Praktische informatie Bonaire

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Bonaire voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Bonaire wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water op Bonaire is van goede kwaliteit. Je kunt dus met een gerust hart uit de kraan drinken. Drink echter geen water uit buitenkranen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit op Bonaire is 127-220 volt. Check in het geval van 127 volt-stopcontacten even goed jouw apparaten; niet alle apparaten zijn geschikt voor 127 volt.

Er worden zowel Amerikaanse als Europese stopcontacten gebruikt. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op Bonaire zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 27 april – Koningsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 24 juni – Sint-Jansdag
 • 29 juni – Petrusdag
 • 6 september – Bonairedag
 • 21 oktober – Antillendag
 • 25 en 26 december – Kerstmis
 • 31 december – Oudjaarsavond

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Ook carnaval wordt groots gevierd op Bonaire.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

Op Bonaire betaal je met de Amerikaanse dollar, dit is de officiële munteenheid. Euro’s worden niet geaccepteerd.

Pinautomaten zijn er genoeg aanwezig en in restaurants en hotels kun je met bank- of creditcard betalen.

Houd er rekening mee dat er aan geldopnames transactiekosten verbonden kunnen zijn. Deze worden veelal getoond op de pinautomaat. Kosten voor het gebruik van een creditcard zijn doorgaans hoger dan wanneer een bankpas wordt gebruikt.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Bonaire afreist.

Gezond op reis

In bepaalde gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig indien je voorafgaand aan jouw bezoek aan Bonaire een land of gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst. Er gelden geen andere verplichte vaccinaties voor Bonaire.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen, er kunnen bijv. wel aanbevolen vaccinaties gelden. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
 • In 2015 was er in het Caribisch gebied een uitbraak van zikakoorts, overgebracht door muggen. Hoewel deze uitbraak allang op zijn retour is en de kans dat je wordt besmet daarmee extreem klein is, is het wel raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden. Dit beschermt je ook direct tegen de denguemug.
 • De zon is op Bonaire (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie op Bonaire. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 911: politie
 • 912: ambulance
 • 913: kustwacht
 • 919: brandweer

Reisdocumenten

Om naar Bonaire af te reizen dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort. Afreizen met een Nederlandse identiteitskaart is niet mogelijk. Er is geen visumverplichting voor Bonaire wanneer je hier als toerist korter dan 30 dagen verblijft. Deze termijn is ter plaatse te verlengen naar 180 dagen.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Bonaire (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Bonaire bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 9 tot 10 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

Op de eilanden in Caribisch Nederland (waar dus ook Bonaire onder valt) worden verschillende talen gesproken, waaronder Nederlands, Engels, Papiamento en Frans. In de praktijk betekent het dat je op Bonaire vooral Nederlands en Engels spreekt. Bijna een thuiswedstrijd!

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor Bonaire wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels en restaurants.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Nederland en Bonaire. Gedurende onze wintertijd is het 5 uur vroeger op Bonaire, in de zomer is dit 6 uur.

Toeristenbelasting

Op Bonaire geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Er is tevens een vertrekbelasting voor Bonaire. Deze is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen – waaronder KLM en TUI fly – al inbegrepen. Geldt dit niet voor jouw reis? De vertrekbelasting dien je dan nog bij vertrek op de luchthaven te betalen.

Veiligheid

Bonaire is een veilige bestemming. Sterker nog; het is een van de veiligste eilanden in het Caribisch gebied. Waar je wel rekening mee dient te is kleine criminaliteit, zoals diefstal, zakkenrollerij en inbraak. Verlies nooit waardevolle spullen uit het oog & laat kostbaarheden waar mogelijk achter in een kluisje bij de accommodatie.

Vervoer

Wie Bonaire gaat ontdekken kan niet rekenen op een uitgebreid netwerk aan openbaar vervoer. Wel heb je de mogelijkheid om excursies te boeken. Steeds meer vakantiegangers kiezen er echter voor een auto te huren. Hiermee heb je de ultieme vrijheid!

Wanneer je een auto huurt, dien je wel rekening te houden met het volgende:

 • De wegen op Bonaire zijn over het algemeen in goede staat. Wanneer je de nationale parken wilt ontdekken, is het aan te raden een jeep te huren. Zo zijn de wegen in Washington Slagbaai National Park onverhard.
 • Er zijn enkele afwijkende verkeersregels op Bonaire. De meest belangrijke betreft het voorrang geven op T-kruisingen. Verkeer dat van rechts komt, heeft hier niet – zoals bij ons – voorrang. Bestuurders op de doorgaande weg hebben te allen tijde voorrang.
 • De maximale snelheden wijken af van die in Nederland. Binnen de bebouwde kom mag je 40 km/pu. Buiten de bebouwde kom varieert dit tussen de 60 of 80 km/pu.
 • Let op ezels! Ze lopen vrij rond op het eiland en kunnen plots oversteken. Ook hebben ze de gewoonte om ’s nachts op het warme asfalt te gaan liggen. Minder ’s nachts vaart en gebruik groot licht zolang er geen andere weggebruikers zijn die je hier mee stoort.
 • Op zoek naar stoplichten? Zoek vooral niet verder, want je vindt ze niet op Bonaire. Op het hele eiland staan geen stoplichten. Ongelooflijk, maar ondanks dit zijn er weinig verkeersongevallen.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden op Bonaire. Vraag jouw autoverhuurder om meer informatie.

Meer praktische informatie over Bonaire

 • Het is niet ongebruikelijk om fooi te geven op Bonaire, maar check wel altijd of er niet al bedieningsgeld op de bon staat. Dit gebeurt in de regel namelijk wel en het bedraagt dan al zo’n 10-15% van het totaalbedrag. Staat er geen bedieningsgeld op de bon? Eenzelfde bedrag aan fooi (of service charge zoals ze het daar zien) is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden.
 • Bonaire is een populaire bestemming onder duikers. Houd wel het koraal in ere en eigen jezelf geen stukje toe. Dit kan ook nog een duur grapje worden; koraal meenemen is ten strengste verboden.
Op vakantie naar Bonaire?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen