Insider tips Marrakech

5 insider-tips voor Marrakech

Collega Irene vierde vakantie in Marokko en kwam laaiend enthousiast én met te leuke tips voor Marrakech terug. Die insider-tips willen we je natuurlijk niet onthouden.

Marrakech in een vogelvlucht

Parel van de Atlas, dat is niet zonder reden de bijnaam van Marrakech. Je waant je in de Marokkaanse stad in een verhaal uit duizend-en-één-nacht door de kleurrijke woningen, smalle steegjes en straatjes en de geur van verse kruiden.

Los van deze geweldige sfeer biedt Marrakech tal van hoogtepunten. Eén van de bekendste is het Djemaa el Fna plein, dat sinds 1985 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Andere must-sees zijn de medina, de Koranschool Ben Joesoef Madrassa en de Koutoubia moskee. En één van de bekendste musea is het Dar Si-Saïd museum.

Over deze en meer bezienswaardigheden schreven we eerder een uitgebreid artikel. Vandaag is het tijd om die even te ‘negeren’ en van de gebaande paden af te gaan. Met dank aan de tips van Irene. En lees vooral ook even door; want jij kunt deze dingen binnenkort ook zomaar doen met dank aan onze winactie.

Maak kennis met de Marokkaanse keuken

Insider tips Marrakech: kookworkshopIrene ging op vakantie met haar vriend en had als verrassing een privé-kookworkshop geregeld via onze partner GetYourGuide: “Goedkoop was het niet, maar wat een onvergetelijke ervaring. Met een bijna volledig dagprogramma, dat ’s ochtends al startte met een bezoek aan de lokale markt. Het boodschappenlijstje samenstellen met alle ingrediënten was nog best een uitdaging. Noem het maar fonetisch Arabisch!”

De kookschool waar Irene deze workshop deed, is gevestigd in een prachtige riad. Een geweldig decor om – nadat de boodschappen gedaan zijn – aan de slag te gaan met typisch Marokkaanse gerechten. Ook maak je verse Marokkaanse thee en het zelfgemaakte tomatenzout gaat mee naar huis. Evenals de recepten. “Hiermee ga ik zeker nog indruk maken op vrienden en familie”, aldus Irene. Wij hopen stiekem ook op collega’s.

Bijkomen in Anima

Insider tips Marrakech: AnimaEén van de bekendste bezienswaardigheden van Marrakech is Jardin Majorelle. De tuin – met palmbomen, cactussen, tropische vogels en fonteinen – is prachtig. Maar door haar populariteit niet de beste plek om even rustig op adem te komen. Irene tipt als alternatief de botanisch tuin Anima.

“Ik kreeg deze tip van de lieve dame van de hierboven genoemde kookworkshop. Ze vertelde me dat het park nog vrij onbekend is onder toeristen, mede door de ligging buiten de stad. En dat was te merken; wat een oase van rust in vergelijking met Jardin Majorelle.”

Het park is ontworpen door Andre Heller en naast de aanwezigheid van bijzondere planten, bloemen en vogels vind je er ook nog kunstwerken van o.a. Keith Haring. Om iedere hoek wacht je weer een nieuwe verrassing; van een begroeide toegangspoort met ogen tot een romantisch rozenprieeltje of een beeldentuin.

“Ook bijzonder is dat je in de verte de pieken van het Atlasgebergte ziet. In de winter kan je zelfs de besneeuwde toppen spotten. Een fijne plek om een uur of twee door te brengen als de vele prikkels in de stad je even te veel worden!”, aldus Irene.

Hier eet je het beste!

Insider tips Marrakech: restaurantsWie houdt er niet van lekker eten tijdens vakantie? Dat geldt ook zeker voor Irene. En dus kwam ze thuis met een fijn lijstje van toprestaurants. Persoonlijk uitgetest!

  • Nomad is een hip restaurant aan Rahkba Lakdima, ook wel bekend als het plein van de kruiden. Het beschikt over een knus dakterras met uitzicht over het pleintje. Plof neer op de kussens en geniet van de mix van lokale en internationale gerechten, met een Marokkaanse twist. Als je reserveert voor lunch of diner – en dat is wel aan te raden – vraag dan om een tafeltje op de top floor!
  • Voor een lunch in een gezellige binnentuin ga je naar La Famille. Je wordt hier getrakteerd op een Marokkaanse fusion keuken. Op de kaart vind je o.a. mini-pizza’s, pasta’s en salades. Ook geschikt om met kinderen heen te gaan!
  • Van dezelfde eigenaar als Nomad is Le Jardin, een restaurant waar je wel even goed voor moet zoeken. Het is namelijk verstopt in het labyrint van de medina en enkel een klein bordje verraad waar je het kan vinden. Eenmaal achter de oude, zware toegangsdeur staat je een verrassing te wachten; een ware oase! Er is een dakterras, maar ook een tafeltje op patio met open dak is geen straf. Bestel verschillende kleine gerechtjes (mezze) om samen te delen. En vergeet vooral de toetjes niet. Volgens Irene is het vijgentaartje met honing dé aanrader!
Voor al deze restaurants geldt dat reserveren vooraf een must is als je teleurstellingen wilt voorkomen. Niet overal wordt overigens alcohol geserveerd. Hecht je hier waarde aan? Check dan vooraf de menu’s.

Museum anders

We noemden hem hierboven al even kort; Dar Si-Saïd is een van de bekendste musea van Marrakech. Wie een kijkje wilt nemen in het verleden van de stad zit hier goed. Bewonder tapijten, sieraden, oude deuren en houtsnijwerk.

Wil je liever buiten de gebaande paden? Irene trakteerde ons op de insider-tip Maison de la Photographie. “Dit compacte museum is gevestigd in een mooie riad en vertelt aan de hand van een bijzonder fotocollectie het verhaal van Marokko van 1870 tot 1960. Leuk om een uurtje te bezoeken en op het dakterras een heerlijk koud drankje te bestellen.

Overnachten in Riad Barrokko

Insider tips Marrakech: Riad BarrokoAls je naar Marrakech gaat, raad ik je aan sowieso in een riad te overnachten. Dit is een luxe Marokkaans huis of paleis dat is omgebouwd tot hotel. Mét behoud van de typisch Marokkaanse details en sfeer. Dat is pas echt uniek verblijven!

Riad (op zijn Marokkaans Riyad) betekent overigens tuin. Dit verklaart waarom de meeste riads beschikken over een prachtige binnentuin (eventueel met zwembad). Ze liggen daarnaast vaak in het oude centrum, waardoor je veel bezienswaardigheden te voet kunt bereiken en je geen geld hoeft te reserveren voor taxi’s.

Irene tipt ook een bijzondere riad: “Riad Barroko is een riad met nog geen 10 kamers. Ondanks deze kleinschaligheid kan je er wel rekenen op een binnentuin met zwembad, een restaurant en gratis WiFi. En slapen is er geen straf met met dank aan de authentieke en sfeervolle kamers.”

 

Ga jij binnenkort aan de hand van Irene’s tips Marrakech beleven?

Fotografie: Andocs | Shutterstock.com, Art 4 Stock | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

21 thoughts on “5 insider-tips voor Marrakech

  1. Ik ben vorige maand met een vriendin naar Marrakech geweest. Het was inderdaad geweldig. Omdat het zo warm was hebben we 3 dagen een fiets gehuurd om toch zoveel mogelijk te zien. Hoewel het verkeer heel druk en chaotisch is ging dat super. Iedereen reageerde hartstikke enthousiast. We hebben best veel gezien maar nu ik tips van Laura lees MOET ik echt nog een keer terug. Dus het zou fantastisch zijn om nog een keer te gaan en dan mijn mijn dochter(alleenstaande moeder).

  2. Ik heb jaren met een Marokkaanse schilder. We noemde hem rifi. Hij was gastarbeider. Graag zou ik hem opzoeken hij woont nu in marrakech. Lijkt mij geweldig hem terug te zien.

  3. Lijkt me geweldig, ik wil er graag heen
    Me man wil niet naar dat soort landen,
    Misschien als ik de reis win, dat hij er dan anders over gaat denken
    Dan ziet hij met eigen ogen hoe geweldig hè tis

  4. Ik zou graag meedoen aan de winactie, maar zit niet op facebook en probeer het zo:

    Waarom ik op reis naar Marokko zou willen is vanwege de mystieke sferen die Marokko uitstraalt. De kleuren, designs, de kruiden en geuren, de bouwstijl en het landschap die zo anders zijn dan bij ons. En omdat het ‘zijn’ in zo’n andere cultuur je verrijkt!

    Vanwege mijn werk zou ik de andere kleuren water graag ontdekken.

    De verhalen + foto’s van Irene maken dat je nog meer zin krijgt!

  5. Wilde altijd al naar Marokko , zeker de cultuur en het eten moet geweldig zijn om te ontdekken in het land van de zon .
    Ook omdat reizen een van mijn hobby.s zijn

  6. Klinkt geweldig! Marrakech staat nog op mijn lijstje, mooi als ik deze stad kan afvinken (tenzij ik nog eens terug wil..)
    Ik ben benieuwd !!

  7. Ben mijn hele leven maar 1x op vakantie geweest. Omdat het altijd financiëel tegen zit. Mijn vriend en ik zijn nog nooit naar Marokko geweest . Maar van gezien en gehoord te hebben is het een prachtig land ! Hopelijk maak ik kans om deze reis te winnen en om lekker even tussen uit te gaan met mijn vriend!

  8. Zijn van plan om met goede vrienden, totaal 4 personen, Marakesh te ontdekken. Voor ons een nieuw land en een nieuwe cultuur. Lijkt ons leuk de reis te winnen.

  9. Heb verschillende jaren in Marokko gewerkt, het is een mooi land met vriendelijke mensen,en ik ga er zeker nog eens naar toe om onze vakantie door te brengen .

  10. Ben met me dochter daar geweest zo super lieve mensen leren kennen leek wel of ze al jaren kende! Was zo’n heftig afscheid met tranen dat dit een mooie verassing zou zijn voor hun als wij dit zouden winnen😍 🙏🏻

  11. Zou heel graag met eigen ogen deze bijzondere ervaring willen meemaken. Dus wie weet heb ik een keer geluk door deze prachtige beleving te winnen.

  12. Marrakesch staat voor mij en mijn dochter,hoog op onze bucket list.
    Graag zouden wij deze prachtige stad eens bezoeken,en zijn dan ook goed aan het sparen hiervoor.
    Als wij samen eens op internet naar deze stad kijken,worden altijd meer enthousiaster,
    De kleuren, de prachtige huizen, de markt met zijn kruiden, ik kan ze bijna ruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *