Praktische informatie Montenegro
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Montenegro voor je op een rij gezet.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Betalen
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Kraanwater
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer
- Vluchttijd
- Meer praktische informatie
Betalen in Montenegro
Kun je in Montenegro met de euro betalen? Ja, dat kan! Het land hoort (nog) niet bij de EU, maar de officiële munteenheid is wel de euro.
Je kunt op veel plekken pinnen met jouw bankpas of creditcard, bijvoorbeeld in restaurants, bars en winkels. Voor kleine, lokale winkeltjes en markten kan het slim zijn om contant geld mee te nemen.
Elektriciteit & wereldstekker
De netspanning van de elektriciteit is 230 volt. Een wereldstekker is niet nodig voor de stopcontacten in Montenegro.
Feestdagen
De belangrijkste nationale feestdagen van Montenegro zijn:
- 1 t/m 3 januari – Nieuwjaar
- 6 t/m 9 januari – Orthodox Kerstmis
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 21 mei – Onafhankelijkheidsdag
- 13 juli – Dag van de Staat
- 28 augustus – Orthodox Maria Tenhemelopneming
- 25 & 26 december – Kerstmis
Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen. Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Ramadan en Suikerfeest (een deel van de bevolking is Islamitisch).
Gezond op reis
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Montenegro. Vaccinaties voor DTP en Hepatitis A kunnen wel aanbevolen zijn. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
Wil je niet ziek worden in Montenegro? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
- De zon is in Montenegro (vooral in het hoogseizoen) veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
- Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
- Ga je de natuur in? In Montenegro komen teken voor. Deze zijn het meest actief tussen april en november.
Kraanwater
Kun je het kraanwater in Montenegro drinken? Dit raden we niet aan, het heeft meer chloor, smaakt anders en kan voor maag- en darmklachten zorgen. We raden aan om mineraalwater uit flessen te gebruiken, ook voor tandenpoetsen, ijsblokjes en groenten wassen.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Montenegro. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:
- 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie en in een aantal andere landen gebruikt worden bij een noodsituatie. De hulpdienstcentrale stuurt politie, ambulance of brandweer.
- 122: politie
- 123: brandweer
- 124: ambulance
Reisdocumenten
Kun je met een ID-kaart naar Montenegro reizen? Ja dat kan. Je hebt voor Montenegro een geldig paspoort of een identiteitskaart nodig. Met een paspoort mag je maximaal 90 dagen in het land blijven, met een ID-kaart maximaal 30 dagen. Jouw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn zo lang je in het land bent.
Je hebt geen visum nodig voor Montenegro. Wel moet je jouw verblijf binnen 24 uur na aankomst in Montenegro registreren bij het lokale toeristenkantoor. Je betaalt dan ook de toeristenbelasting. Meestal doen hotels dit voor je, vraag er naar als je incheckt. Als je je niet hebt geregistreerd kun je bij vertrek een boete krijgen.
Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid
Reistijd
De beste reistijd voor Montenegro? Die hangt af van jouw vakantiewensen. Ga je voor zon, zee & strand? Dan zijn juli en augustus de beste maanden voor een vakantie naar Montenegro. De temperaturen liggen er dan rond de 30+ °C. In juni en september is het met ca. 25-26 °C ook nog heel aangenaam. De kans op neerslag is dan wel groter. Ben je meer van de actieve vakanties? Dan zijn mei en oktober voor jou ideaal. Het kwik ligt dan rond 20-23 °C.
Taal
Montenegrijns is de meest gesproken taal in Montenegro. In toeristische gebieden wordt daarnaast Engels gesproken. Niet iedereen kan goed Engels, dit geldt vooral voor ouderen.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Montenegro (nog) geen EU-land.
Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Montenegro. De landen liggen in dezelfde tijdszone.
Toeristenbelasting
In Montenegro betaal je (mogelijk) toeristenbelasting. De kosten kunnen per regio verschillen en hangen ook af van het aantal sterren van de accommodatie. Soms is toeristenbelasting al bij de reissom inbegrepen, soms moet je ze ter plaatse nog betalen. Op onze kassabon staat het duidelijk als je deze kosten in de accommodatie nog moet betalen.
Veiligheid
Montenegro is een veilig land. Houd wel rekening met zakkenrollers in grote steden, badplaatsen en andere drukke plekken. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Heb je een (huur)auto? Laat er dan nooit waardevolle spullen liggen.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Vervoer
Veel vakantiegangers kiezen voor excursies, maar je kan ook een auto huren. De basisregels in Montenegro zijn hetzelfde als in Nederland. Er wordt rechts gereden en links ingehaald. Rijden onder invloed en roken is niet toegestaan en het gebruik van een mobiele telefoon mag ook niet. Houd ook rekening met het volgende:
- Op autowegen is de maximale snelheid 100 km/u
- Langs de kust zijn er genoeg benzinestations, in het binnenland vind je er een stuk minder
- Houd rekening met langere reistijden. Montenegro is een bergachtig land en er zijn veel bochten. Hierdoor rijd je langzamer en duurt de reis dus langer.
Het openbaar vervoer is in Montenegro redelijk goed geregeld. Je kunt gebruikmaken van het busnetwerk dat goedkoop is. Vooral langs de kust vind je veel busverbindingen.
Vluchttijd
Een (rechtstreekse) vlucht naar Montenegro duurt gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.
Meer praktische informatie over Montenegro
- Fooi geven in Montenegro? Een fooi van ca. 5-10% is in restaurants gebruikelijk.
- Houd rekening met de kleding die je draagt als je religieuze gebouwen bezoekt. Bedek je knieën en armen.
- Wil je roken in Montenegro? In Montenegro is er een rookverbod in musea, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Er wordt alleen niet heel streng op gehandhaafd.