Praktische informatie Sri Lanka
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Sri Lanka voor je op een rij gezet.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Betalen
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Kraanwater
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer
- Vluchttijd
- Meer praktische informatie
Betalen in Sri Lanka
In Sri Lanka wordt met de Sri Lankaanse roepie (LKR) betaald. Creditcards worden in bijna alle hotels, restaurants en grote winkels geaccepteerd. Je kunt daarnaast op veel plekken pinnen en geld opnemen met bankpassen (Cirrus en Maestro). Houd er rekening mee dat pinnen vaak goedkoper is dan met een creditcard betalen; de transactiekosten liggen daarvoor hoger.
Het is slim om altijd contant geld op zak te hebben voor met name de kleinere winkels en restaurants. En voor een bezoek aan een lokale markt. Zorg ervoor dat je biljetten met een lage waarde hebt; er is niet altijd overal wisselgeld.
Elektriciteit & wereldstekker
De netspanning van de elektriciteit in Sri Lanka is 230 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig.
Feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Sri Lanka zijn:
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- 4 februari – Onafhankelijkheidsdag
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 24 december – Kerstavond
- 25 december – Kerstmis
Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen.
Houd ook rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum vallen, zoals Duruthu Poya, Navam Poya, Maha Shivaratri (Grote nacht van Shiva), Singalees en Tamil Nieuwjaar (Aluth Avurudda), Vesak Poya, Poson Poya, Kandy Esala Perahera en Esala Poya.
Gezond op reis
In sommige gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig als je voordat je naar Sri Lanka gaat in een land of gebied bent geweest waar gele koorts heerst. Er gelden – naast deze regel – geen andere verplichte vaccinaties voor Sri Lanka. Er zijn wel aanbevolen vaccinaties voor o.a. DTP, buiktyfus, Hepatitis A en rabiës. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
Wil je niet ziek worden in Sri Lanka? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
- De zon is in Sri Lanka veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
- Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
- In Sri Lanka komen dengue en mogelijk Japanse encefalitis voor. Deze ziektes worden overgedragen door muggen. Gebruik zowel overdag als ’s avonds muggenspray, draag lange kleding ’s avonds en gebruik een klamboe voor de nacht.
- Hondsdolheid, ook wel bekend als rabiës, komt voor in Sri Lanka. Wanneer je bent gebeten door een zoogdier (meestal honden, katten en vleermuizen) neem dan direct contact op met een arts. Ook wanneer je een vaccinatie tegen rabiës hebt.
Kraanwater
Kun je het kraanwater in Sri Lanka drinken? Het kraanwater in Sri Lanka is van slechte kwaliteit. We raden je daarom aan water uit flessen te drinken, ook voor het poetsen van je tanden. Pas daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groente en fruit.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Sri Lanka. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:
- 119: algemeen alarmnummer (dit nummer wordt niet altijd beantwoord)
- 011 24 33 333: politie
- 1990: ambulance
- 110: brandweer
- 011 242 1451: toeristenpolitie
Reisdocumenten
Voor een vakantie naar Sri Lanka heb je een geldig paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je aankomt in het land.
Voor een vakantie naar Sri Lanka heb je ook een visum nodig. Dit elektronische visum (ook wel Electronic Travel Authority of ETA genoemd) is alleen vooraf aan te vragen. Dit kan via de officiële website van de overheid of via onze partner. Het is ook mogelijk om op de luchthaven een visum te regelen. Houd er dan wel rekening mee dat er lange wachtrijen kunnen staan. Het is dus slim om jouw visum vooraf te regelen.
Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid
Reistijd
De beste reistijd voor Sri Lanka? Dat hangt af van je bestemming Het hele jaar door ligt de temperatuur rond 30 °C en kan er af en toe regen vallen. Sri Lanka kent twee regenseizoenen (moessons): Yala loopt van ca. mei tot september en zorgt voor regen in het zuiden, westen en midden, Maha loopt van ca. november t/m maart en zorgt voor regen in het noorden en oosten. Tijdens de regenseizoenen valt er meer regen, maar dit is vaak in de ochtend of avond en een bui duurt vaak niet lang. De beste reistijd voor de zuidwestkust van Sri Lanka – waar wij de meeste accommodaties aanbieden – is van ca. december tot april.
Taal
Er zijn twee officiële talen in Sri Lanka: Singalees en Tamil. De eerste is de moedertaal van het grootste deel van de bevolking. In de toeristische gebieden wordt ook Engels gesproken.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Sri Lanka geen EU-land.
Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.
Tijdsverschil
Er is een tijdsverschil tussen Nederland en Sri Lanka. In de wintertijd is het 4,5 uur later dan in Nederland. In de zomertijd is het verschil 3,5 uur.
Toeristenbelasting
In Sri Lanka betaal je voor zover bij ons bekend geen toeristenbelasting.
Veiligheid
Sri Lanka – en dan met name de badplaatsen in ons aanbod – zijn over het algemeen veilig. Houd wel rekening met zakkenrollers. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Vooral in drukke winkelstraten en op stations en markten zijn zakkenrollers actief. Er is daarnaast een kans op terroristische activiteiten. Wees vooral alert op drukbezochte plekken en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.
Criminaliteit komt regelmatig voor in Sri Lanka. Denk hierbij aan berovingen en aanrandingen. Ga niet na zonsondergang de straat op en wees ook overdag op je hoede. Draag geen opvallende sieraden en laat waardevolle spullen – indien mogelijk – achter in een kluisje. Als alleenreizende vrouw raden we je aan extra alert te zijn.
Houd ook rekening met onveilige situaties door de natuur. Tijdens de regenseizoenen in Sri Lanka kunnen er overstromingen ontstaan. Let ook op voor zogenaamde muistromen voor de kust van Sri Lanka. Deze sterke stroming trekt zwemmers en watersporters van het strand weg. Vraag ter plaatse waar je veilig de zee in kunt en ga bij een rode vlag nooit het water in.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Vervoer
Het verkeer in Sri Lanka is chaotisch. Niemand houd zich echt aan de verkeersregels en op sommige plekken zijn de wegen heel slecht. Er zijn daarom ook vaak ongelukken in Sri Lanka. We raden je aan om een excursie te boeken of een auto met chauffeur te huren.
Vluchttijd
Er gaan op dit moment geen directe vluchten vanaf Amsterdam en Brussel naar Colombo. De vluchttijd naar Sri Lanka is dus afhankelijk van hoe lang jouw overstap/tussenstop duurt. Gemiddeld ben je ca. 15 uur onderweg.
Meer praktische informatie over Sri Lanka
- Fooi geven in Sri Lanka? Sri Lankanen zien fooi echt gezien als aanvulling op hun – vaak niet zo hoge – salaris. Kruiers, kamermeisjes en taxichauffeurs kun je een kleine fooi geven. Ben je tevreden over de service? In hotels en restaurants is 10% fooi redelijk standaard.
- Fotograferen en filmen is meestal geen probleem in Sri Lanka. Vraag op religieuze plekken en als je (lokale) bevolking fotografeert wel even vooraf of dit mag. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is niet toegestaan.
- Het is een kleine stap om bedelende kinderen wat extra te geven. Doe dit liever niet; ze worden hierdoor aangemoedigd om te blijven bedelen bij toeristen. Als je iets wilt geven, doe dit dan via een dorpshoofd, weeshuis of school. Geld is niet per se nodig, ze worden wel blij van bijv. pennen, schriftjes en kleding.
- Wanneer je een kerk, moskee of tempel bezoekt, raden we je aan om – uit respect voor de Sri Lankanen – kleding te dragen die knieën en schouders bedekt. Een omslagdoek is handig om mee te nemen.
- Wil je roken in Sri Lanka? In Sri Lanka geldt officieel een rookverbod, het wordt ook als onbeleefd gezien om op straat te roken (zeker voor vrouwen). Niet overal wordt er even streng omgegaan met het rookverbod. Er zijn genoeg plekken in restaurants, cafés en hotels waar je een sigaret mag opsteken.