Praktische informatie Albanië

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Albanië voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Albanië wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het kraanwater in Albanië is niet veilig om te drinken. We raden aan om fleswater te gebruiken of water eerst te koken, ook voor tandenpoetsen, ijsblokjes en groenten wassen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit is 230 volt. Een wereldstekker is niet nodig voor de stopcontacten in Albanië.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen van Albanië zijn:

 • 1 & 2 januari – Nieuwjaar
 • 14 maart – Dag van de lente/zomer
 • 22 maart – Perzisch Nieuwjaar
 • 22 juni – Onafhankelijkheidsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 5 september – Moeder Teresa-dag
 • 28 november – Onafhankelijkheidsdag
 • 29 november – Bevrijdingsdag
 • 8 december – Dag van de Jeugd
 • 25 & 26 december – Kerstmis

De bevolking van Albanië is voor het grootste deel Islamitisch, er wordt dus ook Ramadan en Suikerfeest gevierd. Deze vinden ieder jaar op een andere datum/periode plaats.

Houd ook rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden én regionale feestdagen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden (zeker in de minder toeristische plaatsen). We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

Albanië behoort (nog) niet tot de EU, het is op dit moment een potentiële kandidaat-lidstaat. Je betaalt in Albanië niet met euro’s, maar met lek (ALL). In sommige toeristische gebieden wordt de euro wel geaccepteerd als betaalmiddel, wisselgeld is dan wel altijd in lek.

In de grote steden, toeristische gebieden en op het vliegveld vind je genoeg geld- en pinautomaten. Het kan zijn dat jouw pinpas niet bij alle automaten wordt geaccepteerd. Zorg in ieder geval dat je je instelling voor pinnen in het buitenland goed hebt staan. Bij bijv. ING valt Albanië onder Europa.

Houd als je gaat pinnen wel rekening met mogelijke transactiekosten, die bij creditcards vaak hoger liggen dan bij bankpassen. In kleinere dorpen en bij kleine restaurants en winkels vind je niet altijd pinautomaten. Zorg daarom altijd dat je voldoende cash op zak hebt.

Albanië is geen duur land, de prijzen liggen er een stuk lager dan wij gewend zijn. Je kunt meestal voor minder dan 1.000 lek (ongeveer € 8,-) een hoofdgerecht bestellen. Voor een biertje betaal je ongeveer tussen de 100 en 300 lek (ca. € 0,80 tot € 2,50)

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Albanië. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn, waaronder voor DTP en hepatitis A.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Ga je de natuur in? Houd in Kroatië rekening met de aanwezigheid van teken. Met name tussen april en november zijn deze het meest actief.
 • De kwaliteit van de medische zorg ligt in Albanië een stuk lager dan in Nederland. Vooral buiten de hoofdstad Tirana kan het niveau laag zijn.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Albanië. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer
 • 129: politie
 • 127: ambulance
 • 128: brandweer

Reisdocumenten

Voor Albanië is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal 90 dagen na verblijf geldig zijn. Er is geen visum nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Albanië reist, ben je ca. 2,5 tot 3 uur onderweg. Deze reistijd geldt bij een directe vlucht, bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De meest gesproken taal in Albanië is Albanees. In de toeristische gebieden kun je daarnaast in de meeste gevallen met Engels en Italiaans uit de voeten. Engels wordt vooral door de jongere generatie gesproken en in de toeristische gebieden.

Telefonie & internet

Albanië hoort niet bij de Europese Unie en dus zijn je data- en telefoniebundels hier niet geldig (zet op tijd je roaming uit). Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen. Deze zijn gelukkig niet zo duur in Albanië.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Albanië; de landen bevinden zich beiden in dezelfde tijdszone.

Toeristenbelasting

In Albanië geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

De veiligheidsrisico’s van Albanië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Het is raadzaam om goed op waardevolle spullen te letten en in accommodaties het evt. aanwezig kluisje te gebruiken. Houd daarnaast rekening met zakkenrollers en auto-inbraken. Laat geen waardevolle spullen achter in je huurauto en draag geen opvallende sieraden of camera’s.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Huur jij een auto in Albanië? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • Net als in Nederland mag je in Albanië alleen handsfree telefoneren. Ook het vasthouden van je telefoon is niet toegestaan.
 • Het maximale toegestane alcoholpromillage is 0,1 promille.
 • Houd rekening met tolgeld; op bijv. de A1 tussen Morinë en Milot wordt tol geheven. Er bestaan ook plannen om tol te heffen op de weg tussen Durrës en Tirana.
 • Het binnenland van Albanië is bergachtig. Voor deze gebieden geldt dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer.
 • Het is verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampen aan boord te hebben. Dit geldt ook wanneer je een auto huurt.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden in Albanië. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktische informatie over Albanië

 • Fooi geven in Albanië? Het is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het personeel zal een fooi van 5-10% ook zeker waarderen, simpelweg omdat de lonen niet zo hoog zijn.
 • In religieuze gebouwen gelden vaak kledingvoorschriften. Wanneer je deze bezoekt, dien je als vrouw een rok of broek tot over de knie te dragen en schouders dienen bedekt te zijn. Dit geldt ook voor mannen; zij dienen een lange broek te dragen. In moskeeën dien je je schoenen uit te doen en als vrouw je hoofd te bedekken met een sjaal.
 • Nog wat extra kledingadvies; in de Balkanlanden kan het weer razendsnel omslaan (met name in de bergen). Zorg daarom voor voldoende laagjes en een regenjasje of paraplu.
Op vakantie naar Albanië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen