Praktische informatie Oostenrijk

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Oostenrijk voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Oostenrijk wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in Oostenrijk is van goede kwaliteit; je kan hier gewoon uit de kraan drinken.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Oostenrijk is 230 volt. Je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig om gebruik te maken van de stopcontacten.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Oostenrijk zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Heilige Driekoningen
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 20 juni – Sacramentsdag
  • 15 augustus – Maria Hemelvaart
  • 26 oktober – Nationale Feestdag
  • 1 november – Allerheiligen
  • 8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
  • 25 en 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren, en regionale feestdagen en evenementen.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Oostenrijk kun je – wel zo makkelijk – met euro’s betalen. Geldautomaten waar je terecht kunt met je pinpas of creditcard zijn overal aanwezig. In bijna alle winkels, hotels en restaurants kan je betalen met pinpas of creditcard. Het is wel raadzaam om ook altijd wat contant geld op zak te hebben.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Oostenrijk.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in de duurdere privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
  • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Oostenrijk. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
  • 140: reddingsbrigade in de bergen
  • 144: ambulance
  • 133: politie
  • 122: brandweer

Reisdocumenten

Voor Oostenrijk is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk op vakantie gaat, is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Even een paar richtlijnen vanaf Utrecht:

  • Salzburg: ca. 9 uur
  • Innsbruck: ca. 9,5 uur
  • Linz: ca. 9,5 uur
  • Wenen: ca. 11 uur

Reis je met het vliegtuig naar Oostenrijk? Ook dan is de reistijd afhankelijk van de bestemming. Je bent gemiddeld ca. 2 uur onderweg naar bijv. Wenen. Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De meest gesproken taal in Oostenrijk is Duits. Regionaal kunnen er sterke dialecten en andere talen voorkomen. Je kunt daarnaast meestal ook met Engels uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Oostenrijk.

Toeristenbelasting

In Oostenrijk geldt mogelijk toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Oostenrijk is qua veiligheid vergelijkbaar met Nederland. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Oostenrijk of huur je ter plaatse een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

  • In de Alpen is voor rijden over de beroemde paswegen een flinke dosis ervaring vereist. In het bijzonder wanneer het sneeuwt, hard waait of regent. Bepaalde bergpassen kunnen in de winter gesloten zijn door hevige sneeuwval of als er gevaar voor lawines bestaat.
  • Een tolvignet is voor toeristisch verkeer op de Oostenrijkse snelwegen verplicht om te hebben. Zo’n vignet is bijv. verkrijgbaar bij de ANWB, maar ook bij alle snelweggrensovergangen.
  • Ga je de bergen in? Stijgend verkeer heeft over het algemeen voorrang op dalend verkeer. Op smalle bergwegen geldt echter de regel dat diegene die het makkelijkst kan uitwijken voorrang verleent.
  • Het is verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos aan boord te hebben. Uit veiligheidsoverwegingen adviseren we je deze ook aan boord te hebben. Het kan ook evt. discussies met politie voorkomen.
  • In de winterperiode – van 1 november t/m 15 april – is bij winterse omstandigheden het gebruik van winterbanden verplicht. Het wordt daarnaast aangeraden om sneeuwkettingen mee te nemen als je in de winter naar Oostenrijk gaat. Het gebruik van sneeuwkettingen is namelijk verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
  • Heeft het gesneeuwd of gevroren? Je bent verplicht om alle autoruiten én het dak van een auto sneeuw- en ijsvrij te maken. Het is verboden om bij het krabben van de ruiten de motor te laten draaien.
  • Als bestuurder mag je jouw telefoon niet vasthouden tijdens het rijden, ook niet als je stilstaat in de file of voor een rood licht staat. Je mag een telefoon alleen in je handen hebben als de motor uitstaat. Handsfree bellen is wel toegestaan.
  • Rijden onder invloed is verboden; het maximale alcoholpercentage is 0,49 promille, voor bestuurders die nog geen 2 jaar hun rijbewijs hebben geldt een absoluut alcoholverbod (0,1 promille). Rijden onder invloed van drugs is in zijn geheel niet toegestaan.
  • In Oostenrijk wordt behalve met borden meestal met een witte, onderbroken streep op het wegdek, maar soms ook met haaientanden, aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg. Let op: overstekende kinderen hebben altijd voorrang!
  • Op sommige verkeersborden (bijv. voor parkeren) staat dat dit voor werktags is. In tegenstelling tot in Nederland betekent dit maandag t/m zaterdag.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Oostenrijk. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Maak jij een stedentrip in Oostenrijk? De grote steden kennen over het algemeen een uitgebreid en betrouwbaar bus-, metro- en tramnetwerk.

Meer praktische informatie over Oostenrijk

  • Ga je wintersporten in Oostenrijk? Een skihelm is in bepaalde wintersportgebieden verplicht voor kinderen t/m 15 jaar. Voor andere gebieden en oudere wintersporters is een skihelm niet verplicht, maar wordt het met name voor kinderen wel aangeraden.
  • Bedieningsgeld is bij de prijs inbegrepen. Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Op vakantie naar Oostenrijk?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen