Hoeveel prachtige gebouwen Marrakech ook heeft, er is maar één echte bezienswaardigheid: de souks in de medina. Het is zalig om door de smalle straatjes met koopwaar te slenteren. Maar wat kan je precies van de souks in Marrakech verwachten?
Ik ging je voor; tijdens een 4-daags verblijf in Marrakech slenterde ik uren door de souks. Ik kon geen genoeg krijgen van de sfeer! Ik deel mijn persoonlijke ervaring en tips graag met je.
In dit artikel:
Wat is een souk precies?
Souk (ook wel souq genoemd): een traditionele Arabische markt, die vaak in de openlucht plaatsvindt, eventueel met zonwerende overdekkingen. In Marrakech is het dé plek om lokale producten aan te schaffen.
Maar is dat dan niet hetzelfde als bijvoorbeeld de Grand Bazaar in de Turkse stad Istanbul? Ja, daar kan je het zeker mee vergelijken, in Arabische landen gebruiken ze simpelweg een andere term.
Hoe de souks in Marrakech zijn ontstaan? Van oudsher werden de producten geleverd door rondtrekkende kamelenkaravanen die door de Sahara en het Atlasgebergte trokken. Nu worden veel producten in de straatjes achter en rondom de souks gemaakt, al wordt een deel ook gewoon ingekocht en doorverkocht. Kijk dus wel goed of iets écht handgemaakt is.
Waar in Marrakech liggen de souks?
Eerlijk is eerlijk; het is niet altijd even duidelijk in (online) artikelen wat er precies bedoeld wordt met de souks. Het wordt veelal op eenzelfde manier gebruikt als medina en dat is dus niet wat het is.
Als de locals het over de medina hebben, hebben ze het over het hele historische centrum. Dat is het deel van de stad tussen de stadsmuren (die nog grotendeels intact zijn). De souks zijn weer een onderdeel van de medina. Het bekendste souk-gebied vind je ten noorden van het bekende Jemaa el-Fna plein.
Welke souks zijn er?
Wat je ook zoekt, ze hebben er in Marrakech een souk voor. Er zijn er namelijk bijna 20 met in totaal meer dan 40.000 ambachtslieden en verkopers. Een kleine greep uit de verschillende souks:
- Als je vanaf het Jemaa el-Fna plein de souks induikt, heb je grote kans dat je start in Souk Ablouh. In deze souk vind je gedroogde kruiden en olijven. Ook de gekonfijte citroenen – waar Marrakech bekend om staat – vind je hier. Deze souk is vooral populair bij locals; ze doen hier voordelig inkopen voor hun maaltijden.
- Een tapijt mee naar huis nemen, is misschien niet erg praktisch, maar ik raad je toch aan even een kijkje te nemen in Souk Laghzal. In deze souk vind je – naast tapijten – de mooiste wolproducten. Denk bijvoorbeeld aan jassen en truien.
- Zien hoe lokale ambachtslui hun waren maken? Neem een kijkje in Souk des Ferroniers. Winkeltjes met woonaccessoires – zoals lampenkampen en dienbladen – worden hier afgewisseld met werkplaatsen. En ja, daar gaat het nog echt om puur handwerk. Er worden vaak technieken gebruikt die al eeuwenoud zijn.
- Liever een gevarieerde souk? Een van de bekendste is Souk Semmarine. Deze souk richt zich niet op één product, waardoor je er net wat meer keus hebt. Handig als je niet door alle andere souks wil slenteren. Je vindt deze souk aan de hoofdstraat bij de Ben Youssef Koranschool.
Bovenstaande souks – en nog een tiental andere souks – liggen allemaal ten noorden van het Jemaa el-Fna plein. Elders in de stad vind je ook een aantal ‘verdwaalde’ souks. Souk des Épices is er daar een van. Waar je deze souk vindt? In de Joodse buurt Mellah, vlak bij El Badie Palace. Je bent hier aan het goede adres voor lokale kruiden en (soms wat curieuze) wondermiddeltjes.
Zijn ze opdringerig in de souks?
Aan Marrakech kleeft een beetje het imago van opdringerige mensen. Als we een aantal jaren teruggaan in de tijd was dit zeker het geval. Maar door een nieuwe wet is er nu undercover politie aanwezig in de souks; zij monitoren op opdringerig gedrag. De sfeer is daardoor enorm verbeterd.
Uiteraard willen kooplui nog steeds hun waren slijten en sommige zijn daarin iets opdringeriger dan andere. Mijn ervaring is dat je met een duidelijk ‘nee’, een gezellig praatje of een dikke glimlach veel opdringerigheid voorkomt.
Afdingen in de souks
Ja, vooral doen, want de prijzen liggen niet vast. En ze zijn ook zeker niet zo hoog als de Europese prijzen. Wel geef ik je graag wat achtergrondinformatie en tips voor het afdingen mee, zodat je niet snel te veel betaalt.
Verkopers zullen standaard hoog gaan zitten bij het noemen van de prijs; gemiddeld 2 tot 3 keer zoveel als het bedrag waar ze op willen eindigen. Noem dus vooral ook een laag tegenbod, ver van de prijs die je maximaal wil betalen.
Uiteraard: bij het afdingen moet je wel een respectvol bod doen, anders krijg je de verkoper nooit mee. En als je direct te hoog inzet, heeft de verkoper door dat je te ‘lief’ bent. Grote kans dat hier gebruik van wordt gemaakt en je onnodig veel betaalt.
Wees je ervan bewust – zeker als je de eerste dag op pad gaat – dat je dezelfde producten in nog veel meer winkels terugziet. Koop niet meteen bij de eerste verkoper, maar zorg dat je eerst een indruk krijgt van de prijzen. Zo kan je later – bij een of meerdere winkels – beter onderhandelen.
Overnachten in de souks
Midden in de souks van Marrakech overnachten? Geen probleem! In de medina – en dus ook in de smalle straatjes van de souks – vind je toffe riads. Riads zijn oude herenhuizen omgebouwd tot gastenverblijf. Ze zijn vaak kleinschalig en in traditionele stijl ingericht.
Kies o.a. uit de volgende riads:
- Riad La Gazelle Du Sud is een eenvoudige, maar comfortabele riad. Je kunt er rekenen op o.a. een ontbijtrestaurant, een dompelbadje op de binnenplaats, een dakterras en verzorgde kamers in traditionele stijl.
- Wil je na een lange dag slenteren door de souks afkoelen in een zwembadje en genieten van het uitzicht over de stad? We tippen Riad Star, praktisch om de hoek van de Ben Youssef Koranschool (must-see!). ’s Ochtends kan je opstarten met een Marokkaans ontbijtje.
- De parel onder de riads is zonder twijfel Riad & Spa Esprit du Maroc. Je lijkt hier een sprookje uit 1.001 nacht in te lopen. Het gebouw is gedecoreerd met prachtig houtsnijwerk en al even mooie mozaïeken. In het 18e-eeuwse restaurant kun je terecht voor lokale specialiteiten.
- Riad Spice is een authentieke riad om de hoek van verschillende souks. Na een dag onderhandelen over de mooiste souvenirs neem je een dip in het zwembadje of plof je met een drankje neer op het dakterras.
- Of kies je voor het luxe Riad La Croix Berbere? Deze riad biedt een zwembad, dakterras en lichte kamers met een traditionele inrichting. Ook hier start je jouw dag met een fijn, lokaal ontbijt.
Keuze uit meer riads? Check onze favorieten!
Nog meer tips voor jouw bezoek aan de souks van Marrakech
Een bezoek aan de souks is niet heel spannend, maar met een paar tips wordt het wel nog leuker en makkelijker om kennis te maken met dit unieke stukje van Marrakech. En: je gaat ook nog eens goed voorbereid op pad!
- Verdwalen in de souks kan zomaar gebeuren. Echt geen straf en je komt er altijd weer uit. Maar als je net iets op de planning hebt staan waar je op tijd moet zijn, kan dat knap vervelend zijn. Download de app Maps.me. Hierin kan je de kaart van Marrekech downloaden en offline navigeren. Je databundel heb je niet nodig!
- Foto’s maken kan in de souks van Marrakech, maar vraag – in het bijzonder als je mensen fotografeert – wel even om toestemming. Soms vragen ze om geld. Als de foto jou dat waard is, geef dan 10 of 20 dirham (ca. € 1,- tot € 2,-).
- Honger gekregen van het slenteren door de souks? Marrakech biedt heel wat geweldige restaurants. In de souks tip ik graag Le Jardin. Een toffe inrichting (groen!) en super-lekker eten.
- De souks op een andere manier beleven? Boek een fietstocht, waarbij je de smalle straatjes ook op een oer-Hollandse manier ontdekt. Ik ging je voor; lees alles over mijn fietstocht.
Heb jij na dit artikel helemaal zin gekregen in slenteren door de souks in Marrakech? We wensen je vast veel plezier!