Praktische tips Sri Lanka

Goed voorbereid op reis; beleef een onvergetelijke vakantie in Sri Lanka

Overweeg jij – net als steeds meer Nederlanders – een vakantie naar het paradijselijke Sri Lanka te boeken? Wij zeggen zeker doen! Het land heeft zoveel moois te bieden. Maar voordat jij zo’n verre reis gaat maken, wil jij je natuurlijk wel goed voorbereiden op jouw potentiële vakantiebestemming. Daarom geven wij jou in dit artikel enkele praktische tips voor een onvergetelijke vakantie in Sri Lanka.

Sri Lanka in het kort

Praktische tips Sri LankaSri Lanka is een eilandstaat in de Indische Oceaan, gelegen voor de oostkust van India. Het land is ca. een derde groter dan Nederland en telt meer dan 22 miljoen inwoners, die overwegend boeddhistisch zijn. Daarnaast is ongeveer een derde van de bevolking hindoeïstisch, christen of islamitisch; multireligieus dus. Sri Lanka staat bekend om de productie en export van o.a. thee, koffie, rubber, kaneel en kokosnoten.

Sri Lanka was in de 16e eeuw onderdeel van Portugal en Nederland. In 1815 namen de Britten de macht over. Dit duurde tot 1948 toen het land politiek onafhankelijk werd. Op sommige plekken, zoals in Galle, kun je nog overblijfselen uit de tijd van de Nederlandse overheersing tegenkomen.

Wat is de beste reisperiode?

Sri Lanka kun je vanwege het aangename klimaat, waarbij het altijd rond de 30 °C is, het hele jaar door bezoeken. Toch zijn er wel degelijk hoog-, midden- en laagseizoenen te onderscheiden. Het hoogseizoen aan de west- en zuidkust loopt van ca. december t/m maart. Verblijf je in het noorden of oosten? Dan krijg je te maken met de Maha regentijd van ca. november t/m maart.

De prijzen liggen iets lager en de kans op mooi weer is heel aanzienlijk in de maanden april en september. Van ca. mei t/m augustus is het laagseizoen in Sri Lanka. Het is dan Yala regentijd, wat zorgt voor buien aan de zuid- en westkust en het binnenland. In het noorden en oosten van Sri Lanka kun je juist wel verblijven in deze periode.

Is het veilig?

Praktische tips Sri LankaSri Lanka is jarenlang verdeeld geweest in een hevige burgeroorlog. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw heerste er dertig jaar lang een heftige strijd tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid. Er kwamen tienduizenden mensen om het leven. Vanaf ca. 2000 is de vrede hersteld en is het land relatief veilig én aantrekkelijk voor toeristen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om hun website goed in de gaten te houden voordat je naar Sri Lanka vertrekt. De laatste jaren is een toename in het aantal berovingen en aanrandingen te zien, met name alleen reizende vrouwen zijn hiervan het slachtoffer. Om dit te voorkomen kun je enkele voorzorgsmaatregelen nemen, waaronder geen waardevolle spullen in het zicht dragen.

Nog enkele praktische tips: let erop als je de weg opgaat, dat het verkeer erg chaotisch is. Als je dit niet gewend bent, stap dan zeker niet zelf achter het stuur. Daarnaast is het fotograferen van militaire personen en gebouwen verboden. Homoseksualiteit is er strafbaar. En tot slot is het aan te raden gepaste kleding te dragen als je religieuze plekken bezoekt.

Wat moet ik regelen voor mijn vakantie naar Sri Lanka?

Met een Nederlands paspoort kun je naar Sri Lanka reizen. Let erop dat deze nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment van je terugvlucht. Daarnaast moet je een visum aanvragen; een zogenoemde ETA. Dit kun je gemakkelijk online regelen.

Voor je vakantie naar Sri Lanka heb je enkele vaccinaties nodig. Ga zeker de DTP-, Hepatitis A- en BMR-vaccinaties halen. Verblijf je langer dan twee weken in Sri Lanka? Dan wordt ook de buiktyfus vaccinatie geadviseerd. Al deze prikken regel je gemakkelijk via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Waar betalen Sri Lankanen mee?

In Sri Lanka wordt betaald met de Sri Lankaanse roepie (LKR). Eén euro is bijna 200 roepie. In vrijwel alle restaurants, hotels en grote winkels worden creditcards geaccepteerd. Je kunt pinnen bij geldautomaten met een Cirrus- of Maestro-logo, deze vind je met name in grote steden. Zorg ervoor dat je altijd genoeg cash op zak hebt, maar niet te veel in verband met criminaliteit.

Hoe verplaats ik me op Sri Lanka?

Praktische tips Sri LankaWil je een dagje eropuit om wat van de prachtige omgeving te zien? Kies er dan voor om het openbaar vervoer te gaan. Dit is de leukste en goedkoopste manier om je voort te bewegen in Sri Lanka. Je maakt op deze manier kennis met het lokale leven en kunt genieten van het schitterende landschap dat aan je voorbij trekt.

Sri Lanka kent een uitgebreid spoorwegennetwerk, met drie hoofdlijnen richting het noorden, midden en zuiden. De afstanden zijn vaak kort, dus je hoeft meestal niet lang in de trein te zitten om ergens te komen. Let er wel op dat de treinen bijna altijd vertraging hebben. Je kunt kiezen uit drie klassen: de eerste klasse met airco (helaas vaak vol), de tweede klasse met bedjes en de goedkope, maar superdrukke derde klasse.

Je kunt ook met de bus door Sri Lanka reizen. Je kunt kiezen uit de staatsbussen van Central Transport Board of een van de privémaatschappijen. De staatsbussen zijn spotgoedkoop, maar vaak overvol en erg oud. Bovendien ben je lang onderweg. Een snellere manier zijn de privé bussen, die vaak twee keer zo duur zijn, maar je veel sneller van A naar B brengen. Met een beetje geluk beschikken de bussen zelfs over airco en/of een toilet.

Bezoek je een stad? Dan is een taxi, tuktuk of rickshaw een goede en leuke optie. Spreek wel van tevoren een bedrag af met de chauffeur. Ook leuk; huur een tuktuk een hele dag voor ca. € 20,-. Ben je een durfal en durf jij het chaotische verkeer van Sri Lanka te trotseren, dan kun je ook op een brommer de omgeving verkennen. Op die manier kun je op je eigen tempo en in alle vrijheid de prachtige natuur beleven.

Met deze praktips ga jij zonder twijfel goed voorbereid op pad en beleef je een heerlijke vakantie in Sri Lanka.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *