Akropolis Athene

Akropolis van Athene, hét symbool van de Griekse stad

De Griekse stad is in Europa dé stad van de Oudheid. In elke wijk vind je wel bezienswaardigheden die vaak eeuwen oud zijn. De meest bekende? De Akropolis, die wordt gezien als het symbool van Athene. Een bezoek aan deze hotspot mag dan ook niet ontbreken tijdens jouw stedentrip. En met dank aan dit artikel ga je goed voorbereid op pad!

Wat is de Akropolis?

Waar veel mensen denken dat de Akropolis een gebouw an sich is, is dit het niet. De Akropolis is een immens rotsplateau (300 bij 75 meter!) van 156 meter hoog in het midden van Athene.

Op dit rotsplateau vind je enkele van de bekendste bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid. Het is daarom ook meteen de grote trots van de inwoners van Athene. Waar ze het meest trots op zijn? Het Parthenon. Daar vertellen we je graag meer over!

De geschiedenis van de Akropolis in Athene

Over de geschiedenis van de Akropolis van Athene – die niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat – kun je een heel boekwerk schrijven; deze gaat zo’n 2.500 jaar terug. Laten we je dat besparen en je een beknopte samenvatting geven.

Akropolis Athene: ParthenonAls we de geschiedenisboeken mogen geloven was de Akropolis vanaf 1.100 v.Chr. het huis van de Griekse godin Athena. Het Parthenon – dat in de 5e eeuw v.Chr. werd gebouwd en het eerste monument op de berg was – werd ook aan haar gewijd. De Grieken wilden met de bouw graag laten zien hoe goed ze waren op het gebied van architectuur en kunst.

In de 5e eeuw v.Chr. maakten de Perzen het Parthenon en de andere tempels die er inmiddels stonden met de grond gelijk. Het Parthenon werd uiteindelijk als eerst herbouwd, met de kenmerkende zuilen die we nu nog steeds (deels) kunnen bewonderen.

In de eeuwen die volgden werden alle gebouwen uitgebreid en het Parthenon deed door de jaren heen dienst als kerk, met een eigen klokkentoren, moskee en munitie-opslag. Toen het in de 17e eeuw werd geraakt door een kanonskogel was er helaas weinig meer van het zo geliefde monument over.

Toch kan je het Parthenon nu bezoeken; de regering besloot 40 jaar geleden alle gebouwen op de Akropolis zoveel mogelijk in originele staat te herstellen. Een enorme klus en waarschijnlijk ook niet volledig haalbaar. Maar je krijgt er nu wel een goed idee van hoe dit bijzondere gebouw – dat symbool staat voor 2.500 jaar democratische geschiedenis – ooit geweest moet zijn.

Meer weten over de geschiedenis van het Parthenon? Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Acropolis Museum. Hier worden archeologische vondsten tentoongesteld. Je vindt het museum aan de voet van de Akropolis.

Meer highlights op de Akropolis

Akropolis Athene: highlightsHoewel veel mensen voor het Parthenon de trappen naar de Akropolis van Athene trotseren, biedt het rotsplateau veel meer mooie gebouwen. We maken een kleine selectie zodat je weet wat je kan verwachten:

  • Als je de archeologische vindplaats via de westkant ingaat, bereik je na een flink aantal traptreden de historische ingangen, de zogenoemde Propyleeën. Het zijn unieke kolommen verdeeld over twee galerijen.
  • Athena was niet de enige Griekse godin waaraan een gebouw werd gewijd. De Tempel van Nike is gebouwd om de godin Nikè (de godin van de overwinning) te eren nadat de Grieken de Perzen hadden verslagen. De tempel is rijkelijk versierd met afbeeldingen van andere goden, waaronder Athena en Zeus. Deze speelden een rol in de overwinning op de Perzen.
  • Het belangrijkste heiligdom van de Akropolis is het Erechtheion, vernoemd naar koning Erechtheus. Het bestaat uit een hoofdgebouw met twee hallen. Bewonder hier o.a. een cultbeeld van Athena en bijzondere zuilen in de vorm van vrouwelijke figuren.
Rondom de Akropolis vind je nog meer bezienswaardigheden. Onze favoriet? Het Odeion van Herodes Atticus, een oud theater. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad. Een nóg mooier uitzicht heb je vanaf Areopagus, een 115 meter hoge rots waar ooit de belangrijkste rechterlijke instelling van Athene gevestigd was.

Tips voor een bezoek aan de Akropolis

Wil jij een bezoek brengen aan de Akropolis? Dan hebben we wat handige tips voor je:

  • Heb je de Akropolis graag een beetje voor jezelf, bijvoorbeeld voor vakantiefoto’s zonder massa’s mensen? Zorg dat je er rond openingstijd bent. Je hebt dan nog een uurtje rust voor de georganiseerde groepen komen.
  • Er zijn een paar dingen die je moet meenemen voor je bezoek. Sowieso een vestje, want op de berg kan het – ook op warme dagen – verrassend fris zijn door de wind. Deze wind zorgt er ook voor dat je sneller dan normaal verbrandt, dus stop ook maar zonnebrandcrème in je tas. En trek je beste wandelschoenen of sneakers aan; het terrein is niet geheel vlak en je moet met trappen omhoog. Er is wel een lift voor mindervaliden.
  • Al die prachtige gebouwen… je zou haast vergeten de andere kant op te kijken. Vergeet dat vooral niet, want het uitzicht over de stad is geweldig. Aan de oostzijde vind je een fijn uitzichtpunt.
  • Dineren met uitzicht op de Akropolis? Onderdeel van het Acropolis Museum is het gelijknamige restaurant. Het ligt op slechts 300 m van de hotspot. Terwijl je geniet van traditionele Griekse gerechten heb je – vanachter glas – een schitterend uitzicht op het bijzondere monument.
  • Combineer een bezoek aan de Akropolis met het iets lagergelegen wijkje Anafiotika. Hier waan je je met dank aan de kleurrijke huisjes en witte straatjes op een Grieks eiland.
  • Wil je meer oudheden in Athene bezoeken? Er zijn – bij alle aangesloten monumenten – combi-tickets te koop. Tegen een voordeliger tarief heb je dan ook toegang tot o.a. de Agora, de bibliotheek van Hadrian en de Tempel van Zeus.
Ga je graag op pad onder leiding van een gids die je alles over de Akropolis kan vertellen? Via onze partner GetYourGuide kan je diverse tours boeken. Boek de trip van jouw keuze ruim van tevoren en je kan eventuele wachtrijen eenvoudig voorkomen.

Hoe kom je bij de Akropolis?

De Akropolis van Athene ligt letterlijk midden in de stad, wat betekent dat je – wanneer je enigszins centraal verblijft – deze bezienswaardigheid eenvoudig te voet kunt bereiken. Dit geldt in elk geval als je in de wijken Psiri, Monastiraki of Plaka verblijft.

Liever met het openbaar vervoer? Onderaan de berg vind je een bushalte. Hier stoppen ook de bekende hop-on-hop-off-bussen. Houd er wel rekening mee dat bezienswaardigheden op 80 meter hoogte liggen en dat je vanaf daar nog wat trappen moet trotseren.

De leukste hotels nabij de Akropolis

Akropolis Athene: hotelsWil je tijdens het ontbijt, diner of een drankje uitzicht op de Akropolis? Dan hebben we wel een paar fijne hoteltips voor je:

  • Na een dag slenteren door de Griekse stad is het goed bijkomen bij Coco-mat Athens BC Hotel. Dit stadshotel biedt een prachtig dakterras met zwembad. Vanaf hier zie je de immense berg en het Parthenon liggen! Ga ook zeker dineren in het restaurant of vraag naar de mogelijkheden voor massages.
  • Dineren met uitzicht op de Akropolis? We tippen AthensWas Hotel, een designhotel met dito restaurant én uitzicht op de immense berg. Het kleinschalige hotel biedt daarnaast luxe kamers en een gezellige bar.
  • Is iets verder lopen voor jou geen issue? Verblijf dan in het comfortabele, maar betaalbare Hotel Plaka in de wijk Plaka. Vanaf het dakterras heb je ’s avonds een geweldig uitzicht op de prachtig verlichte bezienswaardigheden. En wie weet heb je dit uitzicht zelfs vanuit je kamer…

We wensen je alvast veel plezier met een bezoek aan de Akropolis van Athene!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *