!

Oktoberfest MünchenAls je kijkt naar het aantal mensen dat nu het Oktoberfest uitbundig viert, is een stukje weiland niet meer groot genoeg! Jaarlijks genieten zo’n 6 miljoen burgers en toeristen van dit grote drinkfestijn in München en het festiviteitenterrein is dan ook flink uitgebreid.

O.a. om enorm veel tenten met bier te herbergen. Sinds 1896 – het jaar waarin de grote Münchener brouwerijen voor het eerst biertenten opzetten voor de inwoners van het dorp – is bier drinken namelijk de nummer één activiteit gedurende de loop van het evenement. De paardenrace is langzaam naar de achtergrond verdwenen en wegens plaatsgebrek vond deze voor het laatst in 1936 plaats.

Dat nam niet weg dat het evenement bleef groeien en groeien en inmiddels verreweg het grootste bierfeest ter wereld is.

Wat kun je verwachten van dit grote bierfestijn?

Oktoberfest MünchenOp het terrein waar het Oktoberfest plaatsvindt, staan veertien grote tenten (Bierhäuser) en een kermis. In de grootste kunnen maar liefst 10.000 mensen tegelijk genieten van een biertje! Geen liefhebber van bier, maar wel graag de gezelligheid meemaken? Het is in alle tenten mogelijk om frisdrank of alcoholvrij bier te bestellen én er zijn speciale wijntenten.

Rondom de diverse tenten vind je één grote biergarten. Hier wordt traditiegetrouw alleen bier geschonken in Maß, bierglazen met een liter inhoud. Een andere traditie is dat er alleen bier uit München geschonken mag worden. Je keuze is hiermee beperkt tot zes soorten, maar wel zes fantastisch lekkere!

Tijdens het Oktoberfest zitten mensen aan lange tafels waaraan veel wordt gegeten, gelachen en – hoe kan het ook anders – gedronken. Je kunt zonder problemen bij onbekenden aan tafel aanschuiven, tenzij deze gereserveerd is. Verbaas je vooral niet over de kleding van je Duitse mededrinkers; mannen dragen vaak een traditionele Lederhose en vrouwen dossen zich uit in een dirndl, een aangesnoerde jurk waardoor de taille smaller en de boezem groter lijkt.

En zo wordt het feest geopend!

Zelfs het openen van het eerste vat bier gebeurt op traditionele wijze. Dit wordt gedaan door de Oberbürgermeister, de burgemeester van een grote stad (in dit geval dus München). Zodra hij het vat heeft aangeslagen, roept hij ‘Ozapft is’, Beiers voor ‘er is getapt’. Het Oktoberfest is dan officieel van start gegaan.

Indrukwekkende cijfers!

Hoe groot Oktoberfest is, zal je pas écht weten als je dit evenement zelf hebt ervaren. Al geven deze (bizarre!) cijfers wel een goede indruk…

  • Er wordt meer dan zes miljoen liter bier gedronken tijdens het Oktoberfest.
  • Tijdens het Oktoberfest worden er meer dan 100.000 bierpullen (de zogeheten Mass) gestolen. Het is een zeer populair aandenken aan het bierfeest!
  • In totaal worden er ongeveer 91 ossen, 383.000 worsten en 630.000 kippen gegeten. Daarnaast gaan er nog enkele tonnen kaasnoedels en zuurkool doorheen.

Paar dagen Oktobefest? Hier kun je overnachten!

Oktoberfest München: hotelZie jij een paar dagen op het gezellige Oktoberfest wel zitten? Wacht dan niet te lang met boeken, want de hotels in München raken aardig vol. In deze hotels kun je o.a. nog terecht:

  • Rilano 24/7 Hotel München. Een modern hotel met een rustige ligging, waar je na het Oktoberfest heerlijk tot rust kunt komen. In het hele hotel maak je gratis gebruik van WiFi en de metro die je naar het centrum brengt, ligt op slechts enkele minuten lopen.
  • Econtel Hotel München. Een budgethotel met een ligging op zo’n 10 km van het stadscentrum. Met de goede metro-verbindingen, de halte ligt op ca. 200 m, ben je er echter zo!

We wensen je alvast heel veel plezier tijdens het Oktoberfest! Stuur je ons even een gezellige foto via Twitter of Facebook? We genieten graag mee.

Fotografie: anandoart | Shutterstock.com, Wolfilser | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *