Doen El Gouna, Egypte

Wat te doen in El Gouna? (naast ultiem sunsnacken)

Egypte staat bekend als de ultieme zonbestemming en strandhangen kan je hier dan ook als de beste. Maar wie afreist naar een van de badplaatsen aan de Rode Zee hoeft echt niet alleen op een strandbedje te liggen. Kijk maar eens wat je allemaal kunt doen in El Gouna.

El Gouna in het kort

Een bijzondere badplaats; zo mag je El Gouna zeker noemen. Het Egyptische pareltje, dat dit jaar precies 30 jaar bestaat, wordt met dank aan de vele kanalen ook wel het Venetië van Egypte genoemd. Aan water geen gebrek en het is dan ook niet gek dat de badplaats geliefd is onder sunseekers en watersporters.

Ook de kleinschaligheid maakt El Gouna tot een populaire bestemming; de badplaats is meer een afgesloten vakantiedorp dan een enorm toeristenoord. Ja, je vindt er zo’n 20 hotels en ja, alles is er ingespeeld op toerisme. Crowded voelt het er echter allerminst.

Hier kabbelt het leven voort in een rustig tempo. Zo rustig dat een week aan het zwembad van het hotel best aantrekkelijk klinkt. Maar laat je hier niet te veel door verleiden; je kunt daarnaast ook genoeg doen in El Gouna, bleek toen ik er onlangs een aantal dagen op ontdekkingstocht ging. Kijk je mee?

Beoefen een van de vele watersporten

Waar El Gouna 30 jaar geleden nog één grote zandbak was, is het nu een luxe vakantiebestemming met vooral vier- en vijfsterren hotels. Opgezet door de miljardair Samih Sawiris. Waarom? Hij zocht in 1989 een plek om zijn luxe jacht aan te meren en toen hij die niet kon vinden, besloot hij er zelf een aan te leggen. It’s that simple!

Inmiddels is El Gouna een volledig op zichzelf staand dorp, en wel een heel bijzondere. Het bestaat uit meerdere eilandjes met daartussendoor kanaaltjes. Alle eilanden worden verbonden door kleinere en grotere bruggen. Gezamenlijk wordt dit de El Gouna Lagoon genoemd. De kanalen tussen de eilandjes lenen zich prima voor een middagje suppen, dat erg populair is in de Egyptische badplaats.

Nog populairder is kitesurfen. De badplaats biedt meerdere toffe kitespots (waaronder Zeytouna Beach) en aan wind is er eigenlijk nooit gebrek. Alleen de dagen rondom de ‘nieuwe maan’ schijnen behoorlijk windstil te zijn, maar dan kan je lekker chillen op een ligbedje op het strand. Of een van onderstaande dingen doen in El Gouna…

Schiet kleurrijke plaatjes in Downtown

Doen in El Gouna, Egypte: downtownEen oud centrum kent El Gouna niet; de badplaats werd immers pas 30 jaar geleden bedacht aan een tekentafel. Toch is er wél een deel dat je niet mag overslaan tijdens een vakantie in El Gouna, Downtown El Gouna.

Waarom? Naast dat dit de plek is om een leuk restaurantje of barretje te spotten, vormt het ook een kleurrijk plaatje met dank aan de vele gebouwen in zand-, oker- en roestkleuren. Deze contrasteren met prachtige bloemen. Op de koop toe krijg je óók nog eens een paar prachtige muurschilderingen. En dan mag een plaatje bij de dromedaris zeker niet ontbreken!

Ga dineren in de jachthaven

De jachthaven; het is de plek waar alles mee begon voor El Gouna. Dit waren de eerste strepen aan de tekentafel om tot de badplaats te komen die het nu is. Het is daarbij dé plek om een avondje chique te dineren.

Verspreid door El Gouna vind je ca. 100 bars en restaurants. Het gros hiervan, en sowieso de meest bekende, vind je rondom de jachthaven. Vanaf de terrasjes geniet je van de zon, een goede cocktail, uitzicht over de meest luxe boten én lekker eten.

Eén van de hotspots is Pier 88, een drijvend restaurant met een beperkt aantal plekken. Zorg dat je vooraf reserveert! Van dezelfde eigenaar vind je aan de andere kant van de haven ook nog een beachbar.

Laat je rondrijden in een tuktuk

Doen in El Gouna, Egypte; tuk tukTaxi’s zie je in El Gouna maar weinig; dé manier om je hier rond te laten rijden is met een tuktuk. De kleine charmante wagentjes kunnen – afhankelijk van het type – drie tot vier mensen vervoeren van punt A naar B. Bijvoorbeeld vanaf je hotel naar dat ene restaurantje waar je graag wilt eten.

Betaalbaar is het ook nog; je bent veelal slechts een paar euro armer aan het einde van de rit. En lekker easy, de tuktuk’s zijn eenvoudig te bestellen met o.a. de Uber-app. Ook bij de receptie van jouw hotel helpen ze je met alle liefde op weg bij het reserveren van jouw tuktuk-ritje.

Ben je net gearriveerd in El Gouna en wil je op een rustige manier kennismaken met de badplaats? Je kunt ook een rondrit langs de hotspots boeken. Je bent dan ca. een uurtje op pad en wordt o.a. langs de haven en diverse stranden gebracht.

Plan een boottrip over de El Gouna Lagoon

Er is ook een andere manier om El Gouna te ontdekken; vanaf het water! Op diverse plekken zijn er opstappunten voor rondvaartbootjes. Deze leiden je over de kanalen en langs mooie uitzichtpunten en prachtige resorts.

In sommige gevallen gaat er een gids mee aan boord. Deze kan je meer vertellen over de omgeving. Oh en let op, kies als het even kan voor een bootje met overkapping. Op het heetst van de dag is de kans op verbranding anders wel erg groot.

Overnacht in Cook’s Club El Gouna

Doen in El Gouna, Egypte: hotel Cook's Club El GounaMet ca. 20 hotels is er voor ieder wel wat wils te vinden in El Gouna; van all inclusive resorts met talloze faciliteiten tot hotels waar je in stijl geniet van kleinschaligheid. Cook’s Club El Gouna is dé plek als jij gaat voor deze laatste.

Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe hotelketen aan ons aanbod toegevoegd; de Cook’s Club Hotels. Een keten die staat voor stijlvol én betaalbaar. Voor goede cocktails en fijne tunes. Voor socializen aan het zwembad. En voor puur & gezond eten. Stuk voor stuk pareltjes!

Onlangs opende een nieuwe Cook’s Club-hotel haar deuren; in El Gouna dus. Het hotel ligt aan de lagune, met een eigen privéstrandje voor de deur. Je waant je in oosterse sferen dankzij de vele Oriëntaalse details en in de kamers wentel je je in luxe.

Collega’s Laura & Marleen hadden de primeur om dit nieuwe hotel te testen. Lees hun verslag om meer over dit pareltje te weten te komen.

Geniet van de sterrenhemel in de woestijn

El Gouna is een kleine stip op een grote kaart; het wordt aan de ene kant omsloten door water én aan de andere kant door flink veel woestijn met op de achtergrond bergen. Deze laatste kant is een kant die je óók zeker moet ontdekken tijdens een vakantie in Egypte.

Ter plaatse worden er talloze jeepexcursies naar de woestijn aangeboden. Elke excursie wordt anders ingedeeld, maar in veel gevallen start je in de middag vanuit je hotel om bij de bedoeïenen te eindigen en te genieten van een diner onder een geweldige sterrenhemel. Een once in a lifetime experience!

Bekijk de zonsopgang vanaf een paard

Doen in El Gouna, Egypte: paardrijdenHeb jij geen moeite met een vroege wekker op vakantie? Dan hebben we dé tip voor je! Bij Habiba Horses kun je paardrijtochten bij zonsopgang maken.

Met een kleine groep ga je vanaf ca. 04.00-04.30 uur op pad. Je volgt een route richting de kust terwijl de oranje zon langzaam uit zee opkomt. Magisch!

Om het plaatje compleet te maken, kun je in de zomer (in de winter is het water te koud) de paardrijtocht afsluiten met een ‘duik’ in zee. De zadels gaan af en skin on skin rijd je met jouw paard de horizon tegemoet. Eenmaal diep genoeg gaat het paard over tot zwemmen. Met jou op zijn rug. Een ervaring om nooit te vergeten!

Ontdek de onderwaterwereld

De Rode Zee, waar El Gouna aan grenst, is wereldbekend vanwege de geweldige duikmogelijkheden. Je vindt er talloze duikspots in de omgeving, zeker nabij het 30 km verderop gelegen Hurghada.

Of je nu een beginner bent of wilt gaan voor een gevorderde duik naar bijv. een van de aanwezige scheepswrakken; het kan allemaal tijdens jouw vakantie. In El Gouna zijn diverse duikscholen gevestigd. Informeer hier naar de mogelijkheden die passen bij jouw wensen en bovenal ervaringen.

Genoeg te doen in El Gouna dus! Welke activiteit komt bovenaan jouw lijstje te staan?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Wat te doen in El Gouna? (naast ultiem sunsnacken)

  1. Leuk om te lezen. Wij gaan in februari 2020 naar El Gouna en we hebben er nu al ontzettend veel zin in. Wordt onze eerste keer naar Egypte en dat maakt het extra bijzonder. Dit soort artikelen en positieve recensies maken ons meer dan nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *