Praktische informatie Tunesië

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Tunesië voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Tunesië wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Tunesië. Het is daarom aan te raden enkel water uit gesloten flessen te drinken. Let ook op bij het gebruik van ijsblokjes of het consumeren van ijs.

Over water gesproken; laat alle warmwaterkranen (zoals die van de douche of het bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen alvorens gebruik te maken van het water. Zo voorkom je een eventuele legionellabacterie, die veelal voorkomt in stilstaand water.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Tunesië is 220/230 volt. Afhankelijk van het type stekker dat jouw apparaten hebben, kan het zijn dat een verloopstekker nodig is. We raden je daarom aan een wereldstekker mee te nemen. Platte stekkers leveren geen problemen op.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Tunesië zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 14 januari – Dag van de Revolutie
  • 20 maart – Onafhankelijkheidsdag
  • 9 april – Dag van de Martelaren
  • 25 juli – Dag van de Republiek
  • 13 augustus – Dag van de Vrouw en de Familie
  • 15 oktober – Dag van de Evacuatie
  • 10 november – Geboortedag Mohammed (Mawlid an-Nabi)

Op deze dagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. Ook kan het invloed hebben op het openbaar vervoer. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Houd daarnaast rekening met wisselende feestdagen, waaronder de Ramadan. Deze wordt elk jaar op een ander moment gevierd. Dertig dagen lang eten moslims dan niets tussen zonsopgang en zonsondergang. In de grote steden merk je hier weinig van, in kleinere plaatsen kunnen restaurants hun deuren sluiten in deze periode. Ook het Suiker- en Offerfeest kunnen invloed hebben op het dagelijkse leven.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Tunesië is Tunesische Dinar (ook wel afgekort tot TND). Pinautomaten vind je verspreid door het hele land, zo ook in de toeristische gebieden. Pinpassen met het Maestro-logo zijn veelal geaccepteerd en dat geldt ook voor VISA- en Mastercards.

Goed om te weten: Tunesisch geld mag niet in- of uitgevoerd worden. Je dient dit op het vliegveld om te wisselen alvorens je het land verlaat.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Tunesië afreist. Handig voor het geval je wel ergens van je gewone pinpas gebruik kunt maken.

Gezond op reis

Aanbevolen vaccinaties voor Tunesië zijn die voor DTP, Hepatitis A en afhankelijk van de omstandigheden van de reis Hepatitis B, BMR en rabiës. Wanneer je in de week voorafgaand aan jouw reis in een gele koorts gebied bent geweest, kan hiervoor wel een verplichting gelden.

De richtlijnen hierboven zijn slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Om darmproblemen te voorkomen raden we aan rauwe groenten en geschild fruit te vermijden. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico. Het is raadzaam om diarreeremmers en ORS mee te nemen voor het geval dat.
  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Tunesië. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 197: algemeen alarmnummer/politie
  • 190: ambulance
  • 198: brandweer

Reisdocumenten

Wie gaat Googlen welke reisdocumenten nodig zijn voor een verblijf in Tunesië zal regelmatig tegenkomen dat het mogelijk is om met een identiteitskaart af te reizen. Ja, dit kan. Maar de officiële regelgeving vertelt anders. Graag lichten we daar hieronder e.e.a. over toe.

Officieel heb je een paspoort nodig om naar Tunesië af te reizen. Dit paspoort dient nog minimaal één lege pagina voor een stempel van de douane te bevatten. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Tunesië wordt niet genoemd door de Rijksoverheid in de lijst van landen waarnaar je officieel kunt afreizen met een Nederlandse identiteitskaart. Officieus ligt het anders. De Tunesische autoriteiten laten je ook toe met een identiteitskaart mits je kan aantonen dat je een georganiseerde reis hebt geboekt. Dat wil zeggen een hotel en ticket als één pakket. Hiervoor kun je de reisbescheiden voorleggen. Omdat het gaat om een officieuze regel ben je wel zelf te allen tijde verantwoordelijk wanneer dit onverhoopt toch problemen oplevert.

Een visum is niet nodig wanneer je rechtstreeks van Nederland naar Tunesië reist. Een visumverplichting is er enkel wanneer je meer dan 3 maanden in het land verblijft. Wanneer je een overstap hebt in een ander land kan het zijn dat een visum wel nodig is. Informeer bij het consulaat of de ambassade van dat land wat er geldt in jouw geval.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je vanaf Nederland of België naar Tunesië vliegt, is de vluchttijd ca. 3 uur. Dit geldt uiteraard enkel bij een rechtstreekse vlucht; in het geval van een tussenstop of overstap wordt de totale reistijd langer.

Taal

De officiële taal in Tunesië is Arabisch, maar er wordt ook veel Frans gesproken doordat Tunesië een voormalige Franse kolonie is. In toeristische gebieden kun je veelal uit de voeten met Engels.

Telefonie & internet

Als je in Tunesië gebruik wilt maken van het mobiele netwerk kun je het beste een databundel aanschaffen. Dit is het meest voordelig. Doe je dit niet? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in openbare gelegenheden en hotels. In steeds meer hotels is dit gratis beschikbaar, maar dit is zeker nog geen standaard. Check hiervoor de informatie bij de door jou gekozen accommodatie. Houd ook rekening met langzamer internet.

Tijdsverschil

In de wintertijd wordt in Tunesië dezelfde tijd gehanteerd als in Nederland. Door het ontbreken van de zomertijd is het er in de zomer 1 uur vroeger.

(Toeristen)belasting

Voor alle toeristen die in Tunesië verblijven geldt een vertrekbelasting, als vervanging voor het vroegere visum. Wanneer je Tunesië verlaat dien je, ongeacht leeftijd of nationaliteit, een zegel van ca. € 15,- aan te schaffen bij de douane op de luchthaven.

Naast de bovengenoemde vertrekbelasting geldt er ook toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Na wat onrustige jaren zijn de Tunesische badplaatsen helemaal terug van weggeweest. Voor andere delen van het land kan het wel afgeraden worden om hier heen te reizen. Dit is goed om in de gaten te houden indien je van de gebaande paden wilt afwijken voor excursies.

Ga tevens niet alleen in het donker over straat en vermijd demonstraties of andere plekken waar heel veel locals samenkomen. Wees daarnaast alert op zakkenrollers.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer & vervoer

De meeste vakantiegangers kiezen ervoor om per excursie op pad te gaan. Dit is het meest gangbaar en veelal goed georganiseerd.

Een auto huren behoort ook tot de mogelijkheden. Via de bekende internationale huurbedrijven is dit echter niet goedkoop. Lokale bedrijven bieden het voor een schijntje aan, maar dan laten de verzekeringen vaak wel te wensen over. Laat je hierover goed informeren. En bereid je voor op chaotisch verkeer; typisch Afrikaans.

Wat wél heel fijn & voordelig is in Tunesië is een taxi. Het kost mogelijk wel wat overtuigingskracht om de chauffeur zover te krijgen dat de meter wordt aangezet. Een vaste prijs afspreken is dan ook een optie.

Meer praktische informatie over Tunesië

  • Een fooi geven is geen must, maar in het toerisme wordt er wel enigszins op gerekend. De salarissen zijn simpelweg erg laag. In restaurants is een fooi van 10% niet ongebruikelijk. En ook taxichauffeurs, kruiers en dienstmeisjes verwachten doorgaans een extraatje.
  • Tunesië is een Islamitisch land. Hierdoor dien je o.a. rekening te houden met kleding. Badkleding is alleen gepast op het strand en aan het zwembad in de grote badplaatsen. Te bloot is niet gewenst. In het bijzonder wanneer je een moskee bezoekt. Schouders en knieën dienen dan bedekt te zijn. Je kunt hier eventueel een omslagdoek voor meenemen. Topless zonnen & naturisme is verboden.
  • De meeste Tunesiërs drinken geen alcohol en het wordt ook niet zomaar overal geschonken en verkocht. Je bent in een Islamitisch land en doet er goed aan je enigszins aan te passen aan de plaatselijke gebruiken.
  • In Tunesië geldt een verbod op het bezitten, verkopen of verhandelen van drugs. Er worden lange straffen geëist wanneer deze wet wordt overtreden.
  • Het lijkt haast de nationale sport; afdingen. Wanneer niet anders vermeld staat, is afdingen eerder regel dan uitzondering. Ga hierbij tussen de 30 en 50% van de originele vraagprijs zitten. Houd rekening met volhardende winkeliers; ze zijn dol op dit spelletje en rekken het zo lang mogelijk.
Op vakantie naar Tunesië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen