Praktische informatie Zwitserland

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Zwitserland voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Zwitserland wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in Zwitserland is van goede kwaliteit; je kan gewoon uit de kraan drinken.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Zwitserland is 230 volt. Je hebt in de meeste gevallen geen verloop- of wereldstekker nodig om gebruik te maken van de stopcontacten. Voor stekkers met twee ronde pinnen en aardingsclipjes is mogelijk een verloopstekker van type J (adapter Zwitserland) of een wereldstekker nodig. We raden je aan om voor deze laatste te gaan, want dan zit je ook voor al je komende reizen goed.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Zwitserland zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 2 januari – Berchtoldstag
 • 6 januari – Driekoningen
 • 11 juni – Sacramentsdag
 • 1 augustus – Nationale Feestdag
 • 25 en 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren, en regionale feestdagen en evenementen.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse frank (CHF). Geldautomaten waar je terecht kunt met je pinpas of creditcard zijn overal aanwezig. Bij banken en post- en wisselkantoren kun je daarnaast geld wisselen. Bij hotels kan het soms ook, maar wel tegen een ongunstigere koers dan bij banken.

Vaak worden in winkels, hotels en restaurants ook euro’s (biljetten) geaccepteerd. Wisselgeld krijg je dan wel vaak terug in Zwitserse franken en de wisselkoers is ongunstig.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Zwitserland.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in de duurdere privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens je vakantie in Zwitserland. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers om te bellen:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 1414: Zwitserse reddingshelikopterdienst
 • 144: ambulance
 • 117: politie
 • 118: brandweer

Reisdocumenten

Voor Zwitserland is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met de auto naar Zwitserland op vakantie gaat, is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Even een paar richtlijnen vanaf Utrecht:

 • Zürich: ca. 7,5 uur
 • Bern: ca. 8 uur
 • Lausanne: ca. 9 uur
 • Genève: ca. 9,5 uur

Reis je met het vliegtuig naar Zwitserland? Ook dan is de reistijd afhankelijk van de bestemming. Je bent gemiddeld ca. 1,5 tot 2 uur onderweg. Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De meest gesproken talen in Zwitserland zijn Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Duits wordt overal – behalve in het Franstalige deel – gesproken. Regionaal kunnen er sterke dialecten en andere talen voorkomen. Je kunt daarnaast meestal ook met Engels uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. Zwitserland is geen EU-land, waardoor de tarieven afwijken van de standaardtarieven. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je (mogelijk tegen betaling) gebruikmaken van WiFi in de hotels, luchthavens en restaurants.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Zwitserland.

Toeristenbelasting

In Zwitserland geldt mogelijk toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Zwitserland heeft een van de laagste criminaliteitspercentages ter wereld. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Zwitserland of huur je ter plaatse een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • In de Alpen is voor het rijden over de beroemde paswegen een flinke dosis ervaring vereist, vooral wanneer het sneeuwt, hard waait of regent. Bepaalde bergpassen kunnen in de winter gesloten zijn door hevige sneeuwval of als er gevaar voor lawines bestaat.
 • Op alle autosnelwegen in Zwitserland geldt een tolplicht. Op de meeste trajecten heb je het tolvignet nodig. Zo’n vignet kun je o.a. via de ANWB kopen of aan de grens en dient goed zichtbaar aan de binnenkant van de voorruit te worden geplakt. Daarnaast wordt tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor de Sint-Gotthardtunnel wordt geen tol geheven.
 • Ga je de bergen in? Stijgend verkeer heeft over het algemeen voorrang op dalend verkeer. Op smalle bergwegen geldt echter de regel dat diegene die het makkelijkst kan uitwijken voorrang verleent.
 • Het is verplicht een gevarendriehoek aan boord te hebben. Een veiligheidshesje, verbanddoos, brandblusser of reservelampen zijn niet verplicht. Uit veiligheidsoverwegingen adviseren we je deze ook aan boord te hebben. Het kan ook evt. discussies met politie voorkomen.
 • Ga je in de winter naar Zwitserland? Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt dringend aangeraden. Je kunt namelijk een boete krijgen als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert. Ook kun je (mede)aansprakelijk worden gesteld als je een ongeluk veroorzaakt. Let op; rijd je door Luxemburg en/of Duitsland? Daar zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. We raden daarom aan in de winterperiode altijd sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.
 • Heeft het gesneeuwd of gevroren? Je bent verplicht om alle autoruiten én het dak van een auto sneeuw- en ijsvrij te maken. Het is verboden om bij het krabben van de ruiten de motor te laten draaien.
 • Als bestuurder mag je jouw telefoon niet vasthouden tijdens het rijden, ook niet als je stilstaat in de file of voor een rood licht staat. Je mag een telefoon alleen in je handen hebben als de motor uitstaat. Handsfree bellen is wel toegestaan.
 • Rijden onder invloed is verboden; het maximale alcoholpercentage is 0,5 promille, voor bestuurders die nog geen 3 jaar hun rijbewijs hebben geldt een alcoholgehalte van 0,01 promille. Rijden onder invloed van drugs is in zijn geheel niet toegestaan.
 • Bij het parkeren op een helling moet je de auto behalve met de handrem nog extra zekeren, bijvoorbeeld door de auto in de laagste versnelling te laten staan en een wiel tegen het trottoir te draaien. Bij het parkeren op steilere hellingen moet je bovendien wielblokken, stenen of vergelijkbare items achter een of meer wielen plaatsen.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Zwitserland. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktische informatie over Zwitserland

 • Ga je wintersporten in Zwitserland? Een skihelm is niet verplicht, maar wordt het met name voor kinderen wel aangeraden.
 • Bedieningsgeld is bij de prijs inbegrepen. Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Op vakantie naar Zwitserland?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen