Praktische informatie Jamaica

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Jamaica voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Jamaica wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in de toeristische gebieden is in principe gewoon drinkbaar. Wel is er een hogere concentratie van chloor aanwezig. Vind je dit niet lekker smaken of reageert jouw lichaam hier sterk op? Dan is het raadzaam flessen bronwater te kopen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit is 110 volt. Niet alle apparaten zijn geschikt voor 110 volt, check dit vooraf en schaf waar nodig een adapter aan die de stroom omzet. Een wereldstekker is daarnaast geen overbodige luxe; op Jamaica worden verschillende typen stopcontacten gebruikt.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op Jamaica zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 6 februari – Bob Marley dag
 • 23 mei – Labour Day
 • 1 augustus – Dag van de Afschaffing van de Slavernij
 • 6 augustus – Onafhankelijkheidsdag
 • 25 & 26 december – Kerstmis
 • 31 december – Oudjaarsavond

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren en Hemelvaart.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Jamaica is de Jamaicaanse dollar (JMD). Bij banken zijn vaak pinautomaten waar je geld kan opnemen met een bankpas. Ook creditcards worden bijna overal geaccepteerd.

We raden je wel aan altijd ook wat contant geld bij je te hebben en dan het liefst biljetten met een lage waarde. Winkels en horecagelegenheden hebben niet altijd voldoende wisselgeld. Kleine hoeveelheden zijn daarnaast ook veiliger; grote bedragen kan je beter met een bankpas of creditcard betalen.

Je kunt op Jamaica overigens op veel plekken ook betalen met Amerikaanse dollars. Wisselgeld wordt dan wel betaald in Jamaicaanse dollars.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Jamaica afreist.

Gezond op reis

In bepaalde gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig indien je voorafgaand aan jouw bezoek aan Jamaica een land of gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst.

Er gelden geen andere verplichte vaccinaties voor het Caribische land, maar enkele aanbevolen vaccinaties. Denk hierbij o.a. aan DTP en Hepatitis A en B.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen, er kunnen bijv. wel aanbevolen vaccinaties gelden. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
 • Op Jamaica komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Denk hierbij aan o.a. zika, chikungunya en knokkelkoorts (ook wel dengue genoemd). Neem daarom anti-muggenspray of -crème mee, bij voorkeur DEET. Smeer je zowel overdag als ’s avonds goed in.
 • De zon is op Jamaica (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
 • Je kan op Jamaica te maken krijgen met reizigersdiarree. En neem altijd diarreeremmers mee op reis. Ook ORS kan helpen; dit voorkomt uitdroging bij diarree of overgeven.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Jamaica. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 119: is het algemene alarmnummer
 • 110: brandweer en ambulance

Reisdocumenten

Om naar Jamaica af te reizen dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst. Afreizen met een Nederlandse identiteitskaart is niet mogelijk.

Er is geen visumverplichting voor Jamaica wanneer je hier als toerist korter dan 180 dagen verblijft. Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Jamaica (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Jamaica bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 10 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt de genoemde reisduur langer.

LET OP! Wij bieden veel vluchten aan naar Jamaica met TUI Fly. Deze worden vaak gecombineerd met een tussenstop op de Dominicaanse Republiek. Hierdoor is jouw totale reistijd langer.

Taal

De officiële taal – en daarmee ook direct de meest gesproken taal – op Jamaica is Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor Jamaica wijken daardoor af van jouw standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels en restaurants. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Houd rekening met langzamere verbindingen dan je thuis gewend bent.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Jamaica en Nederland. In onze wintertijd is het 6 uur vroeger op Jamaica. Gedurende de zomertijd is het verschil 7 uur.

Toeristenbelasting

Op Jamaica krijg je – voor zover ons bekend – als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

Jamaica heeft niet de beste reputatie als het aankomt op veiligheid. Goed om te weten is dat de criminaliteit zich met name afspeelt in de grote steden (in de buitenwijken en ghetto’s) en niet zozeer in de badplaatsen die wij aanbieden. De criminaliteit is ook niet gericht op toeristen. Laat je dus niet direct afschrikken door deze reputatie.

Het is wel goed om met een aantal dingen rekening te houden. Met name op drukke plekken dien je goed op je waardevolle spullen (waaronder paspoort, portemonnee en sieraden) te letten. Zakkenrollers kunnen altijd actief zijn.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

De meeste van onze vakantiegangers kiezen ervoor Jamaica te verkennen per excursie. Het is ook mogelijk om een auto te huren, maar dan dien je er wel rekening mee te houden dat er op Jamaica links wordt gereden. Inhalen doet men rechts. Houd ook rekening met het vaak roekeloze rijgedrag van de Jamaicanen.

LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden op Jamaica. Vraag jouw verhuurder om meer informatie.

Meer praktische informatie over Jamaica

 • Marihuana is een populaire drugs op Jamaica. Ondanks dat het bezitten (en dus kopen) of verhandelen hiervan verboden is én er hoge straffen op staan, kan het je zomaar aangeboden worden. Weiger dit te allen tijde om ellende te voorkomen.
 • Maak je gebruik van taxi’s? Schiet deze niet willekeurig aan op straat, maar laat deze bestellen door het receptiepersoneel bij jouw accommodatie. De taxi’s met de letters JUTA staan bekend als betrouwbaar.
 • De salarissen zijn op Jamaica niet hoog. Kamermeisjes, bedienend personeel, kruiers en taxichauffeurs verwachten daardoor eigenlijk standaard een fooitje. In restaurants is 10% fooi op het totaalbedrag de richtlijn. Kamermeisjes, kruiers en taxichauffeurs kan je enkele dollars toestoppen.
 • Zowel naturisme als topless zonnen is verboden op de openbare stranden van Jamaica. Soms wordt topless zonnen oogluikend toegestaan, maar de Jamaicanen keuren dit toch wel af. Ga hier dus met respect mee om.
 • Niet elke local zit er op te wachten om op de foto gezet te worden, en dat terwijl wij als toeristen maar al te graag de Rastafari’s op de gevoelige plaat vastleggen. Als je het vooraf vraagt, is dit doorgaans geen probleem. Krijg je toch een ‘nee’ als antwoord? Respecteer dit dan.
Op vakantie naar Jamaica?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen