Staat Marrakech al ééuwen op jouw verlanglijstje en is het nu eindelijk zover? Zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat. Of goed voorbereid een keuze maakt qua locatie van je hotel. Met dit artikel helpen we je vast op weg.
Als we het hebben over de vier koningssteden van Marokko, dan hebben we het over Fez, Rabat, Meknes en – last but not least – Marrakech. Deze laatste is het meest bekend en ook het meest populair. De hele stad ademt het verhaal van duizend-en-één-nacht en de kleuren en geuren komen je tegemoet in de souks. Bij de vele rooftopbars en -restaurants maak je, met zicht op prachtige zonsondergangen, kennis met de lokale keuken. Al je zintuigen worden hier tegoed gedaan!
Palmeraie vs. de oude stad: waar verblijf je?
Als je een hotel gaat zoeken voor jouw vakantie in Marrakech, dan heb je grofweg de keuze uit twee locaties; de oude stad en de Palmeraie.
Laten we beginnen met de laatste. De Palmeraie is een gebied op ca. 8 kilometer ten noorden van de stad. Het is de ideale verblijfsplaats voor vakantiegangers die op zoek zijn naar een combinatie van stad en luieren. In de Palmeraie vind je namelijk vooral luxe resorts, waar je in de zon of onder een palmboom kunt genieten van een welverdiend cocktailtje. Handig: veel hotels bieden een shuttleservice naar de oude stad.
Als we het over de oude stad hebben, dan hebben we het over het deel rondom het Djemaa el Fna. Dit wordt ook wel de Medina genoemd. Hier vind je de eerder genoemde kleurrijke souks en tal van bezienswaardigheden. Alleen al de muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten en tandentrekkers rondom het plein zijn een must see. Maar daarover later meer!
Niets leuker dan in de oude stad overnachten in een riad. Dit is een oorspronkelijk herenhuis dat is omgebouwd tot een luxe en kleinschalig hotel. Een aanrader is Riad Catalina. Hier heb je o.a. de beschikking over een zwembad op het dakterras.
Must see nummer 1 in Marrakech
Welke bezienswaardigheden je niet mag missen als je Marrakech voor de eerste keer bezoekt? Je kunt simpelweg niet om het plein Djemaa el Fna heen. Dit centrale plein, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is het levendigste deel van de stad. Locals en toeristen komen hier de hele dag samen, vanaf het moment dat ’s morgens de markt opengaat totdat ’s avonds de zon weer ondergaat.
Eerlijk is eerlijk; ’s avonds is het plein op z’n mooist! Er is volop entertainment en eetstandjes lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Houd er wel rekening dat je hier meer betaalt voor een maaltijd dan elders in de stad, maar alleen al vanwege de sfeer is het dat waard. Helemaal als je kiest voor een van de roofbar-restaurants rondom het plein.
Slenteren door de souks
De souks in de Medina vormen samen één grote highlight van Marrakech. Vanaf het plein belandt je binnen no time in een doolhof van smalle steegjes. Bang om te verdwalen? Vooral niet zijn. Hier is het namelijk echt geen straf om te verdwalen. Sterker nog; plan ruim de tijd om de souks te ontdekken.
Buiten het feit dat ze fotogeniek zijn en je het liefst om de meter wilt stoppen om een foto te maken, is er van alles te beleven. Ontwijk de ezels die door de straten lopen, schaf jezelf een Henna-tatoeage aan, snuif de geuren op die je tegemoet komen en stop voor een glas versgeperste jus d’orange.
Een plaatje van een moskee
De Koutoubia Moskee is niet alleen de grootste moskee van de stad, maar ook de belangrijkste. Sterker nog; het is eigenlijk hét symbool van Marrakech. De moskee, die op ca. 10 minuten lopen van het Djemaa el Fna plein ligt, is door een hoogte van 77 meter vanaf veel plekken in de stad te zien. Een handig herkenningspunt!
Niet-moslims mogen de moskee niet betreden, maar alleen al van buiten is het een plaatje om te zien. Het is gemaakt van de zachte rode steensoort die in veel meer gebouwen in de Marokkaanse stad is verwerkt.
Nog meer zien in Marrakech
We hebben de drie belangrijkste bezienswaardigheden gehad, maar dat is niet alles wat de stad te bieden heeft. Mis zeker ook deze plekken niet:
- Het 19e eeuwse Palais de la Bahia is groot, groter, grootst! Dit komt doordat de eigenaar, Si Moussa, niet wilde dat zijn vier echtgenotes en meer dan twintig bijvrouwen elkaar konden zien vanuit de tuin. Het gevolg: 160 kamers in een tuin met een oppervlakte van ca. 8 hectare. Niet gek dat de bouw ruim 10 jaar duurde.
- De moderne wijk Ville Nouvelle vormt een groot contrast met de souks. Hier vind je exclusieve winkels, designershops, boetieks, warenhuizen en luxe restaurants en bars.
- Een kijkje nemen in het verleden van Marrakech? Breng een bezoek aan het museum Dar Si-Saïd. Bewonder tapijten, sieraden, oude deuren en houtsnijwerk.
- Even op adem komen, kan in Jardin Majorelle, een prachtige tuin met palmbomen, cactussen, tropische vogels en een fontein.
En een stedentrip naar Marrakech is pas écht compleet als je een bezoek brengt aan een traditionele Marokkaanse hamam. Dan ga je zonder meer uitgerust naar huis!
Praktisch!
- Marokko mag dan een islamitisch land zijn, het is er niet zo streng als in veel andere landen. Zo kun je er gerust in moderne, Westerse kleding lopen. Ga echter niet voor de diepe decolletés of korte shorts. Bij het bezoeken van musea, openbare gebouwen en religieuze plekken wordt er overigens wel verwacht dat je je schouders, buik en knieën bedekt.
- Onderhandelen kan prima in de souks en op andere plekken in Marrakech; bijna niets heeft een vaste prijs. Als je om een prijs vraagt, krijg je vaak de vraag “Wat wil je ervoor betalen?” terug. Geven ze wel een prijs dan kun je uiteindelijk makkelijk op een derde uitkomen.
- Vraag een taxi-chauffeur nooit hoe duur een rit is. Geef eerst een voorzet en de taxi-chauffeur zal een tegenbod doen. Binnen de stad ben je echter nooit meer dan € 10,- kwijt. Ga je naar de Palmeraie dan kan het wel meer kosten.
- Hoe fotogeniek Marrakech en haar inwoners ook zijn, er gelden wel enige fotoregels. Straatartiesten kun je gerust op de foto zetten, maar ze verwachten wel iets terug. Zorg dus dat je altijd kleingeld op zak hebt. Bij andere personen raden we je aan om eerst toestemming te vragen. Het fotograferen van politieagenten en soldaten in uniform wordt niet gewaardeerd.
Zo… nu ben je goed voorbereid! Tijd om jouw koffers (en camera!) te pakken en Marrakech zelf te ontdekken.