Winterzon vakantie in Agadir

8 redenen voor een winterzonvakantie in Agadir

Gouden stranden, groene eucalyptusbomen, een helderblauwe oceaan: Agadir wordt niet zonder reden één van de mooiste badplaatsen of de vakantiehoofdstad van Marokko genoemd. Boek een winterzonvakantie naar Agadir en ontdek wat de Noord-Afrikaanse badplaats te bieden heeft.

Winterzonvakanties zijn de afgelopen jaren in opkomst, sterker nog; ze zijn populairder dan wintersportvakanties. We willen graag met een cocktail in ons hand genieten van de warme zon terwijl thuis iedereen in dikke truien loopt.

Favoriete winterzonbestemmingen van de afgelopen jaren zijn o.a. Curaçao, de Canarische Eilanden, Kaapverdië en Egypte. Maar dit jaar is er een nieuwe underdog, Marokko. Liefhebbers van steden zullen voor Marrakech kiezen, maar strandliefhebbers zullen eerder voor Agadir gaan, één van de mooiste badplaatsen van het Noord-Afrikaanse land. Maar wat kun je verwachten van een winterzonvakantie in Agadir? We zetten het voor je op een rij.

1. 300 dagen zon per jaar

De hoofdreden om een winterzonvakantie naar Agadir te boeken; het fijne klimaat. Agadir heeft een klimaat dat je kunt vergelijken met dat van de Canarische Eilanden, maar door haar beschutte ligging achter het Atlasgebergte, staat er een stuk minder wind. De wind die er wel is, is afkomstig uit de Sahara en dus een stuk aangenamer dan wij gewend zijn. En: je hebt er gemiddeld 300 dagen zon per jaar!

2. Een bewogen geschiedenis

Agadir werd in 1505 opgericht. In dat jaar besloot een Portugese koopman een fort te bouwen. Toen het land niet veel later in handen kwam van de Portugese koning Manuel I werd dit eenzame fort langzaam omgetoverd tot een belangrijke havenstad. In 1541 werden de Portugezen verjaagd door de stichter van de Saadiaanse dynastie, Mohamed Echeikh El Mehdi. Mohamed was uiteindelijk verantwoordelijk voor de welvaart van de stad; hij zorgde ervoor dat er dagelijks schepen af- en aanvaarden met specerijen, suikerriet, huiden en goud.

Lange tijd bleef de stad welvarend, tot in 1960 het noodlot toesloeg; Agadir werd getroffen door een grote aardbeving en in één klap van de kaart geveegd. Hoewel veel inwoners het leven lieten, bleven de overlevenden niet bij de pakken neerzitten. Koning Mohamed V sprak de allesomvattende woorden: “Zoals het lot besliste dat Agadir vernietigd zou worden, zal onze wilskracht en geloof ervoor zorgen dat het herrijst.”

Met dank aan deze instelling is Agadir nu één van de belangrijkste en populairste steden van Marokko. Ondanks de modernisering vind je hier ook nog het traditionele Marokkaanse leven terug en kun je stiekem een kijkje nemen in deze lange geschiedenis.

3. De medina, een aaneenschakeling van kleine, smalle straatjes

Winterzon vakantie AgadirTijdens de aardbeving in 1960 werd ook het oude centrum, beter bekend als de medina, gelijk gemaakt met de grond. Tijdens de heropbouw hebben de overlevenden geprobeerd om zoveel mogelijk van de voormalige stad in oude staat terug te brengen. Kijkend naar de schade die er toen was, is dit ze verrassend goed gelukt.

De medina is een aaneenschakeling van klein kleine straatjes en steegjes met talloze winkeltjes, traditionele ateliers en natuurlijk restaurants waar je kennis kunt maken met Marokkaanse specialiteiten.

Ook vind je in de medina nog traditionele souks. Specerijen, lederwaren, kruiden en souvenirs worden hier in grote getale aangeboden. Ga nooit akkoord met de eerst geboden prijs, marktkoopmannen zijn er qua prijs op ingespeeld dat je altijd zult afdingen.

4. Het mooiste uitzicht over Agadir

Voor een spectaculair, panoramisch uitzicht over de Marokkaanse stad ga je naar de Kasbah. De 16e eeuwse Kasbah deed tot aan de verwoestende aardbeving dienst als burcht. Ondanks dat je er nu nog enkel delen van de muren vindt en een toegangspoort is een bezoekje, juist vanwege het uitzicht, de moeite meer dan waard.

5. Een groot aanbod aan betaalbare hotels en vakanties in Agadir

Winterzon vakanties AgadirAgadir is een toeristische plaats en dat betekent een breed aanbod aan hotels, die allemaal met elkaar concurreren. Daar heb jij profijt van, want hierdoor worden luxe hotels zeer betaalbaar aangeboden. Bekijk o.a. eens de volgende hotels:

  • Met dank aan haar ligging aan het strand, familiekamers tot zes personen, het zwembad met vier spectaculaire glijbanen en de miniclub is het viersterren Kenzi Europa Hotel een geschikte accommodatie voor families met jonge kinderen. Je kunt er daarnaast o.b.v. all inclusive verblijven, dat wordt onbezorgd genieten!
  • Pal aan het strand verblijven? Dat kan bij Riu Tikida Beach. Geniet van het heerlijke weer aan het zwembad, de wellnessfaciliteiten én het lekkere eten. Groot pluspunt; dit hotel hanteert een adults only formule. Relax!
  • Verblijf all inclusive in het viersterren Les Dunes D’or Agadir, dat op loopafstand van het gezellige centrum van Agadir ligt. Culinair genieten kan hier ook; het hotel beschikt over maar liefst vijf restaurants van een hoog niveau.

6. Paradijs voor sportliefhebbers

Door haar ligging aan de Atlantische Oceaan is Agadir een waar paradijs voor watersporters. Je kunt er uren snorkelen en de onderwaterwereld in je op laten nemen, of een surfplank pakken en kennismaken met de soms wat onvoorspelbare golven van Marokko. En wat dacht je van een zeiltocht bij zonsondergang?

Ook op het droge kom je als sportliefhebber aan je trekken. Agadir beschikt over de mooiste golfbanen van Marokko en er zijn meer dan genoeg tennisbanen. Ga paardrijden op het strand of, als je liever voor een rustigere activiteit gaat, maak een wandeling door de omgeving en langs de vele eucalyptusbomen.

7. Maak kennis met traditioneel Marokko

Winterzon vakantie in AgadirAls je kennis wilt maken met traditioneel Marokko kun je vanuit Agadir afreizen naar het verderop gelegen Tiznit. Hier zie je bewoners in traditionele klederdracht, die hun ezels nog beladen met goederen om hun waren vanaf de berghuisjes te vervoeren.

Waar je in de souks in Agadir nog wel eens massaproductie souvenirs aantreft, zal je na een bezoek aan Tiznet terugkeren met prachtige traditionele kettingen, armbanden, ceinturen of zelfs voorhoofdsieraden.

Ook in het dorp Taroudannt maak je kennis met het traditionele karakter van Marokko. In het dorp, dat omgeven wordt door een stadsmuur, vind je mooie tuintjes, grote olijfbomen, steegjes en karakteristieke huisjes. In de knusse cafés kun je samen met de locals genieten van een kopje verse muntthee. Romantische zielen dienen zeker een tocht per koets te maken in de avonduren, als Taroudannt magisch verlicht is.

8. Flamingo’s in Souss Masa

Natuurliefhebbers kunnen tijdens een verblijf in Agadir een bezoek brengen aan het schitterende natuurreservaat Souss Masa. Terwijl de flamingo’s boven je langs vliegen, word je gepasseerd door gazelles en hoor je het gekwetter van tientallen soorten vogels waaronder de laatste exemplaren van de kale ibis. Met kinderen kan het overigens net zo leuk zijn om Vallée des Oiseaux te bezoeken. In deze dierentuin, in het hartje van stad, kun je vogels van over de hele wereld spotten.

Zie jij een winterzonvakantie naar Agadir wel zitten? We hebben een breed aanbod aan hotels waar je uit kunt kiezen. Extra luxe: verblijf in een van deze all inclusive hotels.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *