Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia… als je een echte stedentripper bent, heb je deze populaire Spaans steden waarschijnlijk allang van je lijstje afgevinkt. Tijd om de minder bekende Spaanse steden te ontdekken! Misschien minder groot, maar wel een stuk rustiger en authentieker. Ga je mee?
De charme van de Spaanse steden
Voor welk van deze Spaanse steden je ook kiest, je kunt rekenen op een aangename temperatuur, lekkere tapas en een hoge dosis cultuur. De combinatie van minimaal deze drie ingrediënten maken dat veel mensen instant verliefd worden op de Spaanse steden. Iets dat we bij dé VakantieDiscounter alleen maar herkennen; we kunnen niet vaak genoeg naar Spanje afreizen.
1. Córdoba
In de 10e eeuw was Córdoba de op één na grootste stad ter wereld, anno 2016 kan het niet meer winnen van Barcelona, Madrid en Valencia. In elk geval niet als het aankomt op het aantal inwoners en de hoeveelheid toeristen. Dit betekent echter niet dat de stad niet veel te bieden heeft.
Córdoba is een walhalla voor cultuurliefhebbers. Ooit was dit namelijk het centrum van de middeleeuwse Spaanse moslimwereld, waardoor je er tal van unieke monumenten vindt. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de enorme moskee Mezquita, dé bezienswaardigheid van de stad.
De historische binnenstad, die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, kent diverse sfeervolle wijken. Een van de meest populaire is de Joodse wijk, beter bekend als Juderia. De kronkelige straatjes, imposante huizen, bijzondere kloosters en deels bewaarde stadsmuren doen haast Oosters aan.
2. Cádiz
De havenstad Cádiz heeft een belangrijke rol gespeeld in de rijke geschiedenis van Andalusië. De talloze monumentale gebouwen die hier uit voort zijn gekomen staan in contrast met de lange boulevard die om de stad heen loopt en de stranden. Best of both worlds: stad én strand!
Kennismaken met het verleden van Cádiz doe je het beste in Pópulo, de oudste wijk van Cádiz. Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren hadden invloed op de architectuur in deze wijk. Bezoek o.a. het Romeinse theater. Het symbool van de stad is de kathedraal op Plaza Cathedral. De kathedraal, waarvan de bouw maar liefst 116 (!) jaar duurde, wordt gekenmerkt door elementen uit het neoclassisme en de barok. Vanaf veel plekken in de stad heb je zicht op de sierlijke gouden koepel. Geniet van het uitzicht op de kathedraal vanaf één van de zonovergoten terrasjes.
Op zoek naar levendigheid? In het havengebied vind je een ruim aanbod aan terrasjes, bars, tavernes en visrestaurants. Tijdens de zomermaanden worden hier veel openlucht concerten gegeven.
3. Málaga
Wist je dat Málaga de geboorteplaats is van Picasso? Zijn geboortehuis, welke je tot op de dag van vandaag nog kunt bezoeken, is echter niet de enige reden om deze Zuid-Spaanse stad te boeken. De stad herbergt een grote verscheidenheid aan monumenten en musea én heeft daarnaast door de zuidelijke ligging het meest aangename klimaat van deze Spaanse steden.
Málaga leer je het beste (en snelste) kennen tijdens een wandeling door de oude binnenstad. Diverse bevolkingsgroepen hebben hun sporten achtergelaten, maar die van de Moren is toch wel overheersend. Bekende hoogtepunten in de binnenstad zijn o.a. het Moorse fort Alcazaba, Gibralfaro kasteel, het Romeinse theater en de kathedraal van Málaga.
En zoals het een echte Spaanse stad betaamt, kent ook Málaga een overdekte markt. Slenter door de levendige versmarkt, Mercado Atarazanas, in het historische centrum en proef de lokale specialiteiten. Breng daarna nog een bezoek aan de haven met de moderne boulevard Muelle Uno.
4. Bilbao
Waar de meeste Spaanse steden beschikken over enorm veel historie, is Bilbao een kleine uitzondering. Deze underdog raakte in de jaren ’90 in economische crisis, waarna het zich op een verrassende manier opnieuw op de kaart heeft gezet. De stad in het Baskenland staat nu bekend om haar geweldige architectuur en artistieke randje.
Haar populariteit heeft de stad voor een groot deel te denken aan een van de belangrijkste bezienswaardigheden; sinds 1997 beschikt Bilbao over een eigen Guggenheim Museum. Daarmee kan je het feitelijk het Spaanse New York noemen. Andere moderne hoogtepunten zijn het Congrescentrum, Muziekpaleis Euskalduna en metrostation Norman Foster.
Toch kennismaken met het Bilbao van voor de crisis? Het oudste stadsdeel, Casco Viejo, wordt gekenmerkt door prachtige oude gevels en smalle straten. Een must visit is de kathedraal van Santiago de Bilbao. Strijk daarnaast neer op het terras van één van de pinxtos barretjes. Pinxtos zijn bij ons beter bekend als tapas. En zeg nu zelf, wat is een Spaanse stedentrip zonder tapas?
5. Granada
Zeg je Granada dan zeg je Alhambra! De Spaanse stad aan de voet van de Sierra Nevada wordt gedomineerd door dit Moorse paleizencomplex dat stamt uit de middeleeuwen. Binnen de muren van het Alhambra vind je een fort, de koninklijke paleizen en een zomerpaleis. Zodra je er staat, snap je dat deze pracht en praal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
Denk echter niet dat het Alhambra het enige is dat Granada te bieden heeft. Tijdens een stedentrip in deze stad zal je versteld staan van de vele Moorse gebouwen die de stad herbergt. Zeker als je een kijkje neemt in de oudste wijk van Granada, Albaicín. Het was deze plek waar de eerste palen de grond in werden geslagen, alvorens het uitgroeide tot een stad met 240.000 inwoners.
Meer zien van Granada dan enkel geschiedenis? Wetenschappers in de dop zijn aan het goede adres in Parque de las Ciencias, waar je o.a. te weten kunt komen hoe DNA in elkaar zit en wat de kracht is van lucht. Leuk met kinderen! Voor levendigheid ga je naar Plaza Bib-Rambla. Dit plein is het bruisende hart van Granada. Geniet van het typische Spaanse sfeertje vanaf een terras. Een romantische wandeling maak je langs de oevers van Paseo de los Tristes, waar je ook eindeloos veel tapasrestaurantjes vindt.
Ook zo dol op de Spaanse steden? We zijn benieuwd op welke stad jouw keuze valt!
Fotografie: Grisha Bruev | Shutterstock.com, Jose Ignacio Soto | Shutterstock.com