Duiken Hurghada: mooiste duikspots

Duiken in Hurghada: waar vind je de mooiste duikspots?

Als Egypte ergens om bekend staat, is het wel haar prachtige onderwaterwereld. Duikers van over de hele wereld roemen de Rode Zee (en dan met name Hurghada) om de vele duikmogelijkheden. Maar waar kun je duiken in Hurghada en wat zijn de beste duikspots? We zetten ze op een rij en geven je meteen nog wat handige tips mee!

We hebben veel kennis bij dé VakantieDiscounter; alle medewerkers bij elkaar hebben al heel wat reizen gemaakt. Ieder zo met zijn eigen expertise. Maar als het gaat om duiken, kan je beter een diehard duiker aan het woord laten. Zoals Peter. Hij is fervent duiker en eigenaar van het duikcentrum Voodoo Divers in Hurghada. Dit is het enige Nederlandse PADI duikcentrum in de Egyptische badplaats.

Peter en zijn gidsen Willy, Abdu en Hanneke zetten hun favoriete duikspots voor je op een rij. Het fijne aan deze plekken om te duiken in Hurghada? Je kunt er meerdere op één dag aandoen. Zo zie je behoorlijk wat!

Sha’ab Iris

Diepte: 12 meter. Zicht: 15+ meter. Level: van beginners tot gevorderden.

Deze prachtige duikstek kenmerkt zich door een reeks van kleurrijke koraaltorens, die mooi verspreid staan op een zandplateau van zo’n 12 meter diep. Als je geluk hebt, dan komen er wat adelaarsroggen of dolfijnen voorbij, maar ook zonder hen is deze plek een lust voor het oog.

Vanwege de geringe diepte kun je de koralen en alle prachtige kleuren optimaal aanschouwen en er zwemt eindeloos veel vis rond. Grote scholen glass fish en silversides worden op spectaculaire wijze uiteengerukt door jagende makrelen, die deze vissen maar al te graag als lunch verorberen.

Met een beetje mazzel spot je een octopus die verstopt zit in een rotsblok. In de vele ‘poetsstations’ tref je zomaar een napoleonvis of tandbaars aan, die zich laat verzorgen door een poetsvis. Poetsvissen helpen namelijk andere vissen door het verwijderen van restanten dode huid en parasieten.

Police station/Gorgonia Garden

Diepte: 100+ meter. Zicht: 20-30 meter. Level: van gemiddelde duikers tot gevorderden.

Deze spot – met de bijnaam Vrije Val – is een must see voor gevorderde duikers! Je maakt hier een spectaculaire driftduik langs een steile bodemloze wand. Op ca. 20 tot 30 meter diep tref je waaierkoralen aan. Met de afmeting van een auto! Duikers speuren hier vaak naar de schuwe spitssnuit koraal klimmer. Ga je met Peter, Willy, Abdu of Hanneke op pad, dan kunnen ze deze zo voor je aanwijzen.

De stroming brengt je vervolgens naar een plateau onder de boten, waar grote adelaarsroggen, murenes en schildpadden geen zeldzaamheid zijn. In het ondiepe deel vind je daarnaast een prachtige koraalwand. Hier zwemmen steenvissen en de grote napoleonvis rond.

Duiken Hurghada - Napoleonvis

Belina Wrak – Slugs on drugs

Diepte: 9 meter. Zicht: 4-5 meter. Level: van beginnende duikers tot gevorderden.

Een ondiepe wrakduik, maar wat voor een duik! Op en in het wrak zie je uit de kluiten gegroeide slakken. Om foto’s te maken van deze reuzen heb je bijna geen macro lens nodig.

Het wrak is een kraamkamer en schuilplaats voor jong en oud. En aparte vissoorten. Zoals de vleermuisvis, koraalmeervallen, gespikkelde scheermesvis, geelbruine koffervis, kam fluweelvis en een flinke school geelstaart barracuda’s.

Sha’ab Willy, Sha’abaha, Turtle Bay

Diepte: 12-15 meter. Zicht: 15 meter. Level: van gemiddelde duikers tot gevorderden.

De meest ervaren gidsen van Peter duiken al meer dan 15 jaar in Hurghada, waardoor ze de riffen kennen als hun broekzak. In het laagseizoen gaan ze zelfs pionieren en daardoor kennen ze plekken waar niemand anders duikt. Zo kunnen zij je echt ongerepte duikstekken aanbieden.

Op deze spot vind je maagdelijke koralen in alle kleuren en maten, zover het oog reikt. Grote roggen, schildpadden en dolfijnen komen regelmatig langs. En je hebt 100% garantie dat je geen andere duikers tegenkomt tijdens deze duiken. Ja, dit kan nog in Hurghada!

Fanadir South – Paardje in de wei

Diepte: 14 meter. Level: van beginnende duikers tot gevorderden.

Een ‘gewone’ duik langs een mooie koraalwand met een heel bijzondere bonus. Het zeegras in de lagune is een thuis voor het doornig zeepaardje, de zeegras spookfluitvis, de dwergkoraalduivel en de Red Sea walkman (filament duivelsvis). Goed zoeken!

Duiken Hurghada - Zeepaardje

Hoe vind je een betrouwbaar duikcentrum?

Door de enorme populariteit onder duikers zie je aan de Rode Zee vaak door de bomen het bos niet meer; er zijn zoveel duikcentra. Alleen in Hurghada vind je er al meer dan 100. Deze vind je langs de kant van de straat of in diverse hotels. Hoe maak je hier nu een keuze uit?

Veel mensen laten zich leiden door mond-tot-mond reclame en TripAdvisor beoordelingen. Ook wordt er gekeken naar de website van een duikcentrum, maar dit zegt niet alles. En het feit dat ze aangesloten zijn bij PADI, SSI of andere duikorganisaties zegt ook niet alles.

En een voordelige prijs kan misleidend zijn. Een dag duiken voor $ 25 dollar is simpelweg niet haalbaar; dan moet er wel op essentiële zaken bespaard zijn. Peter heeft in de 12 jaar dat hij in Egypte is enorm veel misstanden gezien wat dat betreft. Daarom een belangrijke tip van Peter: check de website van het CWDS.

CWDS: vind een betrouwbaar duikcentrum in Hurghada

“Niet elk duikcentra dat is aangesloten bij bijv. PADI werkt legaal. We zien ook genoeg duikcentra die illegaal werken hoog in de TripAdvisor lijsten verschijnen. Hoe weet je wanneer een duikcentrum legaal werkt? Een duikcentrum moet eerst een vergunning krijgen van het ministerie van Toerisme (MOT). Die hebben echter geen verstand van duiken en veiligheid.

Daarom worden er allereerst controles uitgevoerd vanuit Chamber of Diving and Water Sports, ofwel CWDS. Deze non-profit organisatie controleert duikcentra d.m.v. een jaarlijkse ISO-controle, waarbij ze moeten voldoen aan de zware standaarden van de European Underwater Federation (EUF). Duikuitrustingen, tanks en compressoren worden gecheckt, de administratie wordt doorgenomen, er wordt een blik geworpen op het cursusmateriaal en het personeel en de werkvergunningen worden onder de loep genomen. Ook worden er gesprekken gevoerd met duikers die de diensten van het bewuste centrum afnemen.

Als alles naar tevredenheid is en aan alle ISO-eisen is voldaan, krijgt het duikcentrum de nieuwe vergunning en wordt het CDWS-lidmaatschap weer met 1 jaar verlengd, dit lidmaatschap is maar één van de eisen van MOT om een vergunning te krijgen. Kijk dus altijd eerst op de website van het CDWS. Staat het door jou gekozen duikcentrum hier niet bij? Dan werken ze illegaal.

Duik jij al jaren bij een duikcentrum naar alle tevredenheid en staat deze niet op de lijst? Het kan natuurlijk gewoon goed gaan, maar wat als het een keer misgaat? Helaas merk je dan pas waarom het duikcentrum niet op de website van het CDWS staat. Om nog maar te zwijgen over hoe jouw verzekering ermee omgaat als er wat gebeurt…

Maak dus altijd een bewuste en weldoordachte keuze voor een duikcentrum. En ja, dat zal niet de goedkoopste zijn, maar een duikcentrum met een geweldige service, oog voor veiligheid en milieu, voor een eerlijke prijs.”

Duiken Hurghada - Duikcentrum

Vanuit je bed direct de boot op?

Zie jij een of meerdere dagen duiken in Hurghada wel zitten? Peter en zijn gidsen heten je van harte welkom bij Voodoo Divers. Het duikcentrum ligt achter Bella Vista Resort Hurghada, een van onze best geboekte viersterren hotels in Egypte. Na het ontbijt stap je zo aan boord van de boot!

Ga jij duiken in Hurghada? We wensen je veel plezier met deze (en andere) duikspots in de Rode Zee.

Fotografie: Hanneke van Liere en Willy Hagen (Voodoo Divers) en Shutterstock.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *