Praktische informatie Schotland

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Schotland voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Schotland wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het leidingwater in Schotland is veilig om te drinken. Je kunt dus gewoon water uit de kraan drinken. Het kraanwater kan wel anders smaken dan in Nederland; het smaakt een beetje naar chloor). Als je dat vervelend vindt, kun je water uit flessen kopen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Schotland is 230 volt. In Schotland worden zogenoemde type G stopcontacten gebruikt, deze zijn anders dan wij in Nederland gewend zijn. Je hebt daarom dus een wereldstekker nodig om jouw elektrische apparaten te gebruiken in Schotland.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Schotland zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 2 januari – New Year Holiday
  • Eerste maandag in mei: May Bank Holiday
  • Laatste maandag in mei: Spring Bank Holiday
  • Eerste maandag in augustus: Summer Bank Holiday
  • 25 december – Kerstmis
  • 26 december – Boxing Day

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren, en regionale feestdagen en evenementen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Schotland betaalt men met de Schotse pond. Deze is even veel waard als de Britse pond (GBP), maar de bankbiljetten zien er anders uit. Je kunt in Schotland ook betalen met de Britse pond, maar dan krijg je er wel Schotse ponden voor terug.

Bankpassen worden bij de meeste geld- en pinautomaten geaccepteerd, evenals in hotels, restaurants en winkels. Dit geldt ook voor creditcards. Houd wel rekening met mogelijke transactiekosten, die bij creditcards vaak hoger liggen dan bij bankpassen.

Het is daarnaast raadzaam altijd wat contant geld op zak te hebben. Met name voor in kleine, lokale winkels en restaurants en voor op markten.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Schotland.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in de duurdere privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
  • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Schotland. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
  • 999: politie, brandweer of ambulance. Langs de kust kun je ook verbonden worden met de Britse kustwacht.

Reisdocumenten

Na de Brexit geldt er een overgangsperiode waarin je nog met een Nederlandse identiteitskaart naar Schotland kunt reizen. Vanaf 1 oktober 2021 kun je alleen nog met een geldig paspoort naar Schotland reizen. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig vanuit Nederland naar Schotland reist ben je ongeveer anderhalf tot twee uur onderweg, afhankelijk van je bestemming.

Taal

De meest gesproken taal in Schotland is Engels. Regionaal kunnen er sterke dialecten voorkomen. Twee andere officiële talen in Schotland zijn Schotten en Schots-Gaelic. Een deel van de bevolking spreekt deze talen.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Na de Brexit hoort Schotland officieel niet meer tot de Europese Unie. De kosten voor gebruik van internet en telefonie zouden kunnen afwijken van je standaardtarief. Informeer voorafgaande aan jouw vakantie bij je provider of er in Engeland andere tarieven gelden.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is uur tijdsverschil tussen Nederland en Schotland. Het is er een uur vroeger. Dit geldt zowel tijdens de zomer- als de wintertijd.

Toeristenbelasting

In Schotland geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Schotland is qua veiligheid vergelijkbaar met Nederland. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Schotland of huur je ter plaatse een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

  • Het allerbelangrijkste; in Schotland – en het hele Verenigd Koninkrijk – wordt links gereden. Dit vergt enig aanpassingsvermogen, zelfs van ervaren bestuurders. Je haalt in Schotland dus rechts in. Een rotonde neem je met de klok mee en het is verplicht om richting aan te geven voordat je de rotonde oprijdt (behalve als je rechtdoor gaat). Op gelijkwaardige kruispunten heeft verkeer van links voorrang.
  • Fietsers worden aangeraden een helm te dragen. Voor snor- en bromfietsen is dit verplicht. Het is verboden om passagiers op een fiets te vervoeren, tenzij deze er speciaal voor is uitgerust.
  • Als er geen voetpad aanwezig is, worden voetgangers geadviseerd aan de rechterkant van de weg te wandelen.
  • Maak jij een stedentrip in Schotland? De grote steden (waaronder Edinburgh) kennen over het algemeen een uitgebreid en betrouwbaar bus-, metro- en tramnetwerk.

Meer praktische informatie over Schotland

  • Service charge oftewel bedieningsgeld is vaak bij de rekening in een restaurant of hotel inbegrepen (12,5%). Als dit niet het geval is, is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag naar boven afronden.
Op vakantie naar Schotland?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen