reisgids-marrakech

Reisgids Marrakech; 4 dagen in deze magische stad

Jouw 4 dagen in Marrakech optimaal benutten? Collega Marleen schreef – naar aanleiding van haar eigen trip – een handige reisgids voor Marrakech voor je. Lees je mee?

Een Marrakech is de laatste jaren flink in populariteit gegroeid. Dat is niet zo gek wat ons betreft; de stad ademt een magische Duizend-en-een-nacht-sfeer en je zal hoe dan ook betoverd worden. Benieuwd wat je er allemaal kunt doen in vier dagen? Ik ging je voor en schreef een handige reisgids voor Marrakech.

Reisgids Marrakech, Riad BarokkoIk verbleef in het betaalbare en fotogenieke Riad Barokko. Deze riad bestaat uit slechts tien kamers die allemaal uniek zijn en over authentieke details beschikken. Het dakterras is de ideale plek om lekker van het zonnetje te genieten.

Dag 1 – Acclimatiseren & een eerste indruk

Waar mogelijk zorg je voor een vroege vlucht voor jouw stedentrip naar Marrakech. Zo kun je het meeste uit jouw eerste dag halen. Na een vlucht van ca. drie uur zet jij voet op Marokkaanse bodem. Het is handig om op het vliegveld meteen wat euro’s te wisselen voor dirham. Dan kun je in ieder geval jouw taxirit naar het hotel betalen en een klein fooitje geven aan kruiers.

De eerste dag staat verder in het teken van acclimatiseren; in Marrakech ervaar je een flinke cultuurshock, het lijkt in niets op Europese steden. De stad is vanwege het drukke verkeer, de vele mensen en het (vaak) warme weer behoorlijk chaotisch. De ene persoon kan hier beter mee omgaan dan de ander, maar wij begrijpen het goed als jij even moet ‘aarden’ in de stad.

Na aankomst – en wellicht even opfrissen in jouw hotel of riad – kun je de omgeving gaan verkennen. Wat is er in de omgeving te doen? Waar zitten leuke restaurants? En wat zijn handige herkenningspunten om je accommodatie terug te vinden (alles lijkt op elkaar)? Allemaal erg handig om te weten.

In Marrakech geldt jouw Nederlandse databundel niet, want geen Europa. Schaf om gebruik te maken van internet (en goed te kunnen navigeren) een databundel of simkaart aan. Doe je dit niet? In veel restaurants en bars is gratis WiFi beschikbaar. Stippel voordat je naar een volgende bestemming gaat met WiFi alvast jouw route uit in Google Maps, zodat je (met gebruik van GPS) de blauwe lijn kunt volgen. Zonder route is de kans op verdwalen groot.
Reisgids Marrakech: souks
In elke reisgids voor Marrakech vind je dit beeld terug; de kleurrijke souks in de Marokkaanse stad

Dag 2 – Op de fiets door Marrakech

Op de tweede dag is het tijd om de stad beter te leren kennen. Natuurlijk kun je te voet van must-see naar must-see lopen, maar leuker is het om een fietstour te boeken. Doe dit bijvoorbeeld bij onze partner Baja Bikes.

In drie uur tijd fiets je met een Nederlands sprekende gids langs alle hoogtepunten van de stad. Op die manier krijg jij snel een goed beeld van Marrakech. Onderweg stop je op verschillende plekken en vertelt de gids leuke feitjes en weetjes. Stel ook gerust vragen.

Je stopt onderweg o.a. bij het moderne treinstation met prachtige details, het hoogste punt van heel Marrakech (de Koutoubia Moskee) en het altijd levendige Djemaa el Fna-plein. Daarnaast fiets je – tussen de scooters en ezeltjes met wagens – door de smalle straatjes van de souks. Een hele belevenis!

Na een enerverende ochtend is het tijd om te lunchen. Doe dit het liefst met een typisch Marokkaanse maaltijd als tajine of tangia. Deze worden in praktisch alle restaurants geserveerd en kun je naar keuze vegetarisch of met heerlijk mals vlees bestellen.

Zin om even bij te komen van alle indrukken van de fietstocht? Dat kan uitstekend in Jardin Majorelle, een botanische tuin met gigantische cactussen en palmbomen. In 1924 ontwierp de Franse kunstenaar Jacques Majorelle de tuin en schilderde de gebouwen en decoraties in een kobaltblauwe kleur. Deze kleur werd later naar de kunstenaar vernoemd; Majorelle-blauw. Kleurrijke Instagram-plaatjes gegarandeerd!

Vanaf 1980 was de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent de eigenaar van de Majorelletuin. In 2008 overleed hij. Zijn as werd vervolgens uitgestrooid in de rozentuin.
Reisgids Marrakech: Jardin Majorelle
Geen stedentrip in Marrakech is compleet zonder het kleurrijke Jardin Majorelle te bezoeken

Dag 3 – Bahiapaleis & souvenirs shoppen

Op de derde dag zal jouw camera opnieuw overuren draaien. Start met een bezoek aan het prachtige Bahiapaleis. Het gigantische bouwwerk stamt uit de 19e eeuw en was destijds het grootste paleis ter wereld. Met een oppervlakte van 8.000 m², verschillende binnentuinen en 150 kamers ben jij hier wel even zoet.

De muren en vloeren zijn stuk voor stuk betegeld met kleurrijke mozaïeken in allerlei patronen. Daarnaast is het gedetailleerde houtsnijwerk werkelijk subliem en vind je er ook nog diverse prachtige glas-in-loodramen.

Na een bezoekje aan het Bahiapaleis is het tijd om de souks in te duiken. Deze smalle straatjes vol souvenirkraampjes zijn een hele belevenis om doorheen te dwalen. In elke straat worden praktisch dezelfde dingen verkocht; handgeweven tapijten, servies, rieten tassen en typisch Marokkaanse schoentjes. Daarnaast zie je veel lederwaren, kleurrijke (omslag)doeken en aardewerk. Afdingen is hier onderdeel van het spelletje.

Let tussendoor goed op de vaak verstopte ingangen van de restaurants met dakterras die je veelvuldig door de stad vindt. Bestel een typisch Marokkaanse muntthee en kom even bij van alle indrukken. De dag sluit je – met een prachtige zonsondergang – af op een van de dakterrassen rondom het Djemaa el Fna-plein.

Reisgids Marrakech: Bahia Paleis
Bahia Paleis mag natuurlijk niet ontbreken in onze reisgids voor Marrakech: dit is een pareltje!

Dag 4 – Nog meer tips voor 4 dagen Marrakech

De laatste dag staat in het teken van jouw terugvlucht naar huis. Afhankelijk van hoe laat je vliegt, kun je prima nog een paar dingen ondernemen. Wij sommen de leukste dingen op:

  • In Marrakech stikt het van de badhuizen en hammams. Reserveer (al eerder tijdens jouw stedentrip) een plekje voor een typisch Marokkaanse hammambehandeling. Hierbij word je o.a. ingesopt met heerlijke hydraterende zwarte zeep en vervolgens gescrubd. Om het af te maken boek je een massage. Zo ga jij helemaal herboren naar huis!
  • Ga naar een of meerdere musea. Een aanrader – als je een kijkje wilt nemen in de geschiedenis van Marrakech – is Dar Si-Saïd. Iets minder bekend, maar wel heel leuk is het Maison de la Photographie. Dit museum is gevestigd in een authentieke riad en vertelt aan de hand van een bijzondere fotocollectie het verhaal van Marokko van 1870 tot 1960.
  • Marrakech beschikt – naast het Bahiapaleis – over nog een paleis; het El-Badipaleis. Dit paleis werd in 1578 gebouwd door koning Ahmad I al-Mansur en was rijkelijk versierd met o.a. Italiaans marmer en goud uit Soedan. De architect heeft zich voor het ontwerp laten beïnvloeden door het gigantische Alhambra in Granada. Tegenwoordig is er van alle pracht en praal niet veel meer te zien. Een machtige sultan verwoestte het paleis – dat ooit groter was dan het Bahiapaleis – en gebruikte veel van de materialen om zijn eigen paleis mee te decoreren.

Lees ook de insider tips voor Marrakech van collega IreneBekijk wat je nog meer kunt doen in Marrakech
Heb jij na het lezen van deze Marrakech-reisgids zin gekregen in een stedentrip naar de Marokkaanse stad?

Nog geen stedentrip naar Marrakech geboekt?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *