Praktische informatie Malediven

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over de Malediven voor je op een rij gezet.

LET OP! Deze praktische informatie over de Malediven wordt regelmatig bijgewerkt. Houd er rekening mee dat de situatie op jouw bestemming kan veranderen. Hierdoor kunnen we niet verzekeren dat deze informatie altijd actueel en correct is. Bekijk vlak voor vertrek ook altijd nog de actuele informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Betalen in de Malediven

In de Malediven wordt betaald met de Rufiyaa (MRF of RF). Je zult waarschijnlijk veel tijd doorbrengen in jouw resort (vaak op een privé-eiland) en daar vind je meestal geen pinautomaten. Deze vind je wel in de hoofdstad Malé, maar je kunt er niet altijd met een Europese bankpas pinnen.

Het is voor de meeste vakantiegangers ook niet nodig om contant geld in de lokale munteenheid te pinnen. In de resorts kun je meestal met een creditcard betalen en worden prijzen gerekend in Amerikaanse dollars. Neem dus sowieso een creditcard mee op vakantie naar de Malediven.

De prijzen in hotels staan altijd zonder VAT (belasting) aangegeven. Tel deze er nog bij op, want je betaalt deze wel.

LET OP! Om fraude te voorkomen, zetten veel banken de optie voor pinnen buiten Europa uit. Zet dit aan wanneer je naar de Malediven gaat. Dit kan meestal via de app van je bank.

Elektriciteit & wereldstekker

In de Malediven is de netspanning van de elektriciteit 220-240 volt. De stopcontacten kunnen anders zijn dan in Nederland. Hiervoor heb je mogelijk een wereldstekker nodig.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op de Malediven zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 2 januari – Nationale feestdag
  • 3 februari – Nationale dag van de islamisering
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 26 juli – Onafhankelijkheidsdag
  • 18 oktober – Nationale Dag
  • 3 november – Bevrijdingsdag
  • 11 november – Dag van de Republiek
  • 10 december – Dag van de Vissers

Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen. Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Ramadan en Suikerfeest.

Gezond op reis

Er zijn aanbevolen vaccinaties voor de Malediven. Dit zijn DTP en Hepatitis A. Een gele koorts-vaccinatie is verplicht als je in een gebied bent geweest waar gele koorts heerst.

Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Wil je niet ziek worden in de Malediven? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
  • De zon is in de Malediven veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
  • Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
  • Neem genoeg medicijnen mee op vakantie naar de Malediven. De enige apotheek van het land vind je in Malé.
  • In de Malediven komen muggen voor die ziektes als denque en zika kunnen overdragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Het is slim om overdag en ’s avonds muggenspray te gebruiken en/of lange kleding te dragen.

Kraanwater

Kun je het kraanwater in de Malediven drinken? Nee, het kraanwater is niet drinkbaar. We raden je aan mineraalwater uit flessen te drinken.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in de Malediven. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 119: algemeen alarmnummer
  • 102: politie
  • 118: brandweer

Reisdocumenten

Voor vakantie naar de Malediven heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op moment van aankomst in de Malediven.

Voor de Malediven heb je een visum nodig. Dit visum is 30 dagen geldig en ontvang je gratis bij aankomst. Je moet voor het krijgen van het visum minimaal één lege pagina in je paspoort hebben en een hotelreservering en retourticket kunnen laten zien. Daarnaast is een Traveller Declaration Form verplicht. Deze kun je vanaf 96 uur voor vertrek invullen. Voor de terugreis moet je het formulier updaten.

Vul hier het Traveller Declaration Form in

Houd er rekening mee dat bij een tussenstop of overstap in een ander land op weg naar de Malediven een (transit)visum nodig kan zijn.

Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid

LET OP! De informatie op deze pagina is gericht op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent altijd – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De beste reistijd voor de Malediven? Het hele jaar door ligt de temperatuur rond de 30 °C, maar er zijn wel nattere en drogere maanden. De beste reistijd voor de Malediven – als er weinig regen valt – is van ca. december t/m april. Van ca. mei t/m september is het regenseizoen en vallen er korte, hevige buien. Oktober en november horen ook bij het regenseizoen en je kunt dan rekenen op periodes van zon afgewisseld met stevige buien.

Taal

In de Malediven wordt Dhivevi gesproken; een mengelmoes van Arabisch, Hindi en Urdu. In de hotels en resorts spreekt het personeel Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is de Malediven geen EU-land.

Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.

Tijdsverschil

Er is tijdsverschil tussen Nederland en de Malediven. Tijdens onze wintertijd is het 4 uur later op de Malediven, in de zomertijd is dit 3 uur.

Toeristenbelasting

Voor zover bij ons bekend betaal je in de Malediven geen toeristenbelasting.

Veiligheid

De Malediven is een veilig land. De resorts liggen vaak op privé-eilanden en je krijgt alleen met het personeel te maken. Ga je op excursie? Houd dan wel rekening met zakkenrollers. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Vooral in drukke winkelstraten en markten zijn zakkenrollers actief.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

De Malediven bestaat uit bijna 1.200 eilanden. De meest gebruikte vorm van vervoer is daarom ook per boot en (water)vliegtuig. De meest gebruikte bootjes zijn dhow’s, originele houten vissersbootjes. Daarnaast zie je ook speedboten, zeiljachten en catamarans.

Vluchttijd

Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar de Malediven; je hebt altijd minimaal één overstap. Bij één overstap met een gunstige wachttijd bedraagt de reistijd ca. 12 uur. Dit kan ook langer zijn bij een langere wachttijd of meer overstappen.

Houd er daarnaast rekening mee dat je bij onze reizen naar de Malediven aanvliegt op de luchthaven van Malé, de hoofdstad van het eiland. Vanaf hier reis je per boot of watervliegtuig naar je resort op een van de vele eilanden. Hierdoor kan de totale reistijd nog een stuk langer zijn.

Meer praktische informatie over de Malediven

  • Fooi geven in de Malediven? Het is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. In restaurants en hotels kun je ca. 10% aanhouden. Gidsen, taxichauffeurs, kruiers en kamermeisjes kun je wat geld toestoppen.
  • De lokale inwoners van de Malediven zijn streng islamitisch. Kom je tijdens een excursie in aanraking met de lokale bevolking? Zorg dan dat je je uit respect gepast kleedt. Bedek in ieder geval je schouders en knieën. Het is verboden om topless te zonnen en tijdschriften met veel naakt te lezen.
  • Het is verboden om stukjes koraal of schelpen als souvenir mee te nemen na een vakantie in de Malediven.
  • Wil je roken in de Malediven? Hotels en resorts bepalen zelf waar dit wel en niet mag. Meestal zijn de kamers rookvrij en mag je bijvoorbeeld wel in een open lobby of op het terras van een restaurant roken.
Op vakantie naar Malediven?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen