Praktische informatie Sri Lanka

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Sri Lanka voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Sri Lanka wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken op Sri Lanka. Je dient dit eerst te koken of – eigenlijk nog veiliger – mineraalwater in flessen te gebruiken. Pas ook op bij het gebruik van ijsblokjes, het mondspoelen bij tandenpoetsen en gewassen groenten en fruit.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Sri Lanka is 230 volt. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen; de stopcontacten kunnen afwijken van die in Nederland.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Sri Lanka zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 4 februari – Onafhankelijkheidsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 24 december – Kerstavond
 • 25 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Duruthu Poya, Navam Poya, Maha Shivaratri (Grote nacht van Shiva), Singalees en Tamil Nieuwjaar (Aluth Avurudda), Vesak Poya, Poson Poya, Kandy Esala Perahera en Esala Poya.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie (LKR).

Creditcards worden in vrijwel alle hotels, restaurants en grote winkels geaccepteerd. Je kunt daarnaast op veel plekken pinnen en geld opnemen met bankpassen (Cirrus en Maestro). Houd er rekening mee dat dit laatste ook vaak goedkoper is dan het gebruik van creditcard; de transactiekosten liggen daarvoor veelal hoger.

Het is raadzaam altijd contant geld op zak te hebben voor met name de kleinere winkels en restaurants. En voor een bezoek aan een lokale markt. Zorg ervoor dat je biljetten met een lage waarde hebt; er kan gebrek zijn aan wisselgeld.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Sri Lanka afreist.

Gezond op reis

Er zijn geen standaard verplichte vaccinaties voor Sri Lanka. Een gele koorts vaccinatie kan echter verplicht zijn wanneer je recent in een gele koorts gebied bent geweest.

Wel worden er enkele vaccinaties aangeraden, waaronder DTP, buiktyfus, rabiës en hepatitis A. Welke voor jou van toepassing zijn hangt samen met de soort reis, reisduur en persoonlijke omstandigheden. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen een vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • De zon is op Sri Lanka (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland; het ligt simpelweg dichterbij de evenaar. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
 • In Sri Lanka komen dengue en mogelijk Japanse encefalitis voor. Deze ziektes worden overgedragen door muggen. Het is raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden, evenals een klamboe voor de nacht.
 • Hondsdolheid, ook wel bekend als rabiës, komt voor in Sri Lanka. Wanneer je bent gebeten door een zoogdier (het meest voorkomend zijn honden, katten en vleermuizen) neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Ook wanneer je een vaccinatie tegen rabiës hebt laten zetten.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Sri Lanka. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 119: algemeen alarmnummer (dit nummer wordt niet altijd beantwoord)
 • 011 24 33 333: politie
 • 1990: ambulance
 • 110: brandweer
 • 011 242 1451: toeristenpolitie

Reisdocumenten

Voor Sri Lanka is een geldig paspoort vereist. Deze dient bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor Sri Lanka geldt een visumplicht. Dit elektronische visum (ook wel Electronic Travel Authority of ETA genoemd) is enkel vooraf aan te vragen. Dit kan via de officiële website van de overheid of via de Nederlandse partij www.e-visums.nl. Houd er rekening mee dat de aanvraag uiterlijk vijf dagen voor aankomst ingediend dient te zijn bij de Sri Lankaanse overheid.

Op de luchthaven ter plaatse kan je ook nog een visum aanschaffen. Er is dan echter grote kans dat je voor lange wachtrijen komt te staan. We raden je daarom aan het visum vooraf te regelen.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wie naar Sri Lanka afreist, krijgt praktisch altijd te maken met een overstap. Hierdoor is er geen standaard reistijd te noemen; deze is afhankelijk van de duur van jouw tussenstop.

Taal

Er zijn twee officiële talen op Sri Lanka, Singalees en Tamil. De eerste is de moedertaal van het overgrote deel van de bevolking. In de toeristische gebieden kun je echter goed met Engels uit de voeten. Dit komt met name doordat het eiland ooit een Engelse kolonie was.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je (gratis of betaald) gebruikmaken van WiFi in hotels, restaurants en bars.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Nederland en Sri Lanka. In de wintertijd is het 4,5 uur later dan in Nederland. In de zomertijd is het verschil 3,5 uur.

Toeristenbelasting

In Sri Lanka krijg je als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

Sri Lanka – en dan met name de badplaatsen in ons aanbod – zijn over het algemeen veilig. Wel is er een kans op terroristische activiteiten. Wees met name alert op drukbezochte plekken en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit komt regelmatig voor in Sri Lanka. Denk hierbij aan berovingen en aanrandingen. Ga niet na zonsondergang de straat op en wees ook overdag op je hoede. Draag geen opvallende sieraden en laat waardevolle spullen – indien mogelijk – achter in een kluisje. Als alleenreizende vrouw raden we je aan extra alert te zijn.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met onveilige situaties veroorzaakt door de natuur. Tijdens de regenseizoenen in Sri Lanka (van juni t/m augustus in het westen en zuidwesten en van oktober t/m februari in het noordoosten) kunnen er overstromingen ontstaan. Houd de berichten in de media in de gaten en informeer je goed over de situatie ter plaatse. Let ook op voor zogenaamde muistromen voor de kust van Sri Lanka. Deze sterke stroming trekt zwemmers en watersporters van het strand weg. Vraag ter plaatse waar je veilig de zee in kunt en ga bij een rode vlag op het strand nooit het water in.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Het verkeer in Sri Lanka is zonder meer chaotisch te noemen. Verkeersdeelnemers laten de regels vaak links liggen en het wegdek is op sommige plekken in slechte staat. Er vinden dan ook relatief veel ongevallen plaats.

Om deze reden raden we je aan het eiland te ontdekken per excursie of een auto met chauffeur te huren. Deze laatste is namelijk vertrouwd met de verkeersregels en het verkeersgedrag van zijn medeweggebruikers.

Meer praktische informatie over Sri Lanka

 • Fooi wordt door Sri Lankanen echt gezien als aanvulling op hun – vaak niet zo riante – salaris. Het wordt daarom gewaardeerd om kruiers, kamermeisjes en taxichauffeurs een kleine fooi te geven. In hotels en restaurants is 10% fooi gebruikelijk. Uiteraard alleen wanneer je tevreden bent over de service.
 • Fotograferen en filmen is doorgaans geen probleem in Sri Lanka. Vraag op religieuze plekken wel even vooraf of dit is toegestaan. Ook wanneer je de lokale bevolking fotografeert, adviseren we je toestemming te vragen. Een kleine fooi is hierbij welkom. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is niet toegestaan.
 • Het is een kleine stap om bedelende kinderen wat extra te geven. Doe dit echter niet; ze worden hierdoor aangemoedigd om te blijven bedelen bij toeristen. Als je iets wilt geven, doe dit dan via een dorpshoofd, weeshuis of school. Geld is niet per se nodig, ze worden wel blij van bijv. pennen, schriftjes en kleding.
 • Wanneer je een kerk, moskee of tempel bezoekt, raden we je aan om – uit respect voor de Sri Lankanen – kleding te dragen die knieën en schouders bedekt. Een omslagdoek kan ook uitkomst bieden.
Op vakantie naar Sri Lanka?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen