Verenigde Arabische Emiraten: Abu Dhabi

Verenigde Arabische Emiraten: meer dan alleen Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit zeven emiraten. Hoeveel ken jij er écht? Weinig mensen komen verder dan Dubai. Tijd om ook eens twee andere belangrijke emiraten uit te lichten.

Verenigde Arabische Emiraten in een notendop

De Verenigde Arabische Emiraten is één land, bestaande uit de zeven emiraten Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah en Umm Al Qaywayn. Kijkend naar de wereldkaart vind je het land in Azië, grenzend aan zowel Saoedi-Arabië als Oman.

Hoewel Abu Dhabi het grootste emiraat is, is dit zeker niet het bekendste emiraat. Deze eer komt toe aan Dubai. Het is niet zonder reden populair; we schreven talloze artikelen over alles wat deze hippe metropool biedt.

Toch zijn er nog twee emiraten die – naast Dubai – steeds populairder worden onder Nederlandse vakantiegangers; Abu Dhabi en Ras al-Khaimah. Tijd om deze twee eens onder de loep te nemen.

Groots & veelzijdig Abu Dhabi

Verenigde Arabische Emiraten: Abu DhabiWe noemden het eerder al even; Abu Dhabi is het grootste van de zeven emiraten. Hoewel het emiraat een oppervlakte heeft van bijna 68.000 km², speelt praktisch alles zich af in de gelijknamige hoofdstad. Dit is overigens niet alleen de hoofdstad van Abu Dhabi zelf, maar ook van de hele Verenigde Arabische Emiraten. En het is tevens de plek waar jij ongetwijfeld jouw vakantie in Abu Dhabi (op een enkel uitstapje na) zal vieren!

Is Abu Dhabi heel anders dan Dubai? Nee, eigenlijk niet. Je vindt er – net als bij de grote broer – architectonische hoogstandjes in de vorm van futuristische wolkenkrabbers, prachtige Arabische gebouwen met dito details én witte zandstranden. Dat betekent dat je ook hier aan het goede adres bent voor een veelzijdige vakantie.

Wat je zowel kunt zien en doen in Abu Dhabi? We maakten een shortlist voor je:

  • Stap in ’s werelds snelste achtbaan in Ferrari World. Ja, niet alleen Dubai is een expert in het breken van records.
  • Als je dacht dat de Toren van Pisa scheef was, moet je zeker even een kijkje nemen bij Capital Gate. Eén groot verschil: deze wolkenkrabber – die bekend staat als World’s Furthest Leaning Man Made Tower – is bewust zo gebouwd.
  • Breng een bezoek aan de Sjeik Zayed Moskee, de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten. We gooien er een paar indrukwekkende cijfers tegenaan: er is plaats voor ca. 40.000 moskeegangers, je vindt er meer dan 80 koepels en de marmeren en gouden pilaren zijn zéker niet op twee handen te tellen.
  • Wist je dat het Louvre niet alleen in Parijs staat? In 2017 werd een dependance geopend in Abu Dhabi. Op een oppervlakte van ca. 64.000 m² vind je een enorme collectie aan oude en hedendaagse kunst. Je vindt er ook werk van onze eigen Vincent van Gogh. En de koepel van het gebouw? Ook al zo creatief!
  • Cultuur snuiven? Daarvoor ga je in Abu Dhabi naar Al Ain, een plaats op ca. een uurtje rijden van de hoofdstad. Ooit was dit een belangrijke stop voor de handelskaravaan tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Anno 2018 kun je er nog eeuwenoude forten, archeologische plaatsen en een prachtige oase vinden.
  • Het is een must do tijdens een stedentrip naar Dubai, maar dat geldt ook zeker als je in Abu Dhabi verblijft. Ga op jeepsafari! Dune bashen was nog nooit zo leuk.
Yas Island Rotana, Abu DhabiZoek je een modern hotel voor al jouw avonturen in Abu Dhabi? Eén van onze meest geboekte hotels is Yas Island Rotana. Het hotel biedt een breed aanbod aan faciliteiten en diverse bezienswaardigheden liggen op loopafstand.

Ras al-Khaimah, toevluchtsoord voor zonzoekers

Verenigde Arabische Emiraten: Ras al-KhaimahDubai & Abu Dhabi hebben alles in huis voor een überzonnige & culturele stedentrip. De emiraten zullen imponeren en tot rust komen is eigenlijk zonde van je tijd als er zoveel te zien en te doen is. Tot rust komen kan echter wel in Ras al-Khaimah, dat vooral wordt gezien als getaway voor een weekje zon en strand.

Eerst even wat extra achtergrondinformatie. Ras al-Khaimah (dat regelmatig RAK wordt genoemd) is het meest noordelijke én meest natuurlijke emiraat van allemaal. Je vindt er prachtige woestijngebieden die een schril contrast vormen met groene gebieden. Ook vind je er mangrove en bergen.

Dat het zo groen is, is gezien de temperaturen best verrassend. Het is hier namelijk het hele jaar door minimaal 28 °C. En daar hebben we meteen een groot pluspunt te pakken! Dit klimaat nodigt uit tot sunsnacken. En laat je in Ras al-Khaimah nu een overdaad aan prachtige stranden hebben. Allemaal omgeven door knalblauw water, dat fel afsteekt tegen het witte zand.

Kun je naast sunsnacken ook nog dingen ondernemen? Jazeker! Neem bijvoorbeeld een kijkje in de gelijknamige hoofdstad. Deze bestaat feitelijk uit twee wijken, verbonden middels een kreek. Je vindt er boeiende musea (waaronder het nationaal museum) en kunt terecht in een deel dat Klein-India heet. Hier vind je de leukste winkeltjes met Indische producten.

Voor families biedt Ras al-Khaimah o.a. een groot waterpark, Iceland Waterpark. Om er ook nog even een record tegenaan te gooien; je vindt hier ’s werelds grootste kunstmatige waterval. Samen met een flinke reeks glijbanen en waterattracties.

Sportief aangelegd? Ga in een van de prachtige natuurgebieden paardrijden, trotseer op twee wielen het Hadjargebergte of stap op een kameel. Kamelenraces zijn hier aan de orde van de dag overigens. Tussen oktober en maart kun je die elke vrijdagmorgen bijwonen.

Combineer de Verenigde Arabische Emiraten eenvoudig

Vind jij het onmogelijk om te kiezen uit drie totaal verschillende, maar allemaal oh zo leuke emiraten? Combineer ze gewoon in één vakantie door in Dubai te verblijven. Vanuit de metropool rijd je in anderhalf uur naar het noorden voor Ras al-Khaimah en naar het zuiden voor Abu Dhabi. Prima te doen voor een goedgevuld dagtripje!

Georganiseerd op pad? Bij onze partner GetYourGuide kun je o.a. een dagtour naar Abu Dhabi boeken vanaf Dubai. Je komt oog in oog te staan met o.a. de Sheikh Zayed Grand Mosque, bezoekt diverse andere imponerende gebouwen en neemt een duik in de geschiedenis bij het UAE Heritage Village.

Alle opties voor de Verenigde Arabische Emiraten op een rij? Bekijk ons voordelige aanbod. We zijn benieuwd of jij uiteindelijk voor Dubai, Abu Dhabi of Ras al-Khaimah gaat.

Fotografie: Stanislav71 | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *