Praktische informatie Mexico

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Mexico voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Mexico wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in Mexico is van slechte kwaliteit en daardoor niet drinkbaar. We raden je aan flessen bronwater (agua purificada) te kopen en dit water ook te gebruiken bij het tandenpoetsen. Let daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groenten en fruit.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Mexico is 110-127 volt. Niet alle apparaten zijn geschikt voor 110-127 volt, check dit vooraf. Ook kan het zijn dat ze maar op halve kracht werken. Je hebt daarnaast een wereldstekker nodig; in Mexico worden andere stopcontacten gebruikt.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Mexico zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Driekoningen
 • 2 februari – Maria Lichtmis
 • 5 februari – Dag van de Grondwet
 • 24 februari – Dag van de Nationale Vlag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 5 mei – Viering van de zege tijdens de Slag bij Puebla
 • 16 september – Dag van de Onafhankelijkheid
 • 12 oktober – Día de la Raza
 • 1 & 2 november – Allerheiligen
 • 20 november – Dag van de Mexicaanse Revolutie
 • 25 & 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren en Hemelvaart.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso (MXN). Er is een redelijk aantal geldautomaten aanwezig, waar je kunt pinnen met creditcard of bankpas. Aan transacties zijn wel kosten verbonden en die zijn veelal hoger wanneer er gebruik wordt gemaakt van een creditcard.

In grote hotels en restaurants en bij sommige tankstations worden creditcards geaccepteerd. Pinnen is hier vaak niet mogelijk. We raden je daarom aan om naast een bankpas en creditcard ook voldoende contant geld mee te nemen, bij voorkeur in Amerikaanse dollars. Houd er hierbij rekening mee dat dollars van voor 2006 niet geaccepteerd worden.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Mexico afreist.

Gezond op reis

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Mexico, maar wel enkele aanbevolen vaccinaties. Denk hierbij o.a. aan DTP en Hepatitis A. Ook kan het raadzaam zijn malariatabletten te slikken.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen, er kunnen bijv. wel aanbevolen vaccinaties gelden. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
 • In Mexico komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Denk hierbij aan o.a. zika, chikungunya en knokkelkoorts (ook wel dengue genoemd). Neem daarom anti-muggenspray of -crème mee, bij voorkeur DEET. Smeer je zowel overdag als ’s avonds goed in.
 • De zon is in Mexico (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
 • Reizigersdiarree kan op de loer liggen in Mexico. Wees daardoor niet alleen voorzichtig met kraanwater, gewassen groenten en fruit en tandenpoetsen. Let ook op bij het eten van vis of zeevruchten. En neem altijd diarreeremmers mee op reis. Ook ORS kan helpen; dit voorkomt uitdaging bij diarree of overgeven.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Mexico. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 911: algemeen alarmnummer
 • 066: politie

Reisdocumenten

Om naar Mexico af te reizen dien je in het bezit te zijn van een paspoort. Afreizen met een Nederlandse identiteitskaart is niet mogelijk. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig. Er dient tevens een lege pagina aanwezig te zijn in het paspoort voor een stempel van de douane.

Er is geen visumverplichting voor Mexico wanneer je hier als toerist korter dan 180 dagen verblijft. Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Mexico (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Mexico bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 10 tot 13 uur. De exacte tijd hangt af van jouw eindbestemming; verblijf je aan de oost- of westkant? Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt de genoemde reisduur langer.

Taal

Spaans is de meest gesproken taal in Mexico. In de toeristische gebieden kun je daarnaast veelal met Engels uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor Mexico wijken daardoor af van jouw standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels en restaurants. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Houd rekening met langzamere verbindingen.

Tijdsverschil

In Mexico heb je te maken met verschillende tijdzones. Het tijdverschil hangt daardoor samen met jouw exacte locatie én ook of het winter- of zomertijd is. Het is er 6 tot 9 uur vroeger dan in Nederland.

Als we inzoomen op onze belangrijkste regio – Quintana Roo, waar je o.a. Playa del Carmen en Cancún vindt – geldt er 6 uur tijdsverschil in de winter en 7 uur in de zomer.

Toeristenbelasting

In Mexico geldt mogelijk toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Mexico heeft – door de bekende drugskartels – niet de beste reputatie als het aankomt op veiligheid. Goed om te weten is dat dit met name geldt voor de grensgebieden en niet voor de kustgebieden die wij in ons aanbod hebben. Hier kan je gewoon naar afreizen.

Het is wel goed om met een aantal dingen rekening te houden. Met name op drukke plekken dien je goed op je waardevolle spullen (waaronder paspoort, portemonnee en sieraden) te letten. Zakkenrollers kunnen altijd actief zijn.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

De meeste van onze vakantiegangers kiezen ervoor Mexico te verkennen per excursie. Het is ook mogelijk om een auto te huren, maar dan dien je wel rekening te houden met het volgende:

 • Het verkeer in Mexico is niet zo georganiseerd als in Nederland. Locals willen de lokale regels nog wel eens aan hun laars lappen.
 • Maak vooral gebruik van snel- en tolwegen. Deze worden het best onderhouden.
 • In het regenseizoen (ca. april t/m oktober) kunnen wegen door de regenval moeilijk of niet begaanbaar zijn.
 • We raden je af om in Mexico in het donker te rijden, dit geldt ook voor de snelwegen.
 • De prijzen bij de tankstations (gasolineria) kunnen enorm uiteenlopen. Check dus goed waar je tankt! Je dient hier vaak contant te betalen, soms is het mogelijk met creditcard.
LET OP! Er kunnen afwijkende verkeersregels gelden in Mexico. Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktische informatie over Mexico

 • Hoewel bedieningsgeld (ook wel servicio genoemd) over het algemeen is inbegrepen bij restaurantrekeningen verwacht men nog wel een fooi. Hierbij is 10-15% gebruikelijk. Voor gidsen, kamermeisjes, taxichauffeurs en portiers is het eveneens gebruikelijk wat contant geld toe te stoppen.
 • In Mexico dien je rekening te houden met de traditionele siësta. Op het heetst van de dag (in de middag) sluiten veel winkels en restaurants hun deuren. Met uitzondering van sommige toeristenwinkels.
 • In de periode juni tot en met november is er kans op orkanen in Mexico. Volg bij orkaanwaarschuwingen voor je eigen veiligheid altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
 • Veel Mexicanen zijn ervan overtuigd dat je met een camera in hun ziel kijkt; ze staan daarom niet allemaal te springen om gefotografeerd te worden. Vraag altijd eerst om toestemming.
 • Topless zonnen kan in Mexico als aanstootgevend ervaren worden.
Op vakantie naar Mexico?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen