Praktische informatie Tsjechië

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Tsjechië voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Tsjechië wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

De kwaliteit van het leidingwater is over het algemeen goed in Tsjechië. Het kraanwater is echter niet overal veilig te drinken. Twijfel je? Dan raden we je aan om water uit flessen te kopen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Tsjechië is 230 volt. Je hebt mogelijk een wereldstekker nodig om gebruik te maken van de stopcontacten.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Tsjechië zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 8 mei – Bevrijdingsdag
 • 5 juli – St. Cyrillus en Methodius
 • 6 juli – Jan Hus
 • 28 september – Dag van de Tsjechische Staat
 • 28 oktober – Onafhankelijkheidsdag
 • 24 december – Kerstavond
 • 25 en 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren, en regionale feestdagen en evenementen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Tsjechië betaalt men met de Tsjechische kroon (CZK). Geldautomaten waar je terecht kunt met je pinpas of creditcard zijn overal aanwezig. In bijna alle winkels, hotels en restaurants kan je ook betalen met je pinpas of creditcard. Houd wel rekening met mogelijke transactiekosten, die bij creditcards vaak hoger liggen dan bij pinpassen.

Bij banken en post- en wisselkantoren kun je daarnaast geld wisselen. Bij hotels kan het soms ook, maar wel tegen een ongunstigere koers dan bij banken.

In winkels, hotels en restaurants worden veelal ook euro’s (biljetten) geaccepteerd. Wisselgeld krijg je dan vaak wel terug in Tsjechische kronen en de wisselkoers is ongunstig. Het is wel raadzaam om altijd wat contant geld op zak te hebben.

LET OP! Soms is het mogelijk om zowel Tsjechische kronen als euro’s op te nemen met je pinpas. De wisselkoersen worden vrijwel nooit aangegeven op het scherm van de pinautomaat. We raden je aan dan te kiezen voor lokale valuta (without conversion). Dat is over het algemeen voordeliger dan wanneer je betaalt in euro’s (with conversion).

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Tsjechië.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in de duurdere privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Tsjechië. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers om te bellen:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 158: politie
 • 155: ambulance
 • 150: brandweer

Reisdocumenten

Voor Tsjechië is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Het grootste deel van de reizen die wij aanbieden heeft als eindbestemming Praag. De reistijd naar deze stad is ca. anderhalf uur. Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De meest gesproken taal in Tsjechië is Tsjechisch. Dit is ook de voertaal op scholen. In grensstreken hebben inwoners mogelijk de taal van het buurland als moedertaal. Regionaal kunnen er sterke dialecten voorkomen. Je kunt daarnaast meestal ook met Engels of Duits uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Tsjechië en Nederland.

Toeristenbelasting

In Tsjechië geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Tsjechië is qua veiligheid vergelijkbaar met Nederland. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Wat zijn de verkeersregels in Tsjechië? We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • In Tsjechië geldt een algeheel alcoholverbod voor bestuurders. Je mag dus geen druppel drinken. Dit geldt ook voor fietsers en ruiters. Het is ook verboden om te rijden onder invloed van drugs.
 • Als bestuurder mag je jouw telefoon niet vasthouden tijdens het rijden, ook niet als je stilstaat in de file of voor een rood licht staat. Handsfree bellen is wel toegestaan.
 • Trams die naar rechts afbuigen hebben voorrang op doorgaand verkeer. Trams hebben ook voorrang op voetgangers die oversteken bij een voetgangersoversteekplaats. Wil je autorijdend een tram inhalen? Dan moet dit altijd rechts. Alleen als er rechts van de rails niet voldoende ruimte is, mag je een tram ook links inhalen. In Praag specifiek is dit verboden en mag je een tram alleen rechts inhalen.
 • Ben je met de auto in Praag? De stad kent drie parkeerzones: oranje zones (maximum parkeertijd 2 uur), groene zones (maximum parkeertijd 6 uur) en blauwe zones (alleen voor vergunninghouders).
 • In de winterperiode is het gebruik van winterbanden verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij een rond blauw bord met autoband en sneeuwketting.
 • Het dragen van een helm is verplicht voor bromfietsers. Op de fiets moet iedereen tot 18 jaar ook een helm dragen. Naast elkaar fietsen is verboden en fietsers mogen niet roken.
 • Praag kent een uitgebreid en betrouwbaar bus-, metro- en tramnetwerk. Zo kom je gemakkelijk in alle delen van de stad.

Meer praktische informatie over Tsjechië

 • Ga je wintersporten in Tsjechië? Een skihelm is niet verplicht, maar wordt met name voor kinderen wel aangeraden.
 • Voor fooien (in restaurants en bij bijv. taxichauffeurs) geldt een richtlijn van 10%. Je kunt de rekening ook naar boven afronden.
Op vakantie naar Tsjechië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen