Praktische informatie Montenegro

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Montenegro voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Montenegro wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het chloorgehalte van het kraanwater in Montenegro ligt hoger dan in Nederland, hierdoor kan het anders smaken en mogelijk maag- en darmklachten veroorzaken. Om deze reden raden we aan mineraal- of bronwater te drinken en ook te gebruiken bij het tandenpoetsen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit is 230 volt. Een verloopstekker is niet nodig voor de stopcontacten in Montenegro.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen van Montenegro zijn:

 • 1 t/m 3 januari – Nieuwjaar
 • 6 t/m 9 januari – Orthodox Kerstmis
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 21 mei – Onafhankelijkheidsdag
 • 13 juli – Dag van de Staat
 • 28 augustus – Orthodox Maria Tenhemelopneming
 • 25 & 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden (zeker in de minder toeristische plaatsen). We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

Ondanks dat Montenegro (nog) niet tot de Europese Unie behoort, hebben zij wel als officiële munteenheid de euro.

Bankpassen worden bij de meeste geld- en pinautomaten geaccepteerd, evenals in hotels, restaurants en winkels. Dit geldt ook voor creditcards. Houd wel rekening met mogelijke transactiekosten, die bij creditcards vaak hoger liggen dan bij bankpassen.

Het is daarnaast raadzaam altijd wat contant geld op zak te hebben. Met name voor in kleine, lokale winkels en restaurants en voor op markten.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Montenegro. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn, waaronder voor DTP en hepatitis A.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Ga je de natuur in? Houd in Montenegro rekening met de aanwezigheid van teken. Tussen april en november zijn deze het meest actief.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Montenegro. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 122: politie
 • 123: brandweer
 • 124: ambulance

Reisdocumenten

Wie gaat googelen welke reisdocumenten nodig zijn voor een verblijf in Montenegro zal regelmatig tegenkomen dat het mogelijk is om met een identiteitskaart af te reizen. Ja, dit kan. Maar de officiële regelgeving vertelt anders. Graag lichten we daar hieronder e.e.a. over toe.

Officieel heb je een paspoort nodig om naar Montenegro af te reizen. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Montenegro wordt niet genoemd door de Rijksoverheid in de lijst van landen waarnaar je officieel kunt afreizen met een Nederlandse identiteitskaart. Officieus ligt het anders. De Montenegrijnse autoriteiten laten je ook toe met een identiteitskaart. Omdat het gaat om een officieuze regel ben je wel zelf te allen tijde verantwoordelijk wanneer dit onverhoopt toch problemen oplevert.

Er is geen visumverplichting voor Montenegro wanneer je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Dit geldt voor mensen met een paspoort. Voor mensen met een identiteitskaart is dit 30 dagen, maar ook dat is officieus.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Montenegro reist, is de vluchttijd afhankelijk van de bestemming. Vanaf Schiphol ben je ca. 2 tot 2,5 uur onderweg naar de diverse luchthavens. Deze reistijd geldt bij een directe vlucht, bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De meest gesproken taal is Montenegrijns. In de toeristische gebieden kun je daarnaast in de meeste gevallen met Engels uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas valt Montenegro – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – nog niet onder de EU.

Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen. Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in openbare gelegenheden, hotels en restaurants. Hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Montenegro; de landen bevinden zich beiden in dezelfde tijdszone.

Toeristenbelasting

In Montenegro wordt toeristenbelasting geheven. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen.

Toeristenbelasting is niet bij de reissom inbegrepen en dien je ter plaatse nog te betalen. In uitzonderlijke gevallen wordt dit al door de reisorganisatie afgedragen en hoef je dit ter plaatse niet te betalen.

Veiligheid

De veiligheidsrisico’s zijn in Montenegro grotendeels gelijk aan die in Nederland. Dit betekent dat je vooral goed je spullen in de gaten moet houden i.v.m. zakkenrollers. Waardevolle spullen (waaronder reisdocumenten) kun je het beste – waar mogelijk – opbergen in de kluis van jouw accommodatie.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Hoewel je ook met de auto naar Montenegro kunt afreizen, bieden wij voornamelijk vliegvakanties aan. Reizigers willen wel vaak een auto ter plaatse huren. Geldt dit ook voor jou? Houd dan rekening met o.a. het volgende:

 • Net als in Nederland is het in Montenegro verboden om mobiele telefoons te gebruiken tijdens het rijden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
 • De maximaal snelheid op autowegen is 100 km/pu.
 • Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
 • Langs de kust zijn voldoende benzinestations, in het binnenland iets minder. Houd hier rekening mee als je op pad gaat.
 • Een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampen zijn verplicht om aan boord te hebben. Let hierop wanneer je een auto huurt.
 • Houd rekening met langere reistijden dan je gewend bent. Montenegro is bergachtig en er zijn veel bochten. Hierdoor ligt de gemiddelde snelheid vaak lager.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Montenegro. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktische informatie over Montenegro

 • Fooi geven in Montenegro? In restaurants wordt het op prijs gesteld wanneer je een fooi van ca. 5 tot 10% geeft als blijk van waardering.
 • In religieuze gebouwen gelden kledingvoorschriften. Wanneer je deze bezoekt, dien je als vrouw een rok of broek tot over de knie te dragen en armen dienen geheel bedekt te zijn. Dit geldt ook voor mannen; zij dienen een lange broek te dragen, ook dienen armen tot over de elleboog bedekt te zijn.
Op vakantie naar Montenegro?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen